Digital nomad aan het werk in een strandtent

Digital nomad

Hoe word je een digital nomad?

25 mei 2018

Tags: , ,

Een digital nomad is iemand die geen vaste verblijfplaats heeft en zijn werk overal ter wereld kan doen. Op die manier kun je reizen combineren met geld verdienen. Maar hoe word je een digital nomad? Dat is een vraag die ik steeds vaker via Instagram en Facebook binnenkrijg. En waar het voor de een “gewoon doen!” is, gaat daar voor de ander toch meer denkwerk inzitten. Ik ben meer een denker en val dus zeker in de laatste categorie. Daarom heb ik een soort stappenplan ‘Hoe word je een digital nomad?’ opgesteld. Hopelijk heb je er wat aan!

Laatste update: september 2020

Hoe word je een digital nomad?

Een digital nomad worden

Toen ik – tijdens een stilte-retraite in Thailand – besloot een digital nomad te worden, heb ik mezelf een half jaar de tijd gegeven om me voor te bereiden. In die tijd bracht ik mijn toenmalige werkgever op de hoogte, ging ik geld sparen, een blog opzetten, een freelance-bestaan voorbereiden, en het aan iedereen die het maar wilde horen vertellen. Ik denk dat het belangrijk is hier de tijd voor te nemen. Het is namelijk best spannend en kan een risico zijn, zeker als je hiervoor nog niet voor jezelf werkte. Je wilt dit dus niet overhaasten.

digital nomad in Kaapstad, Zuid-Afrika

Werken als digital nomad

Dit is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van een leven als digital nomad. Het meest ideale is als je al voor jezelf werkt, want dan heb je alle vrijheid en is de stap kleiner om naar het buitenland te vertrekken, maar het is geen noodzaak. Als jij voor een baas werkt maar eigenlijk niet per se op locatie hoeft te zijn, dan kun je eens vragen wat hij of zij ervan vindt als jij vanuit het buitenland werkt. Wie niet waagt, wie niet wint! Je kunt bijvoorbeeld een proefperiode van een aantal maanden voorstellen, waarin jullie beiden kunnen ervaren of het werkt. Of misschien kun je periodes in het buitenland afwisselen met Nederland.

Wil je als digital nomad gaan freelancen? Dan is het belangrijk om te bekijken waar jij goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Als je dat voor jezelf duidelijk hebt, ga je op zoek naar werkgevers. Ik werk alleen voor Nederlandse opdrachtgevers, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om overal waar je bent op zoek te gaan naar lokale werkgevers.

eigenschappen van digital nomads

Lees ook: Hoe kom je als digital nomad aan opdrachtgevers?

Digital nomad banen

Maar met welke beroepen kun je dan een digital nomad worden? Dat maakt tegenwoordig bijna niet meer uit. Dit lijstje laat je zien hoe uiteenlopend werk je als digital nomad kunt doen:

 1. Tekstschrijver
 2. Coach
 3. Grafisch vormgever
 4. Jurist
 5. Fotograaf
 6. Virtual Assistant (VA)
 7. Video-editor
 8. Online marketeer
 9. Docent
 10. Vertaler
 11. Developer
 12. Recruiter

En dit zijn natuurlijk nog lang niet alle mogelijkheden!

Lees meer: 7 digital nomad beroepen

Een passief inkomen creëeren

Passief inkomen is een term die je vast wel een keer voorbij hebt zien komen. Het betekent dat je op een passieve manier geld verdient, zonder dat je daar tijd en effort in stopt. Echter heb je daar eerst wel tijd en energie ingestopt om te zorgen dat je er nu geld mee verdient. Het komt niet opeens uit de lucht vallen.

Voorbeelden van passieve inkomstenbronnen:

 • Verkopen van digitale producten, zoals een checklist, e-book, online training etc.
 • Affiliate marketing op websites, zoals dit artikel.
 • Rendement behalen + dividenduitkering via beleggingen.
 • Investeren in vastgoed en het verhuren daarvan.
 • Verkoop je (reis) foto’s in een webshop als poster en source het proces uit.

Lees meer: Passieve inkomstenbronnen voor Digital Nomads: 14 ideeën

Passieve inkomstenbronnen voor digital nomads

Vaste lasten omlaag brengen

Dan moet je ervoor zorgen dat je vaste lasten minimaal worden. Zeg de huur van je woning op, onderverhuur je woning (als dat mag) bijvoorbeeld via AirBnB of doe aan woningruil. Bekijk al je lopende abonnementen kritisch en check of ze écht nodig zijn, en zo ja of het niet goedkoper kan. Check ook of je verzekeringen elkaar niet overlappen. En een auto heb je natuurlijk al helemaal niet (meer).

