add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Praktische tips voor je eerste keer New York

Travel

10x praktische tips voor je eerste keer New York

7 februari 2024

Tags: ,

Ga je voor de eerste keer naar New York? LEUK! Het is een fantastische stad waar ontzettend veel te doen is. Daardoor kan het bij aankomst misschien wel een beetje overweldigend zijn, maar I got you. Ik ben er nu vier keer geweest en heb in dit blog alle praktische dingen op een rij gezet waarvan ik denk dat het handig is om te weten voor je eerste stedentrip New York. Van de beste reisperiode tot de leukste wijken, hoe de metro werkt en nog veel meer. Na het lezen van dit artikel ben jij ready to go!

Lees ook: Als vrouw alleen naar New York: is dat leuk?

Je eerste keer New York

De beste reisperiode voor New York

Als je voor het eerst naar New York gaat, vraag je je wellicht af wat de beste reisperiode voor je citytrip is. NYC is natuurlijk het hele jaar door geweldig om te bezoeken, want ieder seizoen heeft z’n eigen charme. En daarnaast ligt het ook een beetje aan jouw voorkeur. Ik ben nu tijdens alle seizoenen in New York geweest en vond de herfst het allermooist. Tijdens de Indian Summer schijnt de zon volop en met gemiddeld 20 graden is het de perfecte temperatuur voor een citytrip New York. De prachtige herfstkleuren en de zonnestralen die door de bomen heen schijnen maken de stad nog net iets magischer!

Maar zoals ik al zei ligt het natuurlijk ook aan je persoonlijke voorkeur. Ben je bijvoorbeeld een enorme kerstliefhebber, dan is het natuurlijk ook geweldig om New York rond de feestdagen te bezoeken! De stad is dan prachtig versierd, er zijn diverse schaatsbanen opgezet en er hangt een heerlijke kerstsfeer. Een paar jaar geleden vierden wij oud & nieuw in NYC, wat ook een fantastische ervaring was. We zaten op een boot op de Hudson River, proostten met champagne en hadden uitzicht op vuurwerk boven Manhattan en de Statue of Liberty! Een jaarwisseling om nooit meer te vergeten.

Lees ook:

Oud en nieuw in New York vieren: vuurwerk bij Statue of Liberty

Hoeveel dagen New York

Oké, je weet nu in welk seizoen je New York wilt bezoeken. Dan is de volgende vraag: hoeveel dagen heb je nodig voor je stedentrip? Ik zou zeggen minstens 5 dagen, maar liever nog wat langer. Vergeet niet dat je bij aankomst last hebt van een jetlag! Daarnaast ligt NYC niet om de hoek, dus is de kans klein dat je dit jaar nog een keer gaat. Doe het dus liever in één keer goed en neem de tijd. Je kunt ook eerst naar je verblijf kijken, en op basis van de prijs van je accommodatie berekenen hoeveel nachtjes je kunt betalen. Maar daarover verder in dit artikel meer.

Vliegticket New York boeken

De volgende stap is het boeken van je vliegticket. Vanaf Schiphol doet de rechtstreekse vlucht naar New York er ongeveer 7 uur over. New York heeft veel luchthavens, maar waarschijnlijk vlieg je op JFK Airport of Newark. Het maakt niet uit op welke van de twee luchthavens je vliegt. Je kunt ervoor kiezen om rechtstreeks te vliegen óf voor een vlucht met tussenstop. Een vlucht met tussenstop kan goedkoper zijn, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Bekijk de huidige prijzen voor een rechtstreekse vlucht met KLM of vergelijk verschillende vluchten via TIX.nl.

Als je eenmaal bent geland, zijn er verschillende manieren om vanaf het vliegveld in Manhattan te komen:

  • Vanaf JFK Airport pak je de Airtrain ($10) naar Jamaica Centre. Vanaf daar kun je metrolijnen E, J en Z richting Manhattan nemen ($3 voor een metrokaartje), afhankelijk van waar je precies naartoe moet. De rit vanaf het vliegveld naar Manhattan duurt ongeveer 1,5 uur.
  • Vanaf Newark pak je de gratis Airtrain naar treinstation NJ Transit Network. Vanaf daar stap je over op de trein die naar Penn Station in Manhattan gaat. Vanaf daar kun je alle kanten op met de metro. De rit vanaf het vliegveld naar Penn Station duurt zo’n 40 minuten en het kost zo’n €10 per persoon.
  • Natuurlijk kun je ook een taxi pakken. Voor de goedkoopste prijs regel je een taxi bij de officiële taxistandplaats.

