add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Wat is manifesteren? Een uitleg & mijn ervaring

Mindset

Wat is manifesteren? Een uitleg & mijn ervaring

6 maart 2021

Tags: , , ,

Manifesteren is een term die je de laatste tijd vast wel eens voorbij hebt horen komen. De een vindt het spiri-wiri, de ander gelooft er heilig in. Ik behoor tot die laatste groep, ook omdat ik zelf een aantal grote dingen in m’n leven heb gemanifesteerd. Daarnaast wordt er steeds meer bekend over de wetenschap achter manifesteren. Iets wat veel mensen al lange tijd voelden en de Law of Attraction ofwel de Wet van de Aantrekkingskracht noemen, wordt nu ondersteund door de wetenschap.

Lees ook: 4 dingen die ik van een mindfulness cursus heb geleerd

Wat is manifesteren?

Allereerst is het handig om uit te leggen wat manifesteren nou precies is. Simpel gezegd betekent het dat je je realiteit creëert met je gedachten. Eigenlijk manifesteer je de hele dag door, zonder dat je het door hebt. En zodra je het wél bewust gaat doen, kunnen er magische dingen op je pad komen. Je trekt aan wat jij denkt dat je waard bent, zowel positief als negatief. Dus als je gelooft dat je weinig waard bent, leg je de focus op je gebreken en zal je hier meer van aantrekken. Terwijl als je dit verandert en echt gaat geloven en voelen dat je het wel waard bent, dan trek je dit aan.

Manifesteren in 3 stappen

Nu je de betekenis van manifesteren kent, is het tijd voor de drie stappen:

 • Je begint met een intentie zetten: wat wil je manifesteren? Schrijf dit op in de toekomstige tijd, dus alsof het al zo is. Belangrijk hierbij is dat je op het ‘wat’ focust, niet op de ‘hoe’. Hoe deze intentie uitkomt, kan namelijk verschillen van wat jij verwacht. Als je bijvoorbeeld inzet op meer geld manifesteren, verwacht je dit misschien door middel van een salarisverhoging. Maar het kan ook op een hele andere manier naar je toe komen, bijvoorbeeld doordat je geld van de Belastingdienst terugkrijgt.
 • De tweede stap is het visualiseren van deze intentie. Hoe voelt het als je dit bereikt hebt? Dit kun je doen door middel van een (korte) meditatie. Hierbij kom je waarschijnlijk overtuigingen tegen die je tegenwerken. Dit is het moeilijkste stuk, want hier moet je doorheen en die overtuigingen echt los te laten. Want als je er zelf al niet in gelooft, gaat het ook niet gebeuren. En nee, dat is niet zweverig, maar neurowetenschap.
 • Stap drie is actie. Manifesteren is namelijk niet alleen wensen en afwachten. Je stelt hierbij geen stappenplan op, maar je neemt simpelweg de eerste concrete stap die je vandaag dichter bij je doelt brengt. Het gaat erom dat je je ogen openhoudt en de kansen die op je pad komen grijpt. Omdat je de intentie hebt gezet, ben je alert op eventuele kansen die je anders misschien gemist had.

Nadat je deze stappen hebt gezet, is het belangrijk om je intentie los te laten en deze niet te gaan controleren. Het laat zien dat je vertrouwen hebt in het Universum en er niet te gefixeerd op bent.

Manifesteren kun je leren

Manifesteren kun je leren! Net zoals alle andere vaardigheden, is het iets wat je kunt oefenen. Er zijn meerdere cursussen te vinden over dit onderwerp. Ik heb er een aantal gevolgd, o.a. bij twee Nederlandse manifestatie experts:

 • Willemijn van Welten wil manifesteren voor iedereen zo makkelijk, leuk en praktisch mogelijk maken. Hiervoor heeft ze een membership, geeft ze masterclasses, en diverse online cursussen, waaronder een met de focus op liefde (Romantisch Manifesteren) of op geld (Moneyfesteren).
 • Christine Beijnen geeft les over moderne wetenschappen als quantum fysica en neurowetenschappen. Ideaal voor mensen die het allemaal nog een beetje vaag en te spiritueel vinden klinken. Ze heeft een simpele formule ontwikkeld waarmee je je oude verhaal over jezelf transformeert naar een nieuw verhaal. Ook bij Christine kun je een online cursus volgen.
 • Kim Munnecom is Law of Attraction expert en online business coach. Ze biedt een online programma aan – genaamd Law of Attraction Mastery – en heeft een podcast.

Beluister onderstaande podcast van Brandstof met Christine Beijnen als je hier meer over wilt weten. Tip: luister ‘m een paar keer zodat je het steeds beter gaat snappen – en dus geloven.

Neurowetenschapper Tara Swart legt je in haar boek De Bron alles uit over de wetenschap achter manifesteren:

Mijn ervaring met manifesteren

Twee grote momenten in mijn leven heb ik gemanifesteerd. In elk verhaal zul je teruglezen dat ik de drie stappen telkens heb doorlopen, hoewel dat toentertijd niet altijd even bewust was.

