add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Het leven van een digital nomad: Naomi Vlietman (31)

Digital nomad

Het leven van digital nomad: Naomi Vlietman (31)

8 november 2019

Tags: , ,

Naomi Vlietman ken je misschien wel van Zakenmeisje. Maar wist je ook dat ze een digital nomad is? Toen ik begin dit jaar een maand in Lissabon verbleef, kreeg ik een enorme lading tips en zouden we voor een koffie- of coworkdate meeten. Helaas is dat er niet meer van gekomen, maar ik was alsnog erg benieuwd naar haar verhaal en hoe ze in Lissabon is beland is. Lees verder voor haar verhaal.

Lees ook: 6x werkplekken met goede koffie en wifi in Lissabon

Hoe ben je een digital nomad geworden?

“Begin 2011 was ik net afgestudeerd en begon ik, net als mijn vriendinnen, met mijn eerste ‘echte’ baan in loondienst. Het was totaal niet wat ik zocht, maar het was moeilijk om een leuke baan te vinden. Dus terwijl ik daar werkte bleef ik doorzoeken, tot ik bedacht: waarom niet iets voor mijzelf starten? Ik besloot om weddingplanner te worden, en zo begon mijn ondernemersavontuur. Omdat ik enorm van reizen houd (ik had toen al in Amerika en Australië gewoond en meerdere verre reizen gemaakt), richtte ik me op bruidsparen die in het buitenland gingen trouwen. Ik vond het super leuk om bruidsparen te helpen om hun bruiloft in Italië, Ibiza, Hawaï en Bali te plannen, maar mocht helaas niet altijd mee. De best part of the job liep ik dus vaak mis.

Na een aantal jaar kreeg mijn toenmalige vriend het idee om na zijn afstuderen voor langere tijd naar Canada te gaan. Natuurlijk wilde ik mee! Maar ik had net mijn bedrijf opgezet.. Omdat het toch niet helemaal was wat ik er van verwachtte en ik de vrijheid miste om spontaan naar het buitenland te kunnen vertrekken, besloot ik ermee te stoppen. Eenmaal daar dacht ik na over wat ik dan wél kon doen. Ik kwam erachter dat ik online moest gaan ondernemen, zodat ik locatieonafhankelijk kon werken en altijd naar het buitenland zou kunnen.

Terug in Nederland liep dat even iets anders, want ik kreeg een mooie baan als online marketeer bij een touroperator aangeboden en besloot deze aan te nemen. Maar na een tijdje begon het toch weer te kriebelen. Omdat ik me tijdens het opstarten van mijn eerste bedrijf altijd alleen had gevoeld, besloot ik om een online community voor jonge, vrouwelijke ondernemers op te starten. Zakenmeisje was born! Hier deelde ik mijn kennis en ervaring over online marketing & ondernemen, en organiseerde ik na een tijdje ook netwerkevenementen, workshops en workations.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NAOMI | BUSINESS GUIDE ⚡️ (@zakenmeisje) op

Waar ben je op dit moment?

“Op dit moment ben ik voor zes maanden in Brussel voor het werk van mijn vriend, maar eigenlijk woon ik in Lissabon. Hoe ik daar terecht ben gekomen, is wel een grappig verhaal. Een vriendin van me ging als digital nomad een wereldreis maken en begon haar reis in Portugal. Omdat ik toch locatieonafhankelijk kon werken, besloot ik om haar een paar weken op te zoeken en meteen een workation in Lissabon te organiseren.

Een paar weken voordat we zouden gaan, ging mijn toenmalige relatie uit en zat ik ineens zonder huis. Ik besloot om de hele maand bij haar in Portugal te blijven en daarna verder te zien. Misschien doorreizen naar Spanje? Het liep anders, want ik was meteen verliefd op Lissabon. Wat een heerlijke stad! Ik besloot om nog wat langer te blijven, en inmiddels woon ik er al 2,5 jaar en heb ik een Portugese vriend. Lissabon is nu mijn thuis.”

Hoe zorg je on the road voor inkomsten?

“In het begin organiseerde ik nog steeds netwerkborrels en workshops in Nederland, maar langzaamaan ben ik daarmee gestopt en ben ik echt alles online gaan doen. Nu bied ik meerdere online programma’s aan waarmee ik (startende) vrouwelijke ondernemers help om een online programma te maken en een online bedrijf te starten en te laten groeien. Omdat ik nu in Brussel ben, geef ik ook offline trainingen waarin ik ondernemers help om in drie dagen de foundation voor hun online programma uit te werken en hun online academie te maken.

