add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

digital nomad: Jessica Lokker

Digital nomad

Het leven van een digital nomad: Jessica Lokker (26)

25 november 2018

Tags: ,

Jessica kon niet kiezen wat ze ‘later’ wilde worden, dus creëerde ze haar eigen droombaan waarbij ze beide kan doen: filmen en schrijven. Ondertussen werkt ze alweer vier jaar als freelance content creator voornamelijk voor reis-gerelateerde bedrijven, en reist ze als digital nomad de wereld over. Living the dream! Of toch niet? Lees verder voor haar verhaal.

Lees ook: Hoe word je een digital nomad? Een stappenplan

Wanneer ben je een digital nomad geworden?

“Zo’n vier jaar geleden startte ik als freelance content creator, voornamelijk voor de reisindustrie. Ik ben afgestudeerd als multimediaal journalist (schrijven en film), maar ik vond het lastig om te kiezen. Ik wilde het liefst beide doen, maar volgens andere mensen was dit niet mogelijk. Ik kon parttime aan de slag voor een paar video-klussen en bedacht al snel: ik kan ook gewoon mijn eigen droombaan creëren, waarbij ik verschillende soorten opdrachten aanneem en dus zowel kan schrijven als video’s maken. Daarnaast kwamen er steeds meer soorten werkzaamheden, bij zoals fotografie, social media, websitebeheer en evenementen.”

Waar ben je op dit moment?

“Op dit moment ben ik in Israël. Ik heb het afgelopen jaar voornamelijk in Tel Aviv gewoond en gewerkt, onder meer als videomaker voor een hostel & tour company. Ik was het reizen even zat, wilde graag een tijdelijke thuisbasis en dit leek me een leuke klus. Ik zou eigenlijk voor twee maanden blijven, maar omdat het me zo goed beviel werden dit er uiteindelijk twaalf. Tussendoor ben ik het afgelopen jaar wel voor andere klussen naar andere landen geweest zoals Tunesië, Estland en Egypte.”

Hoe zorg je on the road voor inkomsten?

“Als freelancer moet je flexibel en creatief zijn. Bijna geen enkele ondernemer heeft slechts één bron van inkomsten. Bij mij komt het onder meer van interviews uitwerken, het schrijven van teksten, het filmen en monteren van video’s (zowel eigen als andermans materiaal), samenwerkingen en affiliate marketing via mijn reisblog Corners of the World en het verkopen van foto’s.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jessica – Corners of the World (@cornersoftheworld.nl) op

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“De vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer ik wil werken. Ik vind het heerlijk dat ik kan werken op momenten dat ik me het productiefst voel (of dat nu om 2 uur ‘s nachts of 11 uur ‘s ochtends is) en zolang ik internet heb, maakt het ook niet uit waar mijn ‘office’ is. Hierdoor ziet iedere dag er weer anders uit!”

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“Ik heb altijd meerdere bijbaantjes gehad, dus voor mij was het normaal om diverse werkzaamheden te doen voor verschillende opdrachtgevers/klanten. Het administratieve gedeelte van mijn onderneming is echter niet mijn sterkste kant. Ik had op de middelbare school een paar weken Economie in mijn vakkenpakket, maar ik liet het vak al snel vallen omdat ik er slecht in was en er bovendien niet in was geïnteresseerd. Ik ben er nog steeds niet heel goed in, maar ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Als het om jouw eigen onderneming gaat, je iedere stap volgt en je bedrijf ziet groeien, is het een stuk leuker om met de ‘saaie’ kant van het freelancen bezig te zijn.

Daarnaast was ik op het begin erg enthousiast vanwege de vrijheid die ik had. Ik kon gaan en staan waar ik wilde en deed dat dus ook. Maar al snel begon ik reismoe te worden en bovendien is het zowel fysiek als mentaal zwaar om constant zo snel van thuisbasis te veranderen. Ik had van tevoren niet verwacht dat ik het juist fijn vind om langere tijd op één plek te blijven, in plaats van constant te reizen.”

Lees ook: Hoe blijf je als digital nomad gemotiveerd om te werken?

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

“Netwerken is als freelancer erg belangrijk. Ik denk dat ik dat pas later echt ontdekte. Het is echter lastiger om vanuit het buitenland te netwerken met mensen en bedrijven in Nederland/België. Ik ben op een natuurlijke en voor mij logische manier begonnen met freelancen, en netwerken was als journalist ook al belangrijk voor mij. Maar als het freelancen stapsgewijs (eerst met het idee spelen, dan stap voor stap realiseren) was gegaan, was ik hier nóg eerder en nog intensiever mee aan de slag gegaan.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jessica – Corners of the World (@cornersoftheworld.nl) op

Heb je tips voor beginnende digital nomads?

“Allereerst: wees niet bang om mensen te laten weten wat je doet en wat je kunt! Je hebt misschien als freelancer al snel het gevoel dat je jezelf té zichtbaar maakt en té aanwezig bent online, maar dat is juist alleen maar goed. Een van de beste tips die ik daarom kan geven is: visualiseer wat jij te bieden hebt. Wil jij websites bouwen voor mensen? Laat dan een prachtige website als voorbeeld zien. Wil je jezelf aanbieden als fotograaf? Laat dan veel verschillende scenario’s en voorbeelden zien (op een website, maar het kan zelfs via een simpel Instagram-account).

Vraag aan eerdere klanten om een referentie/review, zodat potentiële klanten eerder over de streep worden getrokken om met je samen te werken. Het is ook interessant om jezelf een te Googelen: wat vinden andere mensen als ze jouw naam of bedrijf opzoeken? Een volledig en netjes online profiel is essentieel.

Tot slot: bezoek regelmatig evenementen en workshops. Niet alleen om jouw kennis over iets te vergroten of op te frissen, maar ook met gelijkgestemde mensen te netwerken. Veel van mijn werk komt tegenwoordig bij mij via mijn netwerk (andere freelancers, eerdere opdrachtgevers, vrienden, mensen die ik online heb leren kennen). Bovendien is het ook erg inspirerend om met andere ondernemers kennis te maken en te zien hoe zij hun bedrijf runnen.”

Dit interview vond in september plaats, maar inmiddels is Jessica het zwerven een beetje zat en is ze weer in Nederland. Lees haar blog daarover via deze link. En check haar geweldige reisfoto’s ook even op InstagramMeer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met:

 • COO Chris
 • Vormgever Alex
 • Business/strategisch consultant Merel 
 • Filosoof, ondernemer en mindfulness trainer Nicoline 
 • SEO-tekstschrijver Nanouk en haar gezin
 • Online marketeer Mick
 • Virtual assistent Marijn
 • Tekstschrijver Eleni.
9 likes

Comments (1)

 • december 23, 2018 by Anouk

  Anouk

  Heel inspirerend om te lezen! Er zijn zoveel verschillende manieren hoe je werken en reizen kan combineren en het verhaal van Jessica is daar een heel goed voorbeeld van.

Your email address will not be published.