Fietsen in New York City

Travel

Fietsen in New York City: tips & leuke fietsroutes

27 mei 2018

Tags: ,

Toen ik zes jaar geleden in New York was, kon je daar echt niet fietsen. Behalve Robin Thicke deed niemand het dan ook. 😉 Maar sindsdien is er behoorlijk wat veranderd. Fietsen is redelijk normaal geworden, en er zijn zelfs fietspaden! Toch betekent dat niet dat je als toerist zomaar op de fiets kunt stappen. Denk maar aan die irritante toeristen op de fiets in Amsterdam. Please no. Maar als je met de volgende dingen rekening houdt, is fietsen in New York heel leuk en echt een aanrader! En je leert de stad ook een stuk sneller kennen (en snappen).

Lees ook: New York City als je niet van drukte houdt of hoogsensitief bent

Fietsen in New York City

Waar ik het de eerste paar keer op de fiets in NYC erg spannend vond, genoot ik er daarna volop van. Heerlijk om helemaal je eigen gang te gaan, en tussen het drukke verkeer te kunnen slalommen. De hete metro’s en dure taxi’s heb ik totaal niet gemist. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 • In Nederland (oké, Amsterdam) zijn fietsers de baas van de straat, in NYC ben je dat verre van. Jij moet overal opletten en voor iedereen wijken, anders zit een ongeluk in een klein hoekje.
 • De wegen zijn niet overal even goed, waardoor je zo een gat inrijdt.
 • Het is verstandig om een helm te dragen. Veel mensen doen het, dus je staat niet helemaal voor gek. 😉
 • Rijd niet dicht langs geparkeerde auto’s, veel mensen slaan zonder te kijken een deur open.
 • Pas helemaal goed op voor bussen en vrachtwagens, in verband met hun blind spot.
 • Zorg dat er een bel op je fiets zit, die het goed doet. Je zult ‘m namelijk vaak en veel moeten gebruiken, want de meeste voetgangers horen ‘m niet eens.
 • Wellicht vanzelfsprekend, maar gebruik fietslichten als het donker is.

Lees ook: Doen, eten en slapen in Brooklyn, NYC

Fietspaden in New York

Er zíjn fietspaden in New York, maar niet in elke straat. Via deze bike map zie je waar wel en niet. Maar over het algemeen stuurt Google Maps je ook wel door de goede straten, als je de routeplanner op ‘fietsend’ zet. Verder kun je ook heus wel door straten zonder fietspaden fietsen, alleen is dat net wat gevaarlijker. En je moet natuurlijk opletten in welke straten je mag fietsen en aan welke kant, want dat wisselt ook nog wel eens.

Fietsroutes door New York

Fietsen in New York is al een ervaring op zich, maar er zijn ook een aantal extra leuke fietsroutes:

 • Central Park: aangezien dit park een totale oppervlakte van 341 hectare heeft, is fietsen een handige manier om het te verkennen. In ongeveer 40 minuten ben je het park rond, maar stap zeker af en toe even af om te chillen! Central Park is lekker rustig, ondanks dat het door veel sporters gebruikt wordt en er ook autowegen doorheen lopen.
 • Langs de East River: fiets vanaf East 10th Street helemaal naar beneden langs het water. Je fietst onder alle bekende bruggen door en hebt prachtig uitzicht, onder andere op Brooklyn.
 • Brooklyn Bridge: deze brug ken je waarschijnlijk van foto’s, want dit is de bekendste. Er rijden hier geen auto’s maar er lopen wel veel mensen, waardoor het erg druk kan zijn. Je kunt deze brug dus het beste ’s ochtends vroeg pakken.
 • Williamsburg Bridge: dit is de verbinding tussen Manhattan en de wijk Williamsburg in Brooklyn. Pak deze brug bijvoorbeeld op zaterdag om naar de foodmarket Smorgasburg te gaan.

Citi Bike NYC

Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Citi Bike. Dit systeem werkt hetzelfde als in o.a. Parijs en Valencia. De fietsen staan door de hele stad in speciale Citi Bike-stations, en je kunt ze per keer 30 minuten gratis gebruiken. Voor een abonnement van 24 uur betaal je $12 (€10,30) en voor drie dagen $24 (€20,60). Als je een fiets langer dan 30 minuten gebruikt, betaal je $4 (€3,40) per kwartier. Dus beter zet je je fiets dan even bij een Citi Bike-station neer en pak je een andere. Er zijn in totaal wel 12.000 fietsen en meer dan 750 Citi Bike-stations, dus meer dan genoeg opties zou je zeggen. Wel kan het rond spitstijd lastig zijn een fiets te vinden, vooral in en rond Midtown.

Vind je het spannend om zelf te gaan fietsen in New York? Dan kun je ook een fietstour boeken, bijvoorbeeld de Manhattan & Brooklyn Fietstocht. Hiermee kom je in 2u langs langs de meest bekende bezienswaardigheden van New York, zoals het Empire State Building, de Brooklyn Bridge en de Manhattan skyline. De tour wordt gegeven door een Nederlandse gids die in de NYC woont, dus die kent natuurlijk de beste plekjes en vertelt je de geheimen van New York.

Meer New York tips? Lees ook deze blogs:

En leuke activiteiten vanuit New York:

3 likes

Your email address will not be published.