Wat is een workation? + workations in 2020

Digital nomad

Wat is een workation? + workations in 2020

27 december 2018

Tags: ,

De workation wordt steeds populairder in Nederland. Tot voor kort was er eigenlijk alleen de Nomad Cruise, waarbij digital nomads van over de hele wereld op een cruise samenkomen en onderling kennis uitwisselen door middel van workshops. Maar de laatste jaren worden ze ook steeds meer in en door Nederland(ers) georganiseerd. Maar wat is een workation nou eigenlijk, en wat kun je ervan verwachten? In dit artikel leg ik het uit en deel ik meteen een aantal gave workations die in 2020 plaatsvinden!

Lees ook: Hoe kom je als digital nomad aan opdrachtgevers?

Wat is een workation?

De naam geeft het eigenlijk al weg: een workation is combinatie van werk en vakantie. Tijdens een workation ga je samen met een groep gelijkgestemden op reis, om daar aan je eigen bedrijf te werken en van elkaar te leren. Samen in een coworking space werken, diverse workshops volgen en vaak is er de mogelijkheid zelf een workshop te geven. Ook gaat er vaak een coach mee, om jou te helpen het uiterste uit je bedrijf te halen.

Natuurlijk is er tijdens een workation ook ruimte voor ontspanning en worden er leuke dingen gedaan. Want je gaat niet voor niets op vakantie! Zo worden er workations op Ibiza georganiseerd, in andere delen van Spanje, Portugal, maar ook in Nederland en zelfs buiten Europa. Wat denk je van Marrakech of Bali?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Voor wie is een workation bedoeld?

Eigenlijk is een workation voor iedereen die locatie onafhankelijk kan of wil werken. Dat kan dus iemand met een eigen bedrijf zijn, maar ook bijvoorbeeld iemand die een boek aan het schrijven is. Meestal hangt er wel een bepaald thema rond de workation, bijvoorbeeld speciaal voor vrouwen met een eigen onderneming.

Ikzelf ben nog nooit op workation geweest, en ik zie het mezelf ook niet heel snel doen. Ik combineer reizen namelijk al met werken, en vind het juist zo fijn om dat zelfstandig te doen. Daarnaast vind ik de meeste workations aardig aan de prijs, omdat je zelf nog een vliegticket moet kopen, en dat voor specifieke data (= duurder). Ik denk dat een workation vooral interessant is voor mensen die net beginnen met een eigen bedrijf, het een boost willen geven of geïnteresseerd zijn in de digital nomad-lifestyle. Maar, ik zeg zeker nooit nooit!

Aan de andere kant is een workation wel aftrekbaar, waardoor het een waardevolle zakelijke investering kan zijn. En ook op persoonlijke groei zul je er veel profijt van hebben.

Lees ook: Hoe betaal je een leven als digital nomad?

Leuke workations in 2020

Aangezien de workations me de laatste tijd om de oren vliegen, heb ik er een aantal op een rijtje gezet. Hoef jij niet meer op zoek! 😉 Voor de komende tijd staan er een aantal hele leuke op de planning.

Update 10 juli 2020

De workations zijn weer geopend voor inschrijving! Er wordt rekening gehouden met de voorwaarden van het RIVM en de voorwaarden van ieder specifiek land. Natuurlijk kan onverwachts de situatie rondom het corona virus een andere wending krijgen. Check daarvoor het annuleringsbeleid van elke workation.

Meetings in the Sun Workation / Lissabon, Portugal

De workation van Meetings in the Sun naar Lissabon is voor ondernemers die al een aantal jaar bezig zijn en klaar zijn voor de volgende stap. Je wilt jouw bedrijf optimaliseren en automatiseren. Zodat je weer ruimte krijgt om aan de volgende stappen van je bedrijf te werken, in plaats van aan uitvoerende taken en to do’s. Benieuwd hoe je kunt gaan opschalen zodat je meer winst maakt, maar niet meer uren hoeft te draaien? Dan is deze workation wat voor jou. Onder begeleiding van multi-entrepreneur en coach Mark Daamen, ga je het groeipotentieel van jouw bedrijf ontdekken.

 • Aanmelden & meer info: Meetings in the Sun Workation in Lissabon
 • Datum: 2 – 6 oktober 2020
 • Kosten: €1.800, inclusief o.a. een 1 op 1 sessie met Mark Daamen, diverse business workshops, mastermind sessie, twee activiteiten, 4 nachten in een privé kamer, 4x ontbijt, 3x lunch, en transport tijdens de gehele workation.