Lees ook: Hoe betaal je een leven als digital nomad?

Geld sparen

Ik vind het belangrijk om een buffer te hebben, dus ik ben altijd al van het sparen geweest. Het scheelde natuurlijk enorm dat ik niet vanaf €0 hoefde te beginnen met sparen, maar ik ben wel degelijk meer geld opzij gaan zetten. Houd je doel voor ogen, en ineens zijn al die kleren, etentjes en prullaria niet zo belangrijk meer. Ik heb gemerkt dat hoe minder ik koop, hoe minder ik ‘nodig’ heb. En ervaringen hoeven niet veel geld te kosten. Hoe gezellig is het om samen met een vriend(in) uitgebreid te koken en te eten, of een picknick in het park te doen? Cheesy but true: het zijn de ervaringen die je onthoudt, niet de spullen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Minimaliseren

Minimaliseren was bij mij een gevolg van sparen, reizen en duurzaamheid. Ik merkte op reis dat ik helemaal niet zoveel nodig had, en ging daardoor steeds meer spullen verkopen via Marktplaats en de IJhallen. Het geeft ook meer rust, want als je niet zoveel spullen hebt hoef je je er ook geen zorgen over te maken. Ze zeggen niet voor niets: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dus zoek je troep uit!

Solo reizen: is het leuk om alleen naar Cinque Terre te gaan?

Digital nomad kantoor on the go

Wat heb je nodig om reizen en werken te combineren? Een aantal dingen heb ik standaard bij me:

 • Laptop: ik heb een Macbook Air 13 inch, hij is lekker licht en werkt heel fijn.
 • Smartphone: ik heb een iPhone 7 Plus, die lekker groot is zodat ik er eventueel onderweg ook op kan werken. Daarnaast maakt-ie prachtige foto’s, zodat ik geen losse camera hoef mee te slepen.
 • Opladers van m’n laptop en telefoon. Daarnaast heb ik altijd een iPhone splitter zodat ik tegelijk m’n telefoon kan opladen en muziek luisteren of bellen. Sommige mensen nemen ook een stopcontacten blok mee, zodat ze veel tegelijk kunnen opladen.
 • Een universele wereldstekker. Deze van SKROSS kun je in 200 landen gebruiken en heeft ook twee USB ingangen.
 • Een externe harde schijf
 • Een powerbank, om je telefoon onderweg op te laden.
 • Eventueel een inklapbare laptopstandaardtoetsenbord en muis.
 • Als je snel afgeleid bent of niet tegen omgevingsgeluid kunt: een noise cancelling koptelefoon.

Lees ook: 6 essentiële gadgets voor digital nomads

Digital nomad op laptop boekhouding bijwerken

Boekhouding als Digital Nomad

Het combineren van reizen en werken is heerlijk, maar je moet je wel aan de regels van de Nederlandse overheid houden. Als digital nomad heb je soms met specifieke regels te maken, die bij andere ondernemers niet of minder van toepassing zijn. Ten eerste is het belangrijk om zeker te weten dat je wel echt belastingplichtig bent in Nederland. Als je in Nederland woont, ben je over het algemeen ook belastingplichtig in Nederland. Maar als je veel reist en meer dan 183 dagen achter elkaar in een land verblijft, dan word je daar belastingplichtig. Ten tweede: in het buitenland gelden andere BTW regels, dus het is goed om daarvan op de hoogte te zijn.

Daarnaast blijft het lastig om te bepalen welke reis- en verblijfkosten je zakelijk mag opvoeren. Reis- en verblijfkosten (en bijbehorende etentjes) mogen alleen op de zaak gezet worden als het echt puur zakelijke reizen zijn. Denk daarbij aan een reis naar een conferentie of een diner met een potentiële klant. Als je alleen reist en tussendoor werkt, dan mag je dit niet op de zaak zetten. Bij twijfel kun je dit het beste even voorleggen bij je boekhouder, de Belastingdienst is hier bij een eventuele controle namelijk erg streng op.

Lees ook: Boekhoudtips voor Digital Nomads: dit moet je weten

Handige online tools

Toen ik voor mijzelf begon, had ik geen idee welke online tools daar handig voor zouden zijn. Al lerende ben ik daar achter gekomen, en nu heb ik een fijn lijstje van online tools die ik graag gebruik. Ik zet ze hier kort op een rij, klik door naar het artikel voor meer info.

