Wat is een workation? + workations in 2020

Digital nomad

Wat is een workation? & de beste tips

27 december 2018

Tags: , ,

De workation wordt steeds populairder in Nederland. Tot een paar jaar geleden was er eigenlijk alleen de Nomad Cruise, waarbij digital nomads van over de hele wereld op een cruise samenkomen en onderling kennis uitwisselen door middel van workshops. Maar de laatste jaren worden ze ook steeds meer in en door Nederland(ers) georganiseerd. En gaan mensen zelf op workation in Nederland. Maar wat is een workation nou eigenlijk, en wat kun je ervan verwachten? In dit artikel leg ik het uit, en deel ik meteen een aantal gave workations die binnenkort plaatsvinden!

Lees ook: Hoe word je een digital nomad? Een stappenplan

Wat is een workation?

De naam geeft het eigenlijk al weg: een workation is een combinatie van werk en vakantie. Ook wel een werkvakantie genoemd. Eigenlijk zijn er twee soorten workation. Eentje die je zelf organiseert, en een die wordt georganiseerd. Op die laatste ga je samen met een groep gelijkgestemden op reis, om daar aan je eigen bedrijf te werken en van elkaar te leren. Samen in een coworking space werken, diverse workshops volgen en vaak is er de mogelijkheid zelf een workshop te geven. Ook gaat er vaak een coach mee, om jou te helpen het uiterste uit je bedrijf te halen. Alles staat in het teken van zelfontwikkeling.

Natuurlijk is er tijdens een workation ook ruimte voor ontspanning en worden er leuke dingen gedaan. Want je gaat niet voor niets op vakantie! Je kunt op workation in Nederland gaan, maar ook in het buitenland. Zo worden er workations op Ibiza georganiseerd, in andere delen van Spanje, Portugal, België, maar ook buiten Europa. Wat denk je van Marrakech of Bali?

Lees ook: De kosten van mijn workation in Lissabon

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Alleen op workation

Naast dat je op een georganiseerde workation samen met andere ondernemers kunt gaan, kun je natuurlijk ook alleen op workation! Gewoon door zelf een week of maand in te plannen en vanaf een andere plek te werken. Dat hoeft niet per se in het buitenland, je kunt ook op workation in Nederland. Ideaal als je bijvoorbeeld aan een creatief project wilt werken of gewoon eens in een andere omgeving wilt werken. Hallo nieuwe inspiratie! Een ander voordeel van een eigen werkvakantie is dat je minder afgeleid word door allerlei afspraken die je thuis wel zou hebben. Dat scheelt tijd en zorgt voor veel focus. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk! Na je werk, of in je pauze, kun je de nieuwe omgeving gaan verkennen. Kijk bijvoorbeeld eens op Natuurhuisje voor een leuk workation huisje in Nederland.

Als je alleen op workation gaat of deze zelf organiseert, is het qua accommodatie handig om op de volgende punten te letten:

 1. Goedwerkende wifi
 2. Een fijn bureau of grote eettafel waar je lekker kunt werken
 3. Een volledig uitgeruste keuken, zodat je niet al je eten hoeft te bestellen
 4. Inspirerende omgeving

Lees ook: Op workation in een tiny house op de Veluwe

Op workation in een tiny house op de Veluwe

Voor wie is een workation bedoeld?

Eerst was een workation vooral geschikt voor digital nomads oftewel digitale nomaden, maar eigenlijk is een workation voor iedereen die locatie onafhankelijk kan of wil werken. Dat kan dus iemand met een eigen bedrijf zijn, maar ook bijvoorbeeld iemand die een boek aan het schrijven is. Meestal hangt er wel een bepaald thema rond een georganiseerde workation, bijvoorbeeld speciaal voor vrouwen met een eigen onderneming.

