digital nomad Eleni Hoefsloot

Digital nomad

Het leven van digital nomad Eleni Hoefsloot (27)

30 oktober 2018

Tags: ,

Eleni Hoefsloot maakt momenteel samen met haar vriend een wereldreis van zeven maanden. Maar waar de meeste mensen zo’n reis zien als zeven maanden vakantie, werkt zij gewoon door. Op alle mogelijke plekken schrijft ze voor opdrachtgevers als Travel Rumors en Red Bull. Klinkt geweldig toch? Hier wilde ik graag meer over weten!

Wanneer ben je een digital nomad geworden?

“Eind juni 2018 heb ik mijn huis opgezegd en ben ik samen met mijn vriend met een enkeltje naar Singapore gevlogen. Inmiddels reizen we nu zo’n twee maanden rond door Zuidoost-Azië. Al meer dan vijf jaar geleden hadden we het idee om een mooie en lange reis te maken. Door onder andere onze studies werd die droom steeds meer naar voren geschoven, totdat mijn vriend begin dit jaar ook afstudeerde. Tijd om te gaan!

Ik heb twee jaar fulltime in loondienst als redacteur bij een reisvakblad gewerkt. Erg leuk, maar een optie om een lange tijd te gaan reizen, werd (hoe ironisch ook, bij een reisvakblad) door mijn baas weggelachen. Toen mijn contract twee jaar geleden afliep, besloot ik dat het tijd was om eens te kijken of een freelance bestaan iets voor mij was. Tegen alle verwachtingen in bleek dat perfect bij mij te passen. Ik dacht dat het super moeilijk zou zijn om opdrachtgevers te vinden, maar binnen een maand zat ik op hetzelfde salaris als bij mijn vorige baan. Ik vond super leuke opdrachtgevers en werkte vanaf het begin al – bij toeval, ik was er niet per se naar op zoek – locatieonafhankelijk.

Naast vier dagen als freelancer werkte ik nog één dag per week in loondienst als communicatiemedewerker bij een kinderdagverblijf. Dit was het enige wat ik wel op locatie deed. Gelukkig is mijn baas daar super flexibel en vond ze het geen probleem dat ik haar nieuwsbrieven sinds juni vanaf de andere kant van de wereld schrijf.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Eleni (@elenihoefsloot) op

Waar ben je op dit moment?

“Ik schrijf dit (25 augustus 2018) vanuit mijn hotelkamer in Hoi An in Vietnam. Voordat wij aan ons avontuur begonnen, hadden we een idee van welke landen we het komende half jaar graag willen zien. Van tevoren zetten we niks vast, zodat we ter plekke kunnen bepalen of we een plaats leuk genoeg vinden om wat langer te blijven of dat we juist weer snel doorgaan. Over een paar dagen vliegen we door naar Cambodja en daarna staan Noord-Thailand, Australië en Nieuw-Zeeland nog op de planning.”

Hoe zorg je on the road voor inkomsten?

“Voordat ik op reis ging, had ik voldoende opdrachtgevers voor een fulltime inkomen. Zo werk ik onder andere als tekstschrijver voor Dear Good Morning, schrijf SEO-teksten voor NTI, blog voor RedBull over fit zijn en blog over reizen voor Travel Rumors. Elke maand maak ik voor al deze opdrachtgevers ongeveer evenveel blogs of teksten. Ik hoef me dus geen zorgen te maken over het vinden van nieuwe opdrachtgevers, want ik schrijf al ruim 1,5 jaar voor dezelfde. En door mijn reis heb ik er zelfs een extra opdracht bijgekregen: tweewekelijks maak ik Instagram Stories voor Zoover.”

Lees ook: Hoe kom je als digital nomad aan opdrachtgevers?

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“Dat ik maandagochtend een paar uurtjes in een koffietentje kan werken en ’s middags een mooie tempel kan bezoeken of aan het strand kan liggen. Die vrijheid is fantastisch. Als ik op woensdag geen zin heb om te werken, dan doe ik dat niet. Heb ik daarentegen op zondag ineens heel veel inspiratie, dan ga ik dan lekker schrijven. Hierdoor ben ik in de uren die ik werk veel productiever dan als je gedwongen wordt om van 9 tot 5 te werken.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Eleni (@elenihoefsloot) op

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“Ik had gedacht dat ik makkelijker de balans tussen reizen en werken zou kunnen vinden. In de praktijk blijkt dat nog flink lastig. Ik vind het soms moeilijk om te me concentreren op mijn werk als ik op een prachtige plek ben. Ik wil er dan op uit om de omgeving te verkennen. Dan moet ik echt even tegen mezelf zeggen dat ik niet op vakantie ben, maar ook moet werken. Iets langer op dezelfde plek blijven, helpt daar wel bij.”

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

“Nee, eigenlijk niet. :)”

Heb je tips voor andere beginnende digital nomads?

“Dwing jezelf niet om op bepaalde tijden te werken, maar laat je leiden door je creativiteit. Als je op maandagochtend wakker wordt vol inspiratie, ga dan aan de slag. Is dat op dinsdagochtend niet zo, jammer dan, dan werk je dinsdagavond wel. Je werkt dan veel productiever dan als je jezelf dwingt om een bepaalde dag aan je werk te zitten. Als je dat doet, doe je hetzelfde in minder uren en houd je meer tijd over om die mooie plek waar je bent te verkennen.”

Volg Eleni op Instagram om haar jaloersmakende reisfoto’s te checken! Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met COO Chris, vormgever Alex, business/strategisch consultant Merel en filosoof, ondernemer en mindfulness trainer Nicoline, SEO-tekstschrijver Nanouk en haar gezin, en virtual assistent Marijn.

7 likes

Your email address will not be published.