Eerste keer New York: met de taxi

Vraag een ESTA aan

Vliegtickets in de pocket? Vraag dan meteen een ESTA aan. Dit staat voor Electronic System for Travel Authorization en heb je nodig om de Verenigde Staten binnen te komen. Je kunt er gemakkelijk een via de officiële website aanvragen. Doe dit wel op tijd, want het kan soms even duren voordat hij geaccepteerd wordt. Een ESTA is 2 jaar geldig.

Een hotel in New York boeken

Vliegtickets en ESTA afgetikt? Boek dan ook meteen je hotel. Het is slim om dit zo vroeg mogelijk te doen, want hoe korter van te voren hoe duurder de hotels zijn. Ga je voor de eerste keer naar New York? Boek dan een hotel in Manhattan of Brooklyn. Dan ben je in de buurt van alle bezienswaardigheden en kun je vaak al vanaf je hotel lekker rondwandelen.

Een aantal hotel tips in leuke wijken (hieronder een uitleg van de verschillende wijken), in verschillende prijscategorieën:

Vind je de hotels in Manhattan of Brooklyn echt te duur? Kijk dan eens naar een van de andere stadsdelen, zoals Queens, The Bronx en Staten Island. Hier kun je goedkoper overnachten, maar weet wel dat je veel tijd kwijt bent aan heen- en weer reizen. Dus zorg er in ieder geval voor dat je dichtbij een metrostation verblijft, dat scheelt weer iets.

The Hoxton Hotel Williamsburg, New York

Foto: The Hoxton Hotel Williamsburg

De leukste wijken van New York

Verder is het handig om te weten wat nou de leukste wijken van New York zijn, zeker voor je eerste bezoek. Eerst even een overzicht: New York bestaat uit de vijf stadsdelen Manhattan, Brooklyn, Staten Island, The Bronx en Queens. En die stadsdelen bestaan ook weer uit verschillende wijken. Alleen Manhattan bestaat al uit 17 wijken! Waarschijnlijk zul je de eerste keer in New York (en wellicht ook de keren daarna) voornamelijk doorbrengen in Manhattan en Brooklyn.

Als je het mij vraagt zijn de leukste wijken daar:

  • Chelsea: hier bevindt zich The High Line en Chelsea Market, twee plekken waar ik elke keer weer naartoe ga.
  • West Village: mijn favoriete wijk van New York. Het is een rustige woonwijk met prachtige huizen, maar ook vol mooie boetiekjes, restaurants en andere hotspots. Je kunt hier ook langs het appartement van Carrie uit Sex and the City wandelen (op 66 Perry Street) en langs het Friends appartement (op 90 Bedford St).
  • Midtown: dit is het centrum van New York, waar onder andere Times Square zit. Ik vind het hier zelf veel te druk en ongezellig, maar waarschijnlijk wil je het tijdens je eerste keer New York wel gezien hebben.
  • SoHo (South of Houston): een van de leukste wijken om te winkelen. Je vindt er zowel bekende ketens als kleinere boetiekjes.
  • Williamsburg: de hipste wijk van Brooklyn, vol trendy restaurants, leuke koffiebarretjes en vintage winkels.
  • DUMBO: een wijk vol industriële bouwwerken en oude pakhuizen in Brooklyn. Aan de ene kant heb je een mooi uitzicht op Manhattan en aan de andere kant oude fabrieksgebouwen.
  • Brooklyn Heights: een hele mooie én rustige buurt in Brooklyn. Je zou bijna niet geloven dat je nog in New York bent, zo gemoedelijk is het er!

Lees ook: Wat te doen in Brooklyn, New York? 9 tips

Wat te doen in Brooklyn, New York City

Foto: Meneer Kodak

Zo werkt het New York stratenstelsel

New York is een grote stad met heel veel straten, maar gelukkig zit er een logica in! Zo bestaat Manhattan uit 12 avenues en 220 streets. De avenues zijn genummerd en lopen van zuid naar noord. Hoe hoger het nummer, hoe meer naar het westen de avenue ligt. De streets zijn ook genummerd en lopen van oost naar west. Hoe hoger het nummer, hoe meer de street naar het noorden ligt. Hierdoor ontstaat er een raster, waardoor het ook wel een schaakbordpatroon wordt genoemd. Als je deze eenmaal door hebt, is de weg vinden in New York een stuk gemakkelijker!

Fifth Avenue is de bekendste straat in New York, en speelt daarom een belangrijk rol in het stratensysteem. Zo worden alle streets ten oosten van Fifth Avenue ‘east side’ genoemd en alles ten westen van Fifth Avenue ‘west side’. Bijvoorbeeld: W 15th Street (ten westen van Fifth Avenue) of E 15th Street (ten oosten van Fifth Avenue). Lower Manhattan is een uitzondering: hier hebben alle straten gewoon een naam.

Maarre, je kunt natuurlijk ook gewoon Google Maps gebruiken.

