Van de stad naar een dorp verhuizen: mijn ervaring

Mindset

Van de stad naar een dorp verhuizen

14 april 2023

Tags: , ,

“Ik ga toch niet in een dorp wonen?!”, zei ik tegen mijn vriend toen hij Castricum opperde als mogelijke woonplaats. Geboren en getogen in Amsterdam, zag ik mezelf niet naar een dorp verhuizen. Toch wonen we daar inmiddels een jaar, en ben ik er heel gelukkig. In dit blog neem ik je mee in ons verhaal en ervaring met van de stad naar een dorp verhuizen. Misschien heb je er wat aan!

Lees ook: Doen in Amsterdam: 26 local tips

Van de stad naar een dorp verhuizen

Eerlijk is eerlijk: het liefst zou ik in Amsterdam wonen. Maar dan niet op drie hoog met twee slaapkamers en geluidsoverlast van de buren. Nee ik was toe aan ruimte, het liefst een tuin en in een rustige omgeving – maar wel dichtbij de stad. Als je me vroeger had verteld dat ik dit zou willen had ik je niet geloofd. Maar een mens kan veranderen en dat is eigenlijk alleen maar leuk!

Tijdens corona was ik bij m’n vriend in Den Haag ingetrokken, die naast station Den Haag CS woonde. Dit was ideaal, tot de lockdown voorbij was en het weer super druk in de stad werd. We besloten dat we wilden verhuizen. Maar waar naartoe? Tijdens corona zijn we – in plaats van de vele reizen die we daarvoor maakten – nachtjes weg in Nederland gaan doen. Zo konden we ervaren hoe verschillende steden ons bevielen. En daar zat een nachtje bij Strandhotel Zoomers in Castricum aan Zee bij. We huurden een fiets en maakten een rondje Castricum. Op slag was ik verkocht.

Strandhotel Zoomers

Castricum is leuk

Castricum voelt aan als een vakantiedorp, maar heeft wel een leuk koffietentje met vegan opties (een must voor mij), leuke restaurants (Carter uit Amsterdam heeft er een tweede vestiging), een aantal yogascholen en alle winkels die je graag in de buurt wilt hebben – zoals een Albert Heijn, Hema en Etos. Het is 20 minuten fietsen naar het strand, lekker door de duinen. Eenmaal daar is het heerlijk vertoeven bij een van de vier hippe strandtenten. En niet te vergeten: er is een treinstation en vanaf daar gaat een directe trein naar Amsterdam. Binnen 20 minuten sta je op station Amsterdam Sloterdijk.

Daarnaast hebben we nu een rijtjeshuis met tuin, schuur en een achterom. En ik heb een home office slash yogaroom. Lekker burgerlijk maar I love it. Ik moet nog steeds gniffelen als ik de kliko aan de kant van de straat zet, maar vind het ook heerlijk dat ik nooit meer te maken heb met volle afvalcontainers. En vooral: dat ik de drukte op kan zoeken wanneer ik daar zin in heb.

Lees ook: Wat te doen in Castricum: tips van een local

Club Zand, Castricum aan Zee

Weet wat jij belangrijk vindt

Dit is trouwens geen verkooppraatje voor Castricum, maar meer een inzicht in mijn hoofd. Het is handig om erachter te komen wat jij belangrijk vindt in je nieuwe woonplaats. Voor mij waren dat dus: een hip koffietentje op loopafstand, de mogelijkheid om yoga te volgen, een treinstation met een goede verbinding naar Amsterdam en het strand dichtbij. Daarnaast is Castricum met ruim 36.000 inwoners een groot dorp en heeft het geen kleine community waar je moeilijk bijkomt.

Dus mijn grootste tip: kijk of je het dorp eerst even kunt ervaren voordat je erheen verhuist! Iets kan op papier helemaal kloppen, maar toch niet goed voelen. Dat zal dan niet beter worden als je er eenmaal woont.

Lees ook: 

0 likes

Your email address will not be published.