Ik ben nog nooit op een georganiseerde workation geweest, en zie mezelf dat ook niet heel snel doen. Ik combineer reizen namelijk al met werken, en vind het juist zo fijn om dat zelfstandig te doen. Je zou kunnen zeggen dat ik mijn eigen privé workations organiseer! Daarnaast vind ik de meeste georganiseerde workations aardig aan de prijs, omdat je zelf nog een vliegticket moet kopen, en dat voor specifieke data (= duurder). Ik denk dat een workation vooral interessant is voor mensen die net beginnen met een eigen bedrijf, het een boost willen geven of geïnteresseerd zijn in de digital nomad-lifestyle. Maar, ik zeg nooit nooit!

Lees ook: Hoe blijf je als Digital Nomad op reis gemotiveerd om te werken?

Fijne werkplek op het strand: Beachclub Birds Kijkduin

Is een workation aftrekbaar?

Of een workation aftrekbaar is, ligt helemaal aan de workation. Bij een workation heb je natuurlijk te maken met privé en zakelijke kosten. En over het algemeen geldt dat wanneer het persoonlijke karakter van de kosten voor meer dan 50% overheerst, de kosten in zijn geheel niet aftrekbaar zijn. Als jij ervan overtuigd bent dat jouw werkvakantie echt meer zakelijk georiënteerd is, verzamel daar gedurende je vakantie dan voldoende bewijs voor. Denk aan bonnetjes, e-mails, naamkaartjes en bevestigingen van afspraken.

Een georganiseerde workation kan als studiereis gezien worden, en dat valt in dezelfde categorie als representatie, congressen en seminars. Ook reis- en verblijfskosten vallen hierbinnen. Er geldt wel een drempel voor dit soort kosten: check dit even bij je belastingadviseur.

Lees ook: Boekhouding als Digital Nomad: dit moet je weten

Digital nomad op laptop boekhouding bijwerken

Leuke workations in 2021

Aangezien de workations me de laatste tijd om de oren vliegen, heb ik er een aantal op een rijtje gezet. Hoef jij niet meer op zoek! 😉 Voor de komende tijd staan er een aantal hele leuke op de planning.

Update 10 juli 2020

De workations zijn weer geopend voor inschrijving! Er wordt rekening gehouden met de voorwaarden van het RIVM en de voorwaarden van ieder specifiek land. Natuurlijk kan onverwachts de situatie rondom het corona virus een andere wending krijgen. Check daarvoor het annuleringsbeleid van elke workation.

Meetings in the Sun Workation / Lissabon, Portugal

De workation van Meetings in the Sun naar Lissabon is voor ondernemers die al een aantal jaar bezig zijn en klaar zijn voor de volgende stap. Je wilt jouw bedrijf optimaliseren en automatiseren. Zodat je weer ruimte krijgt om aan de volgende stappen van je bedrijf te werken, in plaats van aan uitvoerende taken en to do’s. Benieuwd hoe je kunt gaan opschalen zodat je meer winst maakt, maar niet meer uren hoeft te draaien? Dan is deze workation wat voor jou. Onder begeleiding van multi-entrepreneur en coach Mark Daamen, ga je het groeipotentieel van jouw bedrijf ontdekken.

 • Aanmelden & meer info: Meetings in the Sun Workation in Lissabon
 • Datum: 2 – 6 oktober 2020
 • Kosten: €1.800, inclusief o.a. een 1 op 1 sessie met Mark Daamen, diverse business workshops, mastermind sessie, twee activiteiten, 4 nachten in een privé kamer, 4x ontbijt, 3x lunch, en transport tijdens de gehele workation.

Lees ook: 6x goede koffie & wifi in Lissabon

Starters Workation / Bali, Indonesië

Wil jij binnenkort een eigen bedrijf gaan opzetten of ben je daar net mee begonnen? Dan is de Starters Workation Bali geschikt voor jou. Deze workation is voor mensen die in de startfase zitten van het opzetten van een eigen bedrijf. Je zult deelnemen aan verschillende workshops, krijgt 1-op-1 coaching, en er is voldoende tijd voor leuke uitstapjes. Je ervaart het echte digital nomad-gevoel doordat er een goede balans werk ‘work’ en ‘vacation’ is. Na afloop weet je hoe het is om aan je eigen bedrijf te werken, op een van de mooiste plekken ter wereld. Werken vanuit Bali, je wilt nooit meer wat anders!

