Als digital nomad een AOV afsluiten: 3 nomads over hun keuze

Digital nomad

Als digital nomad een AOV afsluiten: 3 nomads over hun keuze

29 oktober 2019

Tags: ,

Onlangs schreef ik al over de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Een onderwerp wat de afgelopen tijd veel in het nieuws is geweest, en zelfs bijna verplicht werd. Ikzelf heb er (nog?) geen: ik wilde het eerste jaar digital nomad-schap even aankijken, maar schuif het nu nog steeds telkens voor me uit. Dus om een beeld te krijgen van de opties, besloot ik andere digital nomads te vragen naar hun keuzes. Je leest hun antwoorden in dit artikel!

Lees ook: Als zzp’er een AOV afsluiten: hoe & wat

Als digital nomad een AOV afsluiten

Suzanne van Duijn: blogger op Vrije Meid, auteur & PR-adviseur

“Qua AOV heb ik begin dit jaar pas iets geregeld. Ik had altijd mijn eigen spaarpotje, mocht ik mijn pols breken ofzo. 😉 Sinds dit jaar ben ik toch aangesloten bij een soort broodfonds: Commoneasy. Dit dekt tot twee jaar bij arbeidsongeschiktheid. Een ‘gewone’ verzekering vind ik echt veel te duur, dat geld zou ik dan liever zelf sparen.

Ik betaal hier elke maand €75 voor, dat bedrag heb ik zelf ingesteld. Op deze manier heb ik in ieder geval €1500 uitkering als ik niet kan werken. Dat is wat aan de krappe kant, maar anders betaal je ook weer een hogere premie. Het voordeel is dat ik alles terugkrijg mocht ik ooit weg willen bij Commoneasy.

Binnenkort verhogen ze de uitbetalingsperiode als het goed is naar drie jaar. Maar als ik langer ziek word, bijvoorbeeld als ik door een ongeluk nooit meer kan werken, dan heb ik pech en val ik terug op de normale bijstand. Dat is het risico dat ik neem. Maar ik vertik het om me tegen elk risico te verzekeren. Live a little.”

Lees ook: Het leven van digital nomad Suzanne van Duijn (30)

Sabrina Bos: blogger op Backpacking like a boss, SEO consultant en IT Projectmanager

“Ik reisde al jaren de wereld rond als digital nomad, maar naarmate ik ouder werd kreeg ik toch het gevoel dat ik een AOV moest regelen. Een echte AOV was te duur en een broodfonds is niet handig als digital nomad, omdat je een aantal keer per jaar bij een bijeenkomst moet zijn. Uiteindelijk kwam ik uit bij Sharepeople en dit was een perfecte match! Je geld blijft van jou, je kunt zelf je inleg bepalen, het gaat uit van elkaar helpen en alles is online. Ideaal dus! Ik leg maandelijks €75 in en ben dan maximaal twee jaar voor €1.400 per maand gedekt. Tot nu toe, in meer dan één jaar, heb ik pas twee keer €20 hoeven doneren aan een zieke. En wat er over blijft, mag je gebruiken als back-up of besteden aan iets waardoor je niet ziek wordt. Zo heb ik er bijvoorbeeld eens een half jaar onbeperkt yoga van gekocht.

Ik ga ervan uit dat ik niet langer dan twee jaar ziek ben. Een gokje, maar de meeste dingen zouden tegen die tijd wel over moeten zijn. Als je 50+ bent zou ik daar wellicht anders over denken, maar ik ben 31 jaar.”

Lees ook: Hoe word je een digital nomad? Een stappenplan

Samantha: blogger op Mevrouw Nomad

Op haar blog vertelt Samantha dat de AOV verzekeraar die ze eerst had (REAAL) haar alleen de mogelijkheid bood om maximaal drie maanden aaneengesloten naar het buitenland te gaan. Als ze langer weg zou gaan, zouden ze haar verzekering kunnen opschorten of zelfs royeren. Ze zette een tussenpersoon in en die vond uiteindelijk twee partijen die de mogelijkheid bieden om voor een langere periode aaneengesloten in het buitenland te zijn: JOHO en De Amersfoortse. Zij koos voor die laatste.

“Ten eerste kan ik bij De Amersfoortse al terugvallen op de verzekering bij een arbeidsongeschiktheid van 25%. Daarnaast is de premie lager dan van de andere verzekeraars en hoef ik geen passende arbeid te verrichten als ik arbeidsongeschikt raak. Verder ben ik blij dat ik nog steeds gebruik kan maken van mijn eigen tussenpersoon voor het uitzoeken en onderhouden van mijn AOV.”

Hoe denk jij over een arbeidsongeschiktheidsverzekering? 

1 likes

Your email address will not be published.