Lees ook: Fietsen in New York City: tips en leuke fietsroutes

Wat te doen in Brooklyn, New York City

Foto: Meneer Kodak

Zo werkt de New York metro

De metro is een hele fijne en goedkope manier om je snel te verplaatsen binnen New York. Er zijn veel metrostations en elke paar minuten rijdt er wel een metro. Er zijn 24 routes, die allemaal een cijfer of letter hebben en een kleur. Kijk op het plattegrond om te bekijken welke metro je moet hebben, gebruik Google Maps, of download de New York City Subway app. Om te weten welke richting je op moet, is het handig om te onthouden dat als je naar het noorden moet, je de metro richting ‘uptown’ moet nemen. Reis je naar het zuiden, pak dan de metro richting ‘ downtown’. Manhattan is namelijk opgedeeld in drie delen: Downtown, Midtown en Uptown. Downtown begint ten zuiden van Union Square, Midtown loopt van het noorden van Union Square tot aan 59th Street en Uptown is alles boven de zuidgrens van Central Park.

Qua betaling heb je verschillende opties. Zo kun je voor $3 een los metrokaartje kopen, waarmee je 2 uur mag reizen. Een andere optie is een MetroCard kopen (eenmalig $1) waar je zelf geld op zet, een beetje zoals onze OV-chipkaart dus. Daarmee kost elke rit $2.90. Je kunt dit kaartje ook overslaan en gewoon met Apple Pay op je telefoon of met je creditcard het poortje openen. Verwacht je veel met de metro te reizen? Koop dan een Unlimited Ride MetroCard voor 7 dagen. Hiermee kun je onbeperkt met de metro reizen voor $34. Lees meer over reizen met de metro op de website.

Eerste keer New York: zo werkt de metro

Lettersysteem voor hygiëne in restaurants

New York heeft een enorm aanbod aan restaurants en overal op straat staan foodtrucks met de meest uiteenlopende soorten gerechten. Wil je ergens gaan eten? Zoek dan altijd even naar een letter op het raam van het restaurant of de zijkant van een foodtruck. In New York wordt hygiëne in horecagelegenheden namelijk aangegeven met een lettersysteem. Zo kun je zien waar je wel en niet moet eten! The New York City Department of Health and Mental Hygiene bezoekt de restaurants onaangekondigd en deelt de letterbeoordeling uit. De letters lopen van A t/m D, waarbij A het best mogelijk is. Bij een restaurant met de letter D wil je dus liever niet eten.

Lettersysteem voor hygiëne in restaurants in New York

Hoe betalen in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten betaal je met dollars. En waar we in Nederland eigenlijk alles pinnen, kun je in de VS het best met een creditcard betalen. Daarvan weet je zeker dat-ie overal geaccepteerd wordt. Daarnaast is het handig om wat cash te pinnen, zodat je wat losse dollars hebt om bijvoorbeeld als fooi te gebruiken. Iedere keer dat je geld bij een ATM pint betaal je wel kosten, dus neem liever in één keer wat meer op.

Fooi geven in New York

Een ander belangrijk geld aspect is fooi. Want waar fooi in Nederland wordt gezien als een bedankje voor een goede service, is fooi in de Verenigde Staten een must. Horeca personeel wordt daar namelijk onderbetaald en leeft echt van fooi. Hoeveel fooi je dan moet geven? In restaurants is het gebruikelijk om zo’n 20% fooi aan te houden. Als je om de rekening vraagt, krijg je meestal een mapje met de bon, waar je je creditcard in kunt steken. Deze wordt opgehaald en daarna teruggelegd met twee bonnetjes. De ene is voor jezelf, en op de andere moet je je handtekening zetten en kun je opschrijven hoeveel fooi je wilt geven. Check de rekening wel even goed, want sommige restaurants zetten zelf al fooi onder de term ‘gratuity’. Als dat het geval is, hoef je dus niet nogmaals fooi te geven.

Haal je eten to go? Dan is fooi geven geen must, al kun je natuurlijk wat in de fooienpot gooien. Tegenwoordig krijg je tijdens het afrekenen aan de balie algauw een iPad voor je neus waarop je het percentage fooi dat je wilt geven kunt aanklikken, die vaak beginnen bij 20%. Dit is ontstaan tijdens Corona, omdat mensen hun favoriete restaurants en koffietentjes wilden supporten. Heel lief, maar dat is nu niet meer nodig. Voel je dus niet bezwaard om ‘no tip’ aan te klikken. In een bar kun je het best $1 per drankje fooi geven.

Lees meer blogs over New York:

Leuke activiteiten vanuit New York: 

Artikel van 02-11-2022, laatste update: 07-02-2024

0 likes

Your email address will not be published.