Lees ook: 6x goede koffie & wifi in Lissabon

Starters Workation / Bali, Indonesië

Wil jij binnenkort een eigen bedrijf gaan opzetten of ben je daar net mee begonnen? Dan is de Starters Workation Bali geschikt voor jou. Deze workation is voor mensen die in de startfase zitten van het opzetten van een eigen bedrijf. Je zult deelnemen aan verschillende workshops, krijgt 1-op-1 coaching, en er is voldoende tijd voor leuke uitstapjes. Je ervaart het echte digital nomad-gevoel doordat er een goede balans werk ‘work’ en ‘vacation’ is. Na afloop weet je hoe het is om aan je eigen bedrijf te werken, op een van de mooiste plekken ter wereld. Werken vanuit Bali, je wilt nooit meer wat anders!

 • Aanmelden & meer info: Starters Workation Bali
 • Datum: maart 2021, de exacte data worden over een paar weken bekend gemaakt
 • Kosten: €3.385 inclusief o.a. 1-op-1 coaching, presentaties, workshops en sprekers, een personal branding fotoshoot met een professionele fotograaf, all inclusive verblijf in een luxe villa met privézwembad, en leuke uitstapjes en scootergebruik.
 • Je kunt in termijnen betalen.
Workations in 2020: Starters Workation Bali

Foto: Starters Workation Bali

Meetings in the Sun Workation / Marrakech, Marokko

De workation van Meetings in the Sun naar Marrakech is voor freelancers die 1-3 jaar bezig zijn. Je bent een beginnende ondernemer, maar je bent voorbij de startersfase. De basis staat, de eerste successen heb je behaald en je weet wat je wilt, maar je vraagt je af wat jouw volgende stap gaat worden in je onderneming. Je hebt behoefte aan inspiratie, begeleiding, feedback en gelijkgestemden. Je houdt van avontuur en hebt zin om iets nieuws te proberen. Je bent klaar om uit je comfort zone te stappen, want jij weet dat daar de grootste groeipotentie voor jou en jouw bedrijf is.  Herkenbaar? Dan is deze workation naar Marrakech iets voor jou!

 • Aanmelden & meer info: Meetings in the Sun Workation in Marrakech
 • Datum: 5 – 12 november 2020
 • Kosten: €1.549, inclusief o.a. iedere dag business coach sessies, mindfulness & meditatie sessies, workshop door online strateeg Alex Malone, verschillende excursies, 6 nachten in een charmante riad, 6x ontbijt, 5x lunch en 5x diner, en transport tijdens de gehele workation.

The Souk Department / Marrakech, Marokko

Tijdens de workation van The Souk Department in Marrakech ga je vijf dagen samen met andere ondernemers aan jouw bedrijf werken. Deze editie gaat Cynthia Schultz, ook wel bekend als Structuurjunkie, mee. Met haar planners en trainingen helpt ze mensen structuur toe te passen in hun werk en leven, productiever te werken en te focussen. Deze workation geeft ze twee workshops, waarin je leert nee te zeggen en zo meer tijd voor jezelf creëert. Hoe jij de regie terugpakt over je bedrijf en je leven, slim werkt, en de dag en week indeelt zoals jij wilt. Je komt opgeladen, gemotiveerd en enorm geïnspireerd terug van een onvergetelijke trip.

 • The Souk Department Workation in Marrakech
 • Datum: ?
 • Kosten: €1.595, inclusief o.a. twee workshops door Cynthia Schultz, een interieur, fashion en kruiden shopping tour in de souks, een professionele fotograaf die de gehele workation vastlegt, 4 overnachtingen, 5x ontbijt, 2x lunch, en 2x diner.

Andere edities:

Wat is een workation? + workations in 2020

Foto: Studio Phylicia

Wat is een workation? Hopelijk is dat nu duidelijk voor jou. Ik ben benieuwd of het iets voor jou is, of dat jij al eens mee bent geweest? Deel je ervaring in de comments!

Update: deze blog verscheen voor het eerst op 27 december 2018 en wordt elk jaar geüpdatet met nieuwe informatie. Laatste update over workations in 2020: 10 juli 2020.

11 likes

Comments (2)

 • juli 19, 2019 by Renee

  Renee

  Jaaa, cool om te lezen! Ik had er zelf nog niet zoveel gevonden. Heb er wel een gedaan en ben zo mega stoked dat ik nu met een Belgische bevriende ondernemer er ook eentje organiseer 🙂

  • juli 20, 2019 by Agnès

   Agnès

   Wat gaaf! Is de bestemming al bekend en zit er een thema aan vast?

Your email address will not be published.