Fietsen in New York City

Travel

Fietsen in New York: tips & leuke fietsroutes

28 augustus 2023

Tags: ,

Toen ik zo’n 11 jaar geleden voor het eerst in New York was, kon je daar echt niet fietsen. Behalve Robin Thicke deed niemand het dan ook. 😉 Maar sindsdien is er behoorlijk wat veranderd. Fietsen is redelijk normaal geworden, en er zijn zelfs fietspaden! Toch betekent dat niet dat je als toerist zomaar op de fiets kunt stappen. Denk maar aan die irritante toeristen op de fiets in Amsterdam. Please no. Maar als je met de volgende dingen rekening houdt, is fietsen in New York heel leuk en echt een aanrader! En je leert de stad ook een stuk sneller kennen (en snappen).

Lees ook: 10x praktische tips voor je eerste keer New York

Fietsen in New York

Waar ik het de eerste paar keer op de fiets in New York erg spannend vond, genoot ik er daarna volop van. Heerlijk om helemaal je eigen gang te gaan, en tussen het drukke verkeer te kunnen slalommen. De hete metro’s en dure taxi’s heb ik totaal niet gemist. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • In Nederland (oké, Amsterdam) zijn fietsers de baas van de straat, in NYC ben je dat verre van. Jij moet overal opletten en voor iedereen wijken, anders zit een ongeluk in een klein hoekje.
  • De wegen zijn niet overal even goed, waardoor je zo een gat inrijdt.
  • Het is verstandig om een helm te dragen. Veel mensen doen het, dus je staat niet helemaal voor gek. 😉
  • Rijd niet dicht langs geparkeerde auto’s, veel mensen slaan zonder te kijken een deur open.
  • Pas helemaal goed op voor bussen en vrachtwagens, in verband met hun blind spot.
  • Zorg dat er een bel op je fiets zit, die het goed doet. Je zult ‘m namelijk vaak en veel moeten gebruiken, want de meeste voetgangers horen ‘m niet eens.
  • Wellicht vanzelfsprekend, maar gebruik fietslichten als het donker is.

Lees ook: Wat te doen in New York: 13 bezienswaardigheden die je niet wilt missen

Tip: fietstour door New York

Boek een fietstour voor je eerste dag in New York! Zo kun je ervaren hoe het is om er te fietsen en krijg je meteen een goed beeld van de stad. Bij de Manhattan & Brooklyn Fietstocht neemt een Nederlandstalige gids je in 2 uur mee langs een aantal bekende bezienswaardigheden van New York, zoals de Manhattan Bridge, Brooklyn Bridge, DUMBO en de Manhattan skyline. De tour wordt gegeven door een Nederlandse gids die in de NYC woont, dus die kent natuurlijk de beste plekjes én vertelt je de geheimen van New York.

De fietstours zijn snel volgeboekt, dus reserveer jouw plekje meteen!

Fiets huren of Citi Bike gebruiken

Wil je na de fietstour zelf op pad? Dan kun je een fiets huren of gebruik maken van fietsdeelsysteem Citi Bike NYC.

Als je een fiets bij Baja Bikes huurt kun je deze na de fietstour meteen meenemen. Wel zo handig én het scheelt tijd. Wel even van tevoren reserveren natuurlijk! Het voordeel is dat dit goede fietsen zijn zoals we ze in Nederland kennen, met versnellingen, een handrem, hangslot en fietsmandje voorop. Ook kun je voor een kleine meerprijs een elektrische fiets huren – vink dit aan bij ‘extra opties’.

De Citi Bike fietsen staan door de hele stad in speciale Citi Bike-stations. Hier kun je een single ride à $4.49 voor 30 minuten nemen, een dagpas voor $19 per dag of een jaarabonnement voor €205 per jaar. Download de app, scan de QR-code en je kunt gaan fietsen! Als je op je bestemming gearriveerd bent ga je op zoek naar een leeg plekje in een Citi Bike-station. Er zijn in totaal wel 25.000 fietsen en meer dan 1.500 Citi Bike-stations verspreid over Manhattan, Brooklyn, Queens, the Bronx, Jersey City en Hoboken. Het voordeel van Citi Bike is dat je lekker flexibel bent en het goedkoop is, het nadeel is dat dit best zware fietsen zijn en dat er niet altijd overal een fiets beschikbaar is. Ook moet je bij een single ride goed de tijd in de gaten houden, want na 30 minuten lopen de kosten flink op. Ik zou zelf voor een fiets huren gaan.

Fietspaden in New York

New York heeft ruim 1.700 km aan fietspaden. Er zíjn dus zeker fietspaden in New York, maar niet in elke straat. Via de bike map zie je waar wel en niet. Maar over het algemeen stuurt Google Maps je ook wel door de goede straten, als je de routeplanner op ‘fietsend’ zet. Verder kun je ook heus wel door straten zonder fietspaden fietsen, alleen is dat net wat gevaarlijker. En je moet natuurlijk opletten in welke straten je mag fietsen en aan welke kant, want dat wisselt ook nog wel eens.

Fietsroutes door New York

Fietsen in New York is al een ervaring op zich, maar er zijn ook een aantal extra leuke fietsroutes:

  • Central Park: aangezien dit park een totale oppervlakte van 341 hectare heeft, is de fiets een handige manier om het te verkennen. In ongeveer 40 minuten ben je het park rond, maar stap zeker af en toe even af! Central Park is lekker rustig, ondanks dat het door veel sporters gebruikt wordt en er ook autowegen doorheen lopen.
  • Langs de East River: fiets vanaf East 10th Street helemaal naar beneden langs het water. Je fietst onder alle bekende bruggen door en hebt prachtig uitzicht, onder andere op Brooklyn.
  • Williamsburg Bridge: dit is de verbinding tussen Manhattan en de wijk Williamsburg in Brooklyn. Pak deze brug bijvoorbeeld op zaterdag om naar de foodmarket Smorgasburg te gaan!

Lees ook: Dit wil je doen in Brooklyn: 9 tips

Wat te doen in Brooklyn: Brooklyn Bridge Park

New York stedentrip boeken

New York stedentrip boeken? Een aantal tips:

» Vanaf Schiphol vlieg je met een rechtstreekse vlucht in zo’n 7 uur naar New York. Waarschijnlijk kom je aan op JFK Airport of Newark, het maakt niet uit op welke van de twee. Bekijk de huidige prijzen voor een rechtstreekse vlucht met KLM of vergelijk verschillende opties via TIX.nl.

» Een aantal hotel tips in leuke wijken, in verschillende prijscategorieën:

Meer New York tips? Lees ook deze blogs:

En leuke activiteiten vanuit NY:

Artikel van 27-05-2018, laatste update: 28-08-2023

3 likes

Your email address will not be published.