Het leven van een digital nomad: Suzanne van Duijn (30)

Digital nomad

Het leven van digital nomad Suzanne van Duijn (30)

15 augustus 2019

Tags: ,

Suzanne van Duijn, ook wel bekend als Vrije Meid, is blogger, PR-adviseur, maakt Instagram-cursussen en schrijft ebooks. Een aardig bezig bijtje dus! Utrecht is haar vaste basis, maar gemiddeld werkt ze vier maanden per jaar vanuit het buitenland. Tijd om haar eens naar haar verhaal te vragen!

Wanneer ben je een digital nomad geworden?

“Voordat ik voor mezelf begon, werkte ik 8 maanden als PR-adviseur in loondienst. Daarvoor was ik een jaar redacteur bij een modevakblad en daarvoor werkte ik 1,5 jaar als jurist. Sinds 1 februari 2016 ben ik zelfstandige en daarmee locatie-onafhankelijk. Ik heb namelijk altijd opdrachten gehad die ik overal kan uitvoeren. Als ik langer in Nederland ben, heb ik wel eens opdrachten waarvoor ik af en toe naar de klant moet. Zo geef ik wel eens les via SRM of ben ik trainer bij Better Tourism Academy. Maar mijn meeste werkzaamheden kan ik online en dus overal ter wereld doen. Ik heb dus niet heel veel rare dingen moeten doen om digital nomad te worden, behalve mijn vaste baan opzeggen en eigen klanten vinden. Dat ging gelukkig goed. Ik word goed gevonden door klanten, doordat ik erg zichtbaar ben. Lang leven bloggen, social media en PR!”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Suzanne van Duijn (@vrijemeid) op

Waar ben je op dit moment?

“Op dit moment ben ik in Nederland. Ik vertrek 2 oktober weer voor een maand naar het buitenland. Ik ga dan naar Australië met een vriendin, waar we zullen reizen en werken vanuit een camper. Heel idyllisch! Hopelijk gaat alles goed, vooral qua internet. Normaal gesproken werk ik het liefst in coworkings, die vond ik in Barcelona via GetCroissant, op Bali werkte ik bij Dojo en in Chiang Mai o.a. bij Mana.

Maar in Australië zitten we dus in een camper en ga ik een eigen SIM-kaartje met bundel kopen. Ik wil niet afhankelijk zijn van wifi, want dat zal er niet overal zijn. Gelukkig hoef ik niet mega veel te werken daar, maar ik moet wel af en toe bereikbaar zijn voor een project en zal ook veel schrijfwerk doen. De aanleiding van deze trip is trouwens dat we een vriendin gaan opzoeken die in Melbourne woont. Daarna maken we onze roadtrip.”

Lees ook: Op reis een simkaart kopen: waarom & hoe

Hoe zorg je on the road voor inkomsten?

“Ik heb doorlopende en tijdelijke klanten. In principe doe ik hun PR, en daarvoor betalen ze mij. Naast dit uurtje-factuurtje-model heb ik ook passief inkomen door mijn online cursus PR-cursus.nl, mijn e-books en blog.

Tot nu toe verdien ik nog het meest aan mijn klanten, maar de bedoeling is dat PR-cursus.nl de cash cow wordt. Op dit moment zit ik in een transitiefase. Waar ik voorheen al mijn inkomsten haalde uit freelance PR-klussen, wil ik straks helemaal rondkomen van mijn eigen dingen. We gaan PR-cursus.nl uitbouwen tot een PR-bureau én e-course. Met mijn blog verdien ik bijvoorbeeld geld door affiliate marketing. Dat levert nu nog een paar honderd euro per maand op, maar dat wil ik ook laten groeien. En wat ik met mijn e-books verdien, is een beetje extra.”

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“Vrijheid! En veel van de wereld kunnen zien. Ik ben locatie-onafhankelijk, en die vrijheid geeft mij al zoveel geluk. Ook als ik gewoon in Nederland ben. Het idee dat ik kan gaan wanneer ik wil, is mij al zoveel waard.”

Lees ook: De voordelen van een digital nomad lifestyle

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“Ik dacht vroeger dat het niets voor mij zou zijn, omdat ik geen zelfstandige was. En dit leek mij heel lastig. Ik dacht ook altijd dat je niet genoeg zou kunnen verdienen als freelancer. Boy, was I wrong! Door de beperkende gedachten ben ik eerst in loondienst gebleven. Gelukkig zag ik eind 2015 het licht. ;-)”

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

“Nee! Ik geloof heel erg in leren van fouten. En als je dat zo ziet, maak je dus eigenlijk geen fouten. Cliche maar waar.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Suzanne van Duijn (@vrijemeid) op

Heb je tips andere digital nomads (to be)?

“Weg met die beperkende gedachten! Als je iets wil, dan kan het. Denk in mogelijkheden. Ik heb zelf heel veel blogs geschreven over digital nomad worden, dus lees die vooral. Balans hanteren vind ik echt key. Dus balans tussen reizen en thuis zijn, maar ook tussen werk en vrije tijd als je op reis bent. Het is zonde om 10 uur per dag te werken als je op Bali zit. Maar je moet ook discipline hebben en wel werk gedaan krijgen. Zelf heb ik nog een huis, zodat ik altijd een plek heb om terug te keren. Ik vind dat wel zo fijn, en bovendien kun je je huis verhuren als je op reis bent om geen dubbele lasten te hebben. Dat vind ik veel fijner dan je huis opzeggen en weer iets moeten vinden. Voor mij zou dat sowieso lastiger zijn, omdat ik meer kortere trips maak van bijvoorbeeld telkens een maand.”

Lees ook: Hoe word je een digital nomad? Een stappenplan

Volg Suzanne van Duijn op Instagram om op de hoogte te blijven van haar reizen! Of koop haar boek ‘Work Hard, Travel Harder‘, vol praktische tips, opdrachten, reisverhalen, destination guides en interviews met andere digital nomads:

Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met:

 • Chief Operating Officer Chris (24)
 • Vormgever Alex (28)
 • Business/strategisch consultant Merel (31)
 • Filosoof, ondernemer en mindfulness trainer Nicoline (34)
 • SEO-tekstschrijver Nanouk (33) & haar gezin
 • Online marketeer Mick (23)
 • Virtual assistent Marijn (36)
 • Tekstschrijver Eleni (27)
 • Content creator Jessica (26)
 • Online marketeer Carlijn (28)
 • Blogger Patrick (23)
 • Projectmanager & LinkedIn-expert Brendy (25)
 • Virtual Assistant Sandra (41)
 • Jurist Sharon (29)
1 likes

Comments (1)

Your email address will not be published.