Het leven van digital nomad Nicoline Smalbraak

Digital nomad

Het leven van een digital nomad: Nicoline Smalbraak (34)

13 juni 2018

Tags: ,

Nicoline Smalbraak is een filosoof, mindfulness trainer en ondernemer. De eerste keer dat ik haar ontmoette was bij mijn vorige baan, toen ze ons team een meditatie-les kwam geven. Ze maakte meteen indruk op mij omdat ze overkwam als een sterke en no-nonsense vrouw. Eentje om te volgen! Toevallig kruisten onze wegen begin dit jaar weer in Kaapstad, waar Nicoline samen met haar vriend een half jaar woonde, werkte en surfte. Terwijl ze daar was nam ze een online mindfulness training op, lanceerde ze een gratis online workshop nee-zeggen en organiseerde ze Mindful Mei, waarbij ze elke dag van mei een mindfulness tip, oefening en/of mediatie deelde. En dat allemaal naast haar ‘normale’ werkzaamheden. Een echte doener dus! Ik was benieuwd hoe ze het allemaal doet.

Wanneer en hoe ben je een digital nomad geworden?

“De term digital nomad gebruik ik eigenlijk niet zo vaak voor mijzelf, omdat ik ondernemer ben. Ik heb een eigen bedrijf, verkoop trainingen en werk niet voor opdrachtgevers of een baas zoals de klassieke digital nomad dat doet. Toch zou je mijn bestaan natuurlijk dat van een digital nomad kunnen noemen.

Ik denk dat ik een ‘digital nomad’ ben geworden toen ik voor mijzelf ging werken als mindfulness trainer. Ik had geen kantoor, dus zonder vaste werkplek zwierf ik door Amsterdam en de rest van Nederland met mijn laptop om te werken. En natuurlijk ook op alle ‘vakanties’, die niet echt vakantie zijn als je tegelijkertijd werkt.

Maar omdat mijn bedrijf bestaat uit het geven van langlopende trainingen, ben ik niet helemaal locatieonafhankelijk. Ik werk dan wel in elk café dat ik tegenkom, maar geef ook twee avonden in de week mindfulness training en meditatie les aan groepen. Het afgelopen half jaar was ik voor echt langere tijd in het buitenland, en liet ik mijn vaste avonden als trainer los.”

Lees ook: Hoe word je een digital nomad?

Je bent net terug uit Zuid-Afrika. Hebben jullie al een volgend plan?

“Yes, we hebben verschillende volgende plannen. Afhankelijk van hoe het leven gaat lopen natuurlijk. In de winter willen we het liefste weer naar een zonnige plek met mooie golven. Sri Lanka is al langsgekomen als plan, maar Zuid-Amerika ook. Maar tegelijkertijd hopen mijn vriend en ik op een kindje, dus dan is zo’n verre reis niet zo handig. Het plan is om dan in een caravan door Portugal en Spanje te reizen, zodat we behalve samen op avontuur zijn en werken ook kunnen surfen. Want dat doen we allebei graag.”

 

Hoe zorg je on the road voor inkomsten?

“Ik coach mensen online via Skype, maar geef ook workshops en trainingen op de plek van bestemming. Daarnaast lanceer ik deze zomer een online training, die hopelijk voor een steady stream gaat zorgen waardoor weggaan nog makkelijker zal worden.”

Lees ook: 6 aanraders voor een cursus via Instagram

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“Het avontuur, het ontdekken van nieuwe plekken stimuleert mijn creativiteit enorm. Om zonder plan of verplichtingen door het leven te kunnen gaan, geeft een enorm gevoel van vrijheid. Dat mijn vriend ook meereist is natuurlijk een groot geluk. Hij heeft het het afgelopen half jaar zelfs beter gedaan dan ik. En dat terwijl hij tot voor kort nooit had gedacht in het buitenland te kunnen werken!

Wat ik ook helemaal fantastisch vind, is het thuiskomen. Ik merk het nu (we zijn net drie dagen thuis) hoe fijn ik het vind om in mijn eigen huis, straat, cafeetjes en yogaschool te zijn. Opnieuw extra hard waarderen wat je eigenlijk hebt, gaat vanzelf als je weg bent geweest. Dat is heerlijk.”

