Hoe word je een digital nomad?

Digital nomad

Hoe word je een digital nomad?

25 mei 2018

Tags: , ,

Een digital nomad is iemand die geen vaste verblijfplaats heeft en zijn werk overal ter wereld kan doen. Op die manier kun je reizen combineren met geld verdienen. Maar hoe word je een digital nomad? Dat is een vraag die ik steeds vaker via Instagram en Facebook binnenkrijg. En waar het voor de een “gewoon doen!” is, gaat daar voor de ander toch meer denkwerk inzitten. Ik ben meer een denker en val dus zeker in de laatste categorie. Daarom heb ik een soort stappenplan ‘Hoe word je een digital nomad?’ opgesteld. Hopelijk heb je er wat aan!

Hoe word je een digital nomad?

De voorbereiding

Toen ik – tijdens een stilte-retraite in Thailand – besloot een digital nomad te worden, heb ik mezelf een half jaar de tijd gegeven om me voor te bereiden. In die tijd heb ik mijn toenmalige werkgever op de hoogte gebracht, veel gespaard, mijn blog opgezet, een freelance-bestaan voorbereid, en het aan iedereen die het maar wilde horen verteld. Ik denk dat het belangrijk is hier de tijd voor te nemen. Het is namelijk best spannend en kan een risico zijn, zeker als je hiervoor nog niet voor jezelf werkte. Je wilt dit dus niet overhaasten.

Lees ook: 6 essentiële gadgets voor digital nomads

Werken als digital nomad

Dit is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een leven als digital nomad. Het meest ideale is als je al voor jezelf werkt, want dan is de stap kleiner om naar het buitenland te vertrekken, maar het is geen noodzaak. Als jij voor een baas werkt maar eigenlijk niet per se op locatie hoeft te zijn, dan kun je eens vragen wat hij of zij ervan vindt als jij vanuit het buitenland werkt. Wie niet waagt, wie niet wint! Je kunt bijvoorbeeld een proefperiode van een aantal maanden voorstellen, waarin jullie beiden kunnen ervaren of het werkt. Of misschien kun je periodes in het buitenland afwisselen met Nederland.

Wil je gaan freelancen? Dan is het belangrijk om te bekijken waar jij goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Als je dat voor jezelf duidelijk hebt, ga je op zoek naar werkgevers. Ik werk alleen voor Nederlandse opdrachtgevers, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om overal waar je bent op zoek te gaan naar lokale werkgevers.

Lees ook: Hoe kom je als digital nomad aan opdrachtgevers?

Vaste lasten omlaag brengen

Dan moet je ervoor zorgen dat je vaste lasten minimaal worden. Zeg de huur van je woning op, onderverhuur je woning (als dat mag) bijvoorbeeld via AirBnB of doe aan woningruil. Bekijk al je lopende abonnementen kritisch en check of ze écht nodig zijn, en zo ja of het niet goedkoper kan. Check ook of je verzekeringen elkaar niet overlappen. En een auto heb je natuurlijk al helemaal niet (meer).

Lees ook: Hoe betaal je een leven als digital nomad?

Sparen

Ik vind het belangrijk om een buffer te hebben, dus ik heb altijd al gespaard. Het scheelde natuurlijk enorm dat ik niet vanaf €0 hoefde te beginnen met sparen, maar ik ben wel degelijk meer opzij gaan zetten. Houd je doel voor ogen, en ineens zijn al die kleren, etentjes en prullaria niet zo belangrijk meer. Ik heb gemerkt dat hoe minder ik koop, hoe minder ik ‘nodig’ heb. En ervaringen hoeven niet veel geld te kosten. Hoe gezellig is het om samen met een vriend(in) uitgebreid te koken en te eten, of een picknick in het park te doen? Cheesy but true: het zijn de ervaringen die je onthoudt, niet de spullen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Minimaliseren

Minimaliseren was bij mij een gevolg van sparen, reizen en duurzaamheid. Ik merkte op reis dat ik helemaal niet zoveel nodig had, en ging daardoor steeds meer spullen verkopen via Marktplaats en de IJhallen. Het geeft ook meer rust, want als je niet zoveel spullen hebt hoef je je er ook geen zorgen over te maken. Ze zeggen niet voor niets: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dus zoek je troep uit!

Digital nomad-community opzoeken

Zoek de digital nomad-community op om vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen en like-minded mensen te ontmoeten. Dit kan via een Facebook-groep zoals Nederlandse Digital Nomads, maar er is per stad vaak ook wel een digital nomad-groep te vinden. Ideaal om bijvoorbeeld van te voren vragen over de stad te stellen, of om eenmaal daar meet-ups bij te wonen! Ook op Instagram zitten veel digital nomads die het leuk vinden om ervaringen uit te wisselen. En op Pinterest kun je veel inspiratie vinden.

Discipline opbouwen

Discipline hebben is heel belangrijk. Als jij op reis tussen de vrijheid-blijheid backpackers zit, is het verleidelijk om elke dag mee op avontuur te gaan. En ook als het lekker weer is, zit je natuurlijk liever buiten dan binnen. Mensen vragen me dan ook vaak hoe ik het volhoud om toch te gaan werken. Maar wat ik mezelf voorhoud is: als ik nu niet ga werken, komt er geen geld binnen en kan ik dit leven niet volhouden. Dus ik sta elke ochtend lekker vroeg op, ga een aantal uur werken (ik werk zeker geen 40u per week) en ga dan op pad! Best of both worlds als je het mij vraagt, en als je je werk leuk vindt (wat ik wel hoop) vind je het ook helemaal niet erg om te werken.

Digital nomad boeken

Tenslotte is het handig om boeken te lezen van mensen die je voor zijn gegaan. Ik heb 4 digital nomad boeken op een rij gezet die mij enorm hebben geholpen in m’n voorbereidingsfase.

Lees ook: 4 digital nomad boeken die helpen tijdens je voorbereiding

In deze video vertel ik meer mijn ervaringen van hoe ik van kantoorbaan naar digital nomad ben gegaan:

Hoe word je een digital nomad? Hopelijk is dat je nu duidelijk! Zo niet, let me know in de comments of lees via deze link meer verhalen van digital nomads.

5 likes

Your email address will not be published.