add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

digital nomad: Marijn Driesen

Digital nomad

Het leven van een digital nomad: Marijn Driesen (36)

31 augustus 2018

Tags: ,

Marijn Driesen reist de wereld over en werkt als virtual assistant voor andere ondernemers. Ze helpt ze met het maken of redigeren van content, bijhouden van social media-kanalen, en andere werkzaamheden waar veel zzp’ers zelf niet aan toekomen of niet weten hoe het moet. Klinkt top, toch? Ik was heel benieuwd hoe ze tot deze baan gekomen is en hoe ze dat combineert met het reizen!

Wanneer ben je een digital nomad geworden?

“Sinds vorig jaar leef ik op deze manier. De twee jaar daarvoor heb ik ook al voor langere tijd in het buitenland gezeten, maar toen werkte ik er niet bij. Na terugkomst van mijn eerste reis in 2016 wilde ik een manier vinden om tijdens het reizen geld te verdienen, zodat ik niet terug naar Nederland hoefde te komen. De term digital nomad kende ik toen niet, maar een vriendin van mij werkt als virtual assistant (VA) en zij bracht mij in contact met Wonderlijk Werken.

Maar het heeft uiteindelijk nog wel een jaar geduurd voordat ik echt stappen heb gezet. Dat deed ik pas toen ik eind maart 2017 terugkwam uit Engeland, waar ik negen weken bij mijn broer en zijn gezin heb gezeten. De maat was nu echt vol, ik was het zat om maar niet te weten wat ik wilde en heb een loopbaancoach ingeschakeld. Samen met haar en met Wonderlijk Werken maakte ik ineens flinke stappen en zo ontstond mijn leven als digital nomad!”

Waar ben je op dit moment?

“Op dit moment ben ik bij mijn ouders in Nederland. Eind mei ben ik teruggekomen van 8,5 maand Centraal-Amerika. Deze zomer heb ik in heel Nederland gewoond om op huizen van vriendinnen te passen. Zo zat ik in Den Haag, Deventer en Amsterdam, en nu dus bij mijn ouders in Twente. Over 2,5 week ga ik weer op reis en vlieg ik via Singapore naar Bali, waar ik de rest van het jaar zal ‘wonen’ en werken.”

Hoe zorg je on the road voor inkomsten?

“Ik ben virtueel assistent / social media assistent. Ik werk met andere zzp’ers en help hen met hun social media (content creatie, posts inplannen), het versturen van nieuwsbrieven, het bedenken van weggevers, blogtitels, ik redigeer blogs en plaats deze op hun websites, etc. Eigenlijk doe ik de taken waar de meeste ondernemers zelf niet aan toekomen, geen zin in hebben of niet weten hoe het moet. Door die taken aan mij uit te besteden, kunnen zij al hun tijd en energie in hun bedrijf steken en zich focussen op datgene waar zij goed in zijn en waar hun passie ligt.

Toen ik vorig jaar vertrok, had ik geen idee hoe het mij zou bevallen en hoe mijn bedrijf zou lopen. Nu kan ik zeggen dat ik erg tevreden ben. Tuurlijk, het blijft een onzeker bestaan. De ene maand komt er meer geld binnen dan de andere maand, maar ik heb altijd het gevoel dat het goed komt, dus ik maak me daar veel minder druk om dan in het begin.”

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“Dat ikzelf mijn tijd kan indelen, kan bepalen met wie ik werk en het belangrijkste: waar ik werk! In september 2017 vertrok ik via Spanje naar Panama, Costa Rica, Nicaragua en Mexico. Eind mei 2018 ben ik teruggekomen en op 10 september ga ik weer naar Bali.”

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“Ik had geen verwachtingen, wist ook totaal niet wat ik kón verwachten. Mijn reis begon in Las Palmas bij Nomad City (een conferentie voor digital nomads) en vanaf daar stak ik met de Nomad Cruise (een twee weken durende conferentie voor digital nomads op een cruiseschip) de oceaan naar Panama over.

Ik moest in het begin wel wennen aan deze manier van leven. Maar ik was gelukkig omringd door andere nomads, en dat is erg leerzaam en motiverend. Mijn netwerk is door die events ontzettend gegroeid en ik heb veel van andere digital nomads geleerd. Toch is het verleidelijk om bij mooi weer naar het strand te gaan in plaats van te gaan werken. Maar omdat ik met hele leuke klanten werk en deze levensstijl wil behouden, kan ik mezelf 100% motiveren om aan de slag te gaan, ook bij 30 graden en zonneschijn!”

Lees ook: Hoe blijf je als digital nomad gemotiveerd om te werken?

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

“Misschien had ik voor vertrek voor meer klanten moeten zorgen. Bij mijn vertrek had ik één klant en dat merkte ik wel aan mijn spaarrekening. Achteraf was het beter geweest als ik minimaal drie klanten had bij vertrek, om zo voor een stabieler maandelijks inkomen te zorgen. Maar ik heb het prima gered de eerste maanden!

De klanten die ik tijdens mijn reis kreeg, vonden het geen problemen dat ze mij niet in het ‘echt’ konden ontmoeten. Skype afspraken werken altijd heel goed. En toen ik in Nederland was, heb ik de meeste van mijn klanten ontmoet om zaken te bespreken. Dat was zowel voor hen als voor mij heel prettig. Verder kan het soms lastig zijn om een goede internetverbinding te vinden op een plek. Zelf heb ik daar gelukkig alleen last van gehad in Panama.”

Heb je tips voor mij en andere beginnende digital nomads?

– “Zorg dat je goed voor ogen hebt wat je wilt gaan doen, en hoe jij je geld wilt gaan verdienen op reis. Ga niet op reis om dan pas te bedenken hoe je aan geld wilt komen.
– Denk niet dat klanten komen aanwaaien, daar moet je hard voor werken.
– Werk/klanten komen altijd op de eerste plaats.
– Ik raad af om elke twee weken naar een andere bestemming af te reizen, omdat je zoveel mogelijk wilt zien en doen. Je bent namelijk niet op vakantie. De eerste twee maanden reisde ik te veel en daar werd ik heel onrustig van. Daarna heb ik twee maanden en later vijf maanden op één plek gezeten. Dat werkt (voor mij dan) het beste. Je creëert zo rust, werkt veel prettiger en hebt routine in je leven. En zo’n bestemming wordt dan ook een beetje een ‘home away from home’!”

Volg virtueel assistent Marijn op Instagram of bekijk haar website om haar in te zetten! Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met COO Chris, vormgever Alex, business/strategisch consultant Merel, en filosoof, ondernemer en mindfulness trainer Nicoline.

8 likes

Comments (2)

  • augustus 31, 2018 by Carla

    Carla

    Well done, Marijn!!

  • november 16, 2018 by Birgit

    Birgit

    Gaaf, jaloersmakend en heel erg inspirerend!

Your email address will not be published.