Wat is een workation?

Digital nomad

Wat is een workation? + workations in 2019

27 december 2018

Tags: ,

De workation wordt steeds populairder in Nederland. Tot een paar maanden geleden kende ik eigenlijk alleen de Nomad Cruise, waarbij digital nomads van over de hele wereld op een cruise samenkomen en onderling kennis uitwisselen door middel van workshops. Maar de laatste tijd worden ze ook steeds meer in en door Nederland(ers) georganiseerd. Maar wat is een workation nou eigenlijk en wat kun je ervan verwachten? In dit artikel leg ik het uit en deel ik meteen 5 workations die in 2019 plaatsvinden.

Lees ook: Hoe kom je als digital nomad aan opdrachtgevers?

Wat is een workation?

De naam geeft het eigenlijk al weg: een workation is combinatie van werk en vakantie. Tijdens een workation ga je samen met een groep gelijkgestemden op vakantie, om daar aan je eigen bedrijf te werken en van elkaar te leren. Zo wordt er samen in een coworking space gewerkt, worden er workshops gegeven en is er vaak ook de mogelijkheid om zelf een workshop te geven. En natuurlijk is er ruimte voor ontspanning en worden er ook leuke dingen gedaan, want je gaat niet voor niets op vakantie!

Lees ook: Hoe betaal je een leven als digital nomad?

Voor wie is een workation bedoeld?

Eigenlijk is een workation voor iedereen die locatieonafhankelijk kan of wil werken. Dus dat kan iemand met een eigen bedrijf zijn, maar ook bijvoorbeeld iemand die een boek aan het schrijven is. Meestal hangt er wel een thema rond de workation, en is het bijvoorbeeld speciaal voor vrouwen met hun eigen onderneming.

Ikzelf ben nog nooit op workation geweest, en ik zie het mezelf ook niet heel snel doen. Ik combineer reizen namelijk al met werken, en vind het juist zo fijn om dat in m’n eentje te doen. Daarnaast vind ik de meeste workations aardig aan de prijs, omdat je zelf nog een vliegticket moet kopen, en dat voor specifieke data (= duurder). Ik denk dat een workation vooral interessant is voor mensen die net beginnen met een eigen bedrijf, het een boost willen geven of geïnteresseerd zijn in de digital nomad-lifestyle. Maar, ik zeg zeker nooit nooit!

Leuke workations

Aangezien de workations me de laatste tijd om de oren vliegen, heb ik er een aantal op een rijtje gezet. Hoef jij niet meer op zoek! 😉 Voor de komende tijd staan er een aantal hele leuke op de planning:

Coliving in Drenthe, 21 – 25 januari 2019

Hoewel de meeste workations in het buitenland worden georganiseerd, kun je natuurlijk ook in Nederland blijven. Tijdens de Coliving woon en werk je vijf dagen samen met tien gelijkgestemde onderneemsters. Er is geen vast programma, verplichte werktijden of uitjes, zodat er ruimte is om je eigen tempo te bepalen en zelf te voelen waar je behoefte aan hebt. Voor vijf dagen in het landhuis betaal je €397, voor een tweepersoonskamer. Alle maaltijden, vervoerskosten en extra activiteiten zijn niet inbegrepen in de prijs. Lees hier meer over de Coliving.

Coworking week in Nederland, 1 – 5 april 2019

Nog een andere workation in Nederland, waarbij de bestemming nog onbekend is! Tijdens de Coworking week woon en werk je een midweek samen met een kleine groep ondernemers op een unieke locatie. Er wordt gezorgd voor een bed, een inspirerende werkplek, en elke dag is er een dagstart waarin je met andere ondernemers kun sparren en je vragen voor kunt leggen. Kosten: €499. Via deze link lees je er meer over.

Female Workation in Barcelona, 6 – 13 april 2019 (update: deze workation is gecanceld)

Een week lang werken in Barcelona, inspiratie opdoen, kennis delen én ontspannen met maximaal elf andere ondernemende vrouwen. Klinkt goed, toch? Deze 8-daagse workation wordt georganiseerd door Suzanne van Duijn en Chantal Schram, en kost €649. In de prijs is o.a. de accommodatie, het ontbijt en de workshops inbegrepen. Check de website voor meer info over de Female Workation.

The Souk Department Workation in Marrakech, 16 – 21 oktober & 13 – 18 november 2019

Vijf dagen in Marrakech, vol brainstorms, masterminds en workshops. En daarnaast ga je natuurlijk de stad en de leukste hotspots verkennen! De groep tijdens deze workation bestaat uit maximaal tien personen. Je betaalt €1.245 voor een shared room, en vaak nog een toeslag voor masterclasses met een business coach zoals bijvoorbeeld Aranka van der Voorden. Extra: 23 – 28 oktober 2019: een special edition in Kaapstad. Lees hier meer over the Souk Department Workation.

Meetings in the Sun in Kaapstad, 23 oktober – 6 november 2019

Deze workation duurt het langst (15 dagen), is het verst weg (Zuid-Afrika) én is speciaal (en alleen) voor ervaren ondernemers en professionals die zo’n 2-8 jaar bezig zijn. Er wordt dan ook streng gekeken naar de aanmeldingen, z0dat alle deelnemers een vergelijkbaar niveau hebben en elkaar kunnen helpen doordat ze in verschillende branches werkzaam zijn. Samen met professionele business coaches zullen zij een volgende stap in hun onderneming zetten. Dit kan zijn: passief inkomen genereren, nieuwe business modellen opzetten, meer balans tussen werk en vrije tijd vinden, team opbouwen en werkzaamheden automatiseren/uitbesteden.

De eerste vijf dagen van Meetings in the Sun Cape Town ligt de focus op business, gevolgd door twee dagen persoonlijke groei. De tweede week gaat om connecties leggen en inspiratie opdoen van mensen en bedrijven in Kaapstad. En dat alles op diverse en passende locaties in Kaapstad! De workation wordt afgesloten met een netwerkevent dat gehost wordt door Meetings in the Sun, waar je als deelnemer je nieuw gelegde connecties mag uitnodigen. Kosten: €5.200. Hierin zit héél veel inbegrepen, zoals luxe accomodaties, veel verschillende traditionele maaltijden, een wijntour in de Kaapse Wijnlanden, een canopy tour, verschillende bedrijfsbezoeken, workshop, business sessies met top coaches een een unieke tour langs ondernemers in de townships. Klik hier voor meer info.

En, is een workation iets voor jou, of ben je al eens mee geweest? Ik ben benieuwd naar je ervaring!

10 likes

Comments (2)

 • juli 19, 2019 by Renee

  Renee

  Jaaa, cool om te lezen! Ik had er zelf nog niet zoveel gevonden. Heb er wel een gedaan en ben zo mega stoked dat ik nu met een Belgische bevriende ondernemer er ook eentje organiseer 🙂

  • juli 20, 2019 by Agnès

   Agnès

   Wat gaaf! Is de bestemming al bekend en zit er een thema aan vast?

Your email address will not be published.