Ik houd mijn uren niet bij, maar denk dat ik gemiddeld tussen de 20 en 50 uur per week werk. Er zijn ook weken dat ik nog wat meer werk, bijvoorbeeld tijdens een lancering, en weken dat ik (bijna) helemaal niet werk. Zo heb ik in april/mei een reis naar Sumatra gemaakt waarbij ik niet heb gewerkt (even echt vakantie!) en in juli een maand vrij genomen om een cursus Portugees te volgen. Het verschilt dus echt heel erg en het fijne aan mijn verdienmodel is dat dit kan!

Ik werk bijna altijd vanuit huis. Lekker in mijn yoga pants, een warme trui aan (in de winter) en een knot op mijn hoofd. Maar soms is het ook fijn om even onder de mensen te komen en dan werk ik ook weleens vanuit een fijn café. In Lissabon heb ik een aantal favorieten waar ik graag kom, zoals bij café Boavida in Santos en de Padaria Portuguesa om de hoek. Hier in Brussel wil ik misschien 1x per week bij een co-working space gaan werken, ook om wat gelijkgestemden te leren kennen.”

Het leven van een digital nomad: Naomi Vlietman (31)

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“Je kunt volledig autonoom ondernemen. Je kiest op basis van jouw eigen waarden, doelen en visie zelf waar je werkt, wanneer je werkt en waaraan je werkt. En ook hoe jij met locatieonafhankelijk werken omgaat. Ik ben geen ‘standaard’ digital nomad (als die al bestaat haha) die continu aan het reizen is, maar zit voor langere tijd op plek. Hierdoor creëer ik echt mijn eigen plek, bouw ik een leven op in een nieuw land en leer ik een land echt kennen.

Dat vind ik ook het mooie aan het digital nomad ‘zijn’. Je kunt het invullen zoals jij zelf wilt en wat bij jou past. Elke dag op een andere plek en nieuwe mensen ontmoeten, vanuit je huis in Nederland een aantal keer per jaar op workation gaan of, zoals ik, steeds voor langere tijd ergens wonen.”

Lees ook: De 7 voordelen van de digital nomad lifestyle

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“Toen ik naar Portugal vertrok had ik geen plan, maar het leek me leuk om elke maand ergens anders te zitten. Een maandje hier, een maandje daar. Wat veel digital nomads doen. Ik kwam er echter al snel achter dat ik dat helemaal niet relaxed vind! In Lissabon heb ik in die eerste twee maanden een aantal keer moeten verhuizen. En het steeds weer zoeken naar een nieuwe plek kostte me zo veel tijd. Wanneer je naar een ander land gaat komt hier ook nog het regelen van de vliegtickets, zoeken naar fijne tentjes om te werken, de beste supermarkt, etc. bij. Daar had ik helemaal geen zin in.

Ik had het kunnen weten, want ook in Canada was ik het rondreizen na twee maanden wel ‘zat’. Ik was toe aan een eigen plekje waar ik mijn koffer uitgepakt kon laten. Toen één van mijn klanten (en al snel een goede vriendin) vertelde dat ze iemand zocht om haar appartement in Lissabon mee te delen, zei ik meteen JA.”

Lees ook: De nadelen van een digital nomad-lifestyle

Heb je tips voor digital nomads to be?

“Kijk goed naar wat er bij jou past en waar jij blij van wordt. Zowel in je bedrijf en je verdienmodel als de manier waarop jij invulling geeft aan het digital nomad zijn. Past het echt bij jou of denk je dat het zo hoort? Ach, eigenlijk geldt dat voor alles in het leven. Doe lekker je eigen ding.

En ben je nog geen digital nomad maar zou je dat wel graag willen zijn? Begin dan klein. Kijk welke kleine stapjes jij kunt zetten en vooral; wat kun jij nu al doen? Kun je al een middagje vanuit een co-working space werken, een weekendje aan je bedrijf werken vanuit het buitenland of een week remote werken voor jouw baan in loondienst?”

Volg Naomi op Instagram om op de hoogte te blijven van haar avonturen en Zakenmeisje! Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met:

 • Chief Operating Officer Chris (24)
 • Vormgever Alex (28)
 • Business/strategisch consultant Merel (31)
 • Filosoof, ondernemer en mindfulness trainer Nicoline (34)
 • SEO-tekstschrijver Nanouk (33) & haar gezin
 • Online marketeer Mick (23)
 • Virtual assistent Marijn (36)
 • Tekstschrijver Eleni (27)
 • Content creator Jessica (26)
 • Online marketeer Carlijn (28)
 • Blogger Patrick (23)
 • Projectmanager & LinkedIn-expert Brendy (25)
 • Virtual Assistant Sandra (41)
 • Jurist Sharon (29)
 • PR-adviseur Suzanne (30)
 • Locatieonafhankelijk gezin: Ilse, Auke en Sophía
1 likes

Your email address will not be published.