Als vrouw alleen naar New York, is dat leuk?

Digital nomad

Een half jaar als digital nomad: tijd om de balans op te maken

1 juli 2018

Tags: ,

Mijn eerste half jaar als digital nomad zit er alweer op! Een goed moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Hoe zijn de afgelopen maanden me bevallen? Wil ik dit blijven doen? Heb ik genoeg inkomsten om zo te kunnen blijven leven? Tijd om de balans op te maken.

Hoe is het leven als digital nomad?

Toen ik vorig jaar besloot een leven als digital nomad aan te gaan, maakte ik een plan voor het eerste half jaar. Daarin stonden Kaapstad, Valencia, New York City en Toronto. Daarna wilde ik de zomer in Amsterdam blijven, om de balans op te maken. Want van te voren is het natuurlijk moeilijk in te schatten of alles zal verlopen zoals je het bedacht had.

Maar ik kan nu met zekerheid zeggen: ik vind het leven als digital nomad geweldig! Ik heb in totaal zes geweldige steden bezocht, enorme bergen beklommen (en er weken spierpijn van gehad), veel inspirerende mensen ontmoet, een nieuwe taal geleerd, alleen met handbagage gereisd, en tegelijkertijd een freelance-bestaan opgebouwd. Ik vind dat ik daar best trots op mag zijn, zeker als je je bedenkt dat ik dat allemaal in m’n eentje heb gedaan. Natuurlijk zijn er ook mindere momenten geweest. Bijvoorbeeld de vieze en/of rumoerige hostels, die achteraf gelukkig hilarische verhalen zijn. Of de ‘nooit genoeg’-gedachtes, waarbij mijn perfectionisme weer naar boven komt. Maar ja, als dat de ergste dingen zijn? Ik was ze eigenlijk alweer vergeten.

Is reizen en werken te combineren?

Eerlijk is eerlijk: het is niet altijd even gemakkelijk. Ik begon in Kaapstad, en daar was de grootste les die ik meteen leerde dat ik langer op één plek moest verblijven. Het is heel vermoeiend om tegelijkertijd aan een nieuwe plek te wennen, een freelance-bestaan op te bouwen, te werken, nieuwe mensen te leren kennen, leuke dingen te doen, en dat allemaal terwijl je uit een koffer leeft. Sindsdien probeer ik dus langer op één plek te verblijven, zodat ik in ieder geval voor een paar weken een soort uitvalsbasis kan creëeren. En dan gaat het eigenlijk heel goed! Ik probeer elke dag te beginnen met een aantal uur focuswerk, zodat ik daarna leuