Wat is een workation? Een uitleg & tips

Digital nomad

Wat is een workation? Een uitleg & tips

14 februari 2024

Tags: , ,

De workation wordt steeds populairder in Nederland. Steeds meer mensen kunnen remote werken, en doen dat dan ook graag. Ikzelf ook! Maar wat is een workation nou eigenlijk, en wat kun je ervan verwachten? In dit artikel leg ik alles uit, deel ik mijn eigen ervaring, tips en inspiratie voor fijne bestemmingen.

Lees ook: 7x leuke bestemmingen voor een workation in Europa

Wat is een workation?

De naam geeft het eigenlijk al weg: een workation is een combinatie van werk en vakantie. Ook wel een werkvakantie genoemd. En het valt ook onder de term remote werken. Eigenlijk zijn er twee soorten workations. Eentje die je zelf regelt, en een die wordt georganiseerd. Hieronder lees je de verschillen.

Georganiseerde workation

Een georganiseerde workation boek je bij een partij die de reis en het programma helemaal regelt. Hierbij ga je samen met een groep gelijkgestemden op reis, om daar aan je eigen bedrijf te werken en van elkaar te leren. Samen in een coworking space werken, diverse workshops volgen en vaak is er de mogelijkheid zelf een workshop te geven. Ook gaat er vaak een coach mee, om jou te helpen het uiterste uit je bedrijf te halen. Alles staat in het teken van zelfontwikkeling. Bij een georganiseerde workation is er meestal wel een bepaald thema, bijvoorbeeld speciaal voor vrouwen met een eigen onderneming. Natuurlijk is er tijdens zo’n georganiseerde werkvakantie ook ruimte voor ontspanning en worden er leuke dingen gedaan. Want je gaat niet voor niets op workation – met de nadruk op (vac)ation!

Tot een paar jaar geleden was er eigenlijk alleen de Nomad Cruise, waarbij digital nomads van over de hele wereld op een cruise samenkomen en onderling kennis uitwisselen door middel van workshops. Tegenwoordig worden er veel workations in Nederland, maar ook in het buitenland georganiseerd. Zo zijn er workations op Ibiza, in andere delen van Spanje, Portugal, België, maar ook buiten Europa. Wat denk je van Marrakech of Bali?

Wat is een workation? + workations in 2020

Foto: Studio Phylicia

Alleen op workation

Naast dat je op een georganiseerde workation kunt gaan, kun je natuurlijk ook alleen op workation! Gewoon door zelf een week of maand in te plannen en vanaf een andere plek te werken. Dat hoeft niet per se in het buitenland, je kunt ook op workation in Nederland. Ideaal als je bijvoorbeeld aan een creatief project wilt werken of gewoon eens in een andere omgeving wilt werken. Hallo nieuwe inspiratie! Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk. Na je werk, of in je pauze, kun je de nieuwe omgeving gaan verkennen.

Als je alleen op workation gaat, is het qua accommodatie handig om op de volgende punten te letten:

 1. Goedwerkende wifi
 2. Een fijn bureau of grote eettafel waar je lekker kunt werken
 3. Een volledig uitgeruste keuken, zodat je niet al je eten hoeft te bestellen
 4. Inspirerende omgeving

Inspiratie nodig? Kijk bijvoorbeeld eens op Natuurhuisje voor een leuk huisje in Nederland. Of lees de blogs die ik over al mijn workations heb geschreven, zoals in Athene, Kaapstad, Mallorca en Valencia.

Een andere handige tip is TUI Workation, hierbij zijn aantal accommodaties geselecteerd waar je overdag ongestoord kunt werken. Zo krijg je op bestemming geen gewone kamer, maar een Workation kamer die speciaal uitgerust is voor jouw verblijf. Je hebt de beschikking tot een rustige werkplek die is voorzien van een comfortabele bureaustoel, goede wifi verbinding en koffie- en theefaciliteiten. De hotels controleren de internetverbinding voor de Workation kamers. En wil je bijvoorbeeld printen of heb je een extra scherm nodig? Dan kun je terecht bij de hotelreceptie. Ideaal!

Remote werken in Valencia: tips voor een workation

Waarom een workation?

Er zijn verschillende redenen om op workation te gaan. Voor mij is het vooral de inspiratie die ik van een andere bestemming dan thuis krijg. En door de combinatie van work + vacation ben ik een stuk productiever. Ik werk ’s ochtends sneller al mijn to do’s af, omdat ik weet dat ik ’s middags lekker op pad kan. Een ander voordeel van een workation is dat je minder afgeleid word door allerlei afspraken die je thuis wel zou hebben. Dat scheelt tijd en zorgt voor veel focus.

Voor wie is een workation bedoeld?

Eerst was een workation vooral geschikt voor digital nomads, oftewel digitale nomaden, maar eigenlijk is het voor iedereen die locatie onafhankelijk (ofwel remote) kan of wil werken. Dat kan dus iemand met een eigen bedrijf zijn, maar ook bijvoorbeeld iemand die een boek aan het schrijven is. Tegenwoordig organiseren bedrijven zelfs een werkvakantie voor hun werknemers!

Lees ook: Hoe blijf je als Digital Nomad op reis gemotiveerd om te werken?

Is een workation aftrekbaar?

Of een workation aftrekbaar is, is niet eenvoudig te zeggen. Bij een workation heb je natuurlijk te maken met privé en zakelijke kosten. En over het algemeen geldt dat wanneer het persoonlijke karakter van de kosten voor meer dan 50% overheerst, de kosten in zijn geheel niet aftrekbaar zijn. Als jij ervan overtuigd bent dat jouw werkvakantie echt meer zakelijk georiënteerd is, verzamel daar gedurende je vakantie dan voldoende bewijs voor. Denk aan bonnetjes, e-mails, naamkaartjes en bevestigingen van afspraken.

Een georganiseerde workation kan als studiereis gezien worden, en dat valt in dezelfde categorie als representatie, congressen en seminars. Ook reis- en verblijfskosten vallen hierbinnen. Er geldt wel een drempel voor dit soort kosten: check dit even bij je belastingadviseur.

Lees ook: Boekhouding als Digital Nomad: dit moet je weten

Digital nomad op laptop boekhouding bijwerken

Wat is een workation? Hopelijk is dat nu duidelijk voor jou. Benieuwd naar leuke bestemmingen? Lees dan ook:

Artikel van 27-12-2018, laatste update: 14-02-2024

11 likes

Comments (2)

 • juli 19, 2019 by Renee

  Renee

  Jaaa, cool om te lezen! Ik had er zelf nog niet zoveel gevonden. Heb er wel een gedaan en ben zo mega stoked dat ik nu met een Belgische bevriende ondernemer er ook eentje organiseer 🙂

  • juli 20, 2019 by Agnès

   Agnès

   Wat gaaf! Is de bestemming al bekend en zit er een thema aan vast?

Your email address will not be published.