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“Ik weet het niet. Voordat ik mijn eigen bedrijf had reisde ik al veel, en ik heb voordat ik ging studeren ook een jaar in Berlijn gewoond. Weg zijn van huis was ik dus al gewend, en als ik dan langere tijd weg was zocht ik gewoon een baantje op de locatie waar ik was. Als barvrouw of broodjesverkoper. Dat is natuurlijk anders dan een digital nomad, maar nog steeds een nomad.

Dat ik nu werk kan doen waar ik dolgelukkig van word terwijl ik weg ben, vind ik te gek en ik ben er enorm dankbaar voor. Wat me wel opvalt, is dat je door het werk een grote blik behoudt op het thuisfront. Het grootste deel van mijn klanten zit in Nederland, dus je bent nooit echt helemaal in het andere land, omdat je altijd bezig bent met het reilen en zeilen in Nederland om geld te verdienen.

Maar het kan ook zijn dat ik dit verschil opmerk omdat we door het internet en social media sowieso veel meer verbonden met elkaar zijn. Ik kan me nog herinneren dat toen ik in Berlijn woonde, ik werkelijk geen idee had van wat er in Nederland allemaal gebeurde. Je had dan bij thuiskomst ook nog echt veel om over bij te praten. Nu stap je zo weer je leven in alsof je helemaal niet weg geweest bent.”

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

“Nee, achteraf is het leven niet te beïnvloeden, dus dat is onwaarschijnlijk. Wel is het enorm fijn als je zonder geldzorgen weg bent en dus echt een steady inkomen hebt. Het afgelopen half jaar in Zuid-Afrika is alles echt prima gegaan, maar het is onder andere met die reden in mijn achterhoofd dat ik mijn online training nu aan het maken ben. Voor het werk dat ik doe, moet ik altijd goed bereikbaar zijn en dat was soms wel een uitdaging. Ik heb best wat coaching gesprekken moeten verplaatsen, omdat we net in een uithoek zaten waar geen wifi was en de databundel op was. Iets wat ik dus altijd doe, is onmiddellijk een buitenlands telefoonnummer kopen met de allergrootste databundel. Die gaat eigenlijk altijd op, en soms dus op een onhandig moment.”

Heb je tips voor beginnende digital nomads?

  • “Werk samen met andere mensen op de locatie waar je bent. Dit is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van wat voor werk je doet, maar het is zo leuk om samen te werken met mensen in het land waar je bent! Bijvoorbeeld met fotografen, website bouwers of content creators.
  • Zorg dat je een creditcard hebt, want op veel plekken kun je met een pinpas echt niets.
  • Koop een mega grote databundel zodat je niet afhankelijk bent van wifi, maar overal een mobiele hotspot kunt maken als je een spoedklus hebt.
  • Plan tijd in om te werken. Voor je het weet is er een week voorbij waarin je allemaal leuke dingen hebt gedaan, terwijl je geen werk gedaan hebt. Dat is voor mij soms wel een valkuil haha.
  • Bouw rituelen in je dag. Sporten, gezond eten, meditatie of dagboekschrijven. Als je in Nederland bent is je leven vaak zo voorspelbaar dat je makkelijk goed voor jezelf kunt zorgen, omdat je routines hebt waar je op kunt terugvallen. Als je onderweg bent is elke dag vaak anders, dus routines bouwen voor jezelf houdt je gezond in lijf en geest.
  • Slaap in AirBnB’s. Je eigen space is zo belangrijk als je moet werken. In hostels of hotels moet je het soms doen met een kleine privé-ruimte, waarin je alle plekken waar wifi is moet delen met andere mensen. Niet goed voor de concentratie.
  • Probeer ook eens werkplekken of coworking spaces uit als je echt iets voor elkaar moet krijgen. De kleine investering heb je er zo uit als je een dag goed gewerkt hebt.”

Volg Nicoline op Instagram en bekijk haar website om je aan te melden voor een training of een van haar gratis workshops! Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met COO Chris, vormgever Alex, en business/strategisch consultant Merel.

5 likes

Your email address will not be published.