Van kantoorbaan naar digital nomad-bestaan

Een paar jaar geleden verbleef ik een week in een stilteklooster in Thailand. Hier volgde ik een Vipassana stilte-retraite, wat inhoudt in dat je volgens een bepaald ritme leeft, waarbij je heel veel mediteert en niet praat, leest, schrijft en sport. Je hebt dus geen enkele afleiding, en hebt alleen je eigen gedachten. Geloof me, dan ga je nadenken over de dingen die je in het dagelijkse leven voor je uitschuift. Voor mij was dat het moment dat ik mijn nieuwe leven ging manifesteren.

Ik had namelijk al zeven jaar hetzelfde werk, wat ik nog steeds erg leuk vond, maar het was tijd voor iets nieuws. Maar wat ik dan wilde doen? Geen idee. Dus schoof ik het maar voor me uit. Maar tijdens het stilte-retraite wist ik ineens heel zeker wat ik wilde gaan doen, tot in de details. Net voordat ik het stilteklooster in ging, had ik in Chiang Mai voor het eerst digital nomads ontmoet. En die term was blijven hangen. Dus: ik zou een digital nomad worden, en een blog opzetten over mijn voorbereidingen, ervaringen en tips. Want iedereen moest weten dat je reizen blijkbaar kon combineren met werken. En zelfs de naam ‘Girl on the Move‘ heb ik daar bedacht. Daarnaast zou ik freelance tekstschrijver worden, ik had immers al veel online ervaring en schrijven was iets wat ik steeds minder deed en miste. Ik zag het helemaal voor me en dacht er elk moment van de dag aan – ik had immers niks anders te doen naast mediteren.

Na het stilteklooster

Na die week in het stilteklooster heb ik alles heel snel in een schriftje opgeschreven, zodat ik niks kon vergeten. En eenmaal in Nederland heb ik het mijn familie, vrienden en later ook werkgever verteld. Natuurlijk kwamen mensen met bezwaren (het leven als zzp’er is zo onzeker!), maar doordat ik het zo helder voor me had gezien, wist ik dat dit het was voor mij. Ik kon erop vertrouwen dat dit voor mij ging werken, en zo niet: dan vond ik wel weer een andere baan.

Een half jaar later

Een half jaar na mijn verblijf in het stilteklooster was mijn leven precies hoe ik het had bedacht. Ik was freelance tekstschrijver en social media-manager, deed dat vanuit andere landen (de eerste maand vanuit Kaapstad), en genoot op en top van mijn nieuwe leven. Ik merkte echt dat als je je hart volgt, ineens allerlei dingen op je pad komen die daar feilloos bij aansluiten. Dit wordt ook wel synchroniciteit genoemd. En dankzij mijn blog en Instagram-account weten nieuwe opdrachtgevers mij altijd te vinden, en heb ik – nu na ruim drie jaar – nog nooit zonder werk gezeten.

Lees ook: Een jaar later: zo heeft een stilte-retraite mij veranderd

Fijne werkplek op het strand: Beachclub Birds Kijkduin

Liefde manifesteren

Je kunt je voorstellen dat als je elke maand ergens anders op de wereld woont, je niet echt openstaat voor een vaste relatie. Sowieso stond ik dat even niet, na twee nasty breakups ben ik vijf jaar single geweest. Op reis ontmoette ik heus wel af en toe een leuke man, maar dat was altijd maar voor een paar dates want daarna reisde ik weer verder. Toch kreeg ik hier wel steeds meer behoefte aan en ging ik fantaseren over wat voor relatie ik zou willen en hoe dat bij mijn leven als digital nomad zou passen. In die vijf jaar heb ik veel aan zelfontwikkeling gedaan en heb ik mezelf op nummer één gezet. Ik heb geleerd dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluk, waar ik dat eerst nog bij anderen zocht. En zo kwam het dat ik een lijstje maakte van punten die ik belangrijk in een man vind. Mijn single leven was zo fijn geworden, dat ik niet zomaar voor de eerste de beste ruimte wilde maken. Op dat lijstje stond het volgende:

 • Aardig voor anderen
 • Openminded: zegt geen nee tegen veganisme en spiritualiteit
 • Enigszins sportief
 • Houdt van reizen
 • Heeft ambities
 • Heeft z’n geldzaken op orde

Letterlijk een paar dagen later had ik een date met een man die al deze punten afvinkte. Ik zal het niet mooier maken dan het is, want na die breakups en vijf jaar single zijn is het niet makkelijk om weer iemand in je leven toe te laten en te vertrouwen – hoeveel je ook aan zelfontwikkeling hebt gedaan. Maar we deden het heel rustig aan, spraken dit naar elkaar uit en zouden wel zien waar dit op uitkwam. En zo gebeurde het dat hij mij een paar maanden later op de Malediven kwam opzoeken voor een date weekend, nadat ik drie weken door Sri Lanka had gereisd. We zijn een hele goede match, doordat hij ook veel reist en dat vaak alleen doet. Dus zo doen we dat 2,5 jaar later nog steeds: ik combineer reizen en werken, en hij komt me overal opzoeken. Een betere match had ik niet kunnen vinden!

Lees ook: Digital Nomad en liefde: kan dat samen?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met manifesteren! Laat je het me weten in de comments?

3 likes

Your email address will not be published.