 • Bankzaken via Knab
 • Boekhouding via Moneybird
 • Uren tracken via Toggl
 • Documenten opslaan via Dropbox en Google Drive
 • Design via Canva
 • Pinterest inplannen via Tailwind

Lees ook: Handige online tools voor freelancers

Digital nomad-community opzoeken

Zoek de digital nomad-community op om vragen te stellen, ervaringen uit te wisselen en like-minded mensen te ontmoeten. Daar zijn verschillende platforms voor. Bijvoorbeeld via een Facebook-groep zoals Nederlandse Digital Nomads, maar er is per stad vaak ook wel een digital nomad-groep te vinden. Ideaal om bijvoorbeeld van te voren vragen over de stad te stellen, of om eenmaal daar meet-ups bij te wonen! Ook op Instagram zitten veel digital nomads die het leuk vinden om ervaringen uit te wisselen. En op Pinterest kun je veel inspiratie vinden.

Goede koffie en wifi in Valencia, Spanje

Workation

Een andere manier om gelijkgestemden te ontmoeten, is door mee te gaan op een workation. Dit is combinatie van werk en vakantie. Tijdens een workation ga je samen met een groep gelijkgestemden op reis, om daar aan je eigen bedrijf te werken en van elkaar te leren. Meestal gaat er een coach mee, die je helpt het uiterste uit je bedrijf te halen. En natuurlijk is er ook ruimte voor ontspanning, anders zou het alleen ‘work’ heten. 😉 Er worden workations op Ibiza georganiseerd, in andere delen van Spanje, Portugal, maar ook buiten Europa zoals in Marrakech en op Bali.

Liever een digital nomad workation? Kijk dan eens naar de Nomad Cruise. Hier komen digital nomads van over de hele wereld op een cruise samen en onderling kennis uitwisselen door middel van workshops. Maar de laatste jaren worden ze ook steeds meer in en door Nederland(ers) georganiseerd.

Lees ook: Wat is een workation? + te gekke workations in 2020

Discipline opbouwen

Discipline hebben is heel belangrijk. Als jij op reis tussen de vrijheid-blijheid backpackers zit, is het verleidelijk om elke dag mee op avontuur te gaan. En ook als het lekker weer is, zit je natuurlijk liever buiten dan binnen. Mensen vragen me dan ook vaak hoe ik het volhoud om toch te gaan werken. Maar wat ik mezelf voorhoud is: als ik nu niet ga werken, komt er geen geld binnen en kan ik dit leven niet volhouden. En die vrijheid is voor mij zó belangrijk! Dus sta ik elke ochtend lekker vroeg op, ga een aantal uur werken (ik werk zeker geen 40u per week) en ga dan op pad! Best of both worlds als je het mij vraagt, en als je je werk leuk vindt (wat ik wel hoop) vind je het ook helemaal niet erg om te werken.

Mijn eerste half jaar als digital nomad zit erop!

Digital nomad boeken

Tenslotte is het handig om boeken te lezen van mensen die je voor zijn gegaan. Ik heb 4 digital nomad boeken op een rij gezet die mij enorm hebben geholpen in m’n voorbereidingsfase.

Lees ook: 4 digital nomad-boeken die helpen tijdens je voorbereiding

Review: Handboek voor Wereldburgers, Esther Jacobs

Nadelen van een digital nomad-leven

Natuurlijk zitten er aan een leven als digital nomad ook nadelen. Ja, ook ondanks alle tropische bestemmingen waar ik kom, leuke mensen die ik ontmoet, en overheerlijke maaltijden die ik eet. Wat denk je van je familie en vrienden moeten missen? Een relatie wordt algauw een lange afstandsrelatie, tenzij je allebei alle vrijheid qua werk en leven hebt. Je kunt best eenzaam worden, doordat je op elke plek waar je komt opnieuw vrienden ‘moet’ maken, en niet altijd even veel zin hebt om opnieuw te beginnen. Vergeet niet dat werk altijd doorgaat, iets wat vrijwel alle freelancers en ondernemers zullen herkennen. En misschien kun je op je nieuwe geweldige bestemming wel helemaal geen goede werkplek vinden, of doet de wifi het niet. Tja, dan moet je toch echt doorreizen, want werk gaat voor.

Lees meer: 6 nadelen van een digital nomad-lifestyle

Van kantoorbaan naar Digital Nomad-bestaan

In deze video vertel ik meer mijn ervaringen van hoe ik van kantoorbaan naar digital nomad ben gegaan:

Hoe word je een digital nomad? Hopelijk is dat je nu duidelijk! Zo niet, let me know in de comments of lees via deze link meer verhalen van digital nomads.

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die linkjes iets koopt, ik daar een percentage van ontvang. Voor jou kost dit niets extra, mij helpt het m’n blog te kunnen financieren. 

5 likes

Your email address will not be published.