 • Aanmelden & meer info: Starters Workation Bali
 • Datum: maart 2021, de exacte data worden over een paar weken bekend gemaakt
 • Kosten: €3.385 inclusief o.a. 1-op-1 coaching, presentaties, workshops en sprekers, een personal branding fotoshoot met een professionele fotograaf, all inclusive verblijf in een luxe villa met privézwembad, en leuke uitstapjes en scootergebruik.
 • Je kunt in termijnen betalen.
Workations in 2020: Starters Workation Bali

Foto: Starters Workation Bali

Meetings in the Sun Workation / Marrakech, Marokko

De workation van Meetings in the Sun naar Marrakech is voor freelancers die 1-3 jaar bezig zijn. Je bent een beginnende ondernemer, maar je bent voorbij de startersfase. De basis staat, de eerste successen heb je behaald en je weet wat je wilt, maar je vraagt je af wat jouw volgende stap gaat worden in je onderneming. Je hebt behoefte aan inspiratie, begeleiding, feedback en gelijkgestemden. Je houdt van avontuur en hebt zin om iets nieuws te proberen. Je bent klaar om uit je comfort zone te stappen, want jij weet dat daar de grootste groeipotentie voor jou en jouw bedrijf is.  Herkenbaar? Dan is deze workation naar Marrakech iets voor jou!

 • Aanmelden & meer info: Meetings in the Sun Workation in Marrakech
 • Datum: 5 – 12 november 2020
 • Kosten: €1.549, inclusief o.a. iedere dag business coach sessies, mindfulness & meditatie sessies, workshop door online strateeg Alex Malone, verschillende excursies, 6 nachten in een charmante riad, 6x ontbijt, 5x lunch en 5x diner, en transport tijdens de gehele workation.

The Souk Department / Marrakech, Marokko

Tijdens de workation van The Souk Department in Marrakech ga je vijf dagen samen met andere ondernemers aan jouw bedrijf werken. Deze editie gaat Cynthia Schultz, ook wel bekend als Structuurjunkie, mee. Met haar planners en trainingen helpt ze mensen structuur toe te passen in hun werk en leven, productiever te werken en te focussen. Deze workation geeft ze twee workshops, waarin je leert nee te zeggen en zo meer tijd voor jezelf creëert. Hoe jij de regie terugpakt over je bedrijf en je leven, slim werkt, en de dag en week indeelt zoals jij wilt. Je komt opgeladen, gemotiveerd en enorm geïnspireerd terug van een onvergetelijke trip.

 • The Souk Department Workation in Marrakech
 • Datum: ?
 • Kosten: €1.595, inclusief o.a. twee workshops door Cynthia Schultz, een interieur, fashion en kruiden shopping tour in de souks, een professionele fotograaf die de gehele workation vastlegt, 4 overnachtingen, 5x ontbijt, 2x lunch, en 2x diner.

Andere edities:

Wat is een workation? + workations in 2020

Foto: Studio Phylicia

Wat is een workation? Hopelijk is dat nu duidelijk voor jou. Ik ben benieuwd of het iets voor jou is, of dat jij al eens op werkvakantie bent geweest? Deel je ervaring in de comments!

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 27 december 2018 en wordt elk jaar geüpdatet met nieuwe informatie. Laatste update over workations in 2021: 20 april 2021.

11 likes

Comments (2)

 • juli 19, 2019 by Renee

  Renee

  Jaaa, cool om te lezen! Ik had er zelf nog niet zoveel gevonden. Heb er wel een gedaan en ben zo mega stoked dat ik nu met een Belgische bevriende ondernemer er ook eentje organiseer 🙂

  • juli 20, 2019 by Agnès

   Agnès

   Wat gaaf! Is de bestemming al bekend en zit er een thema aan vast?

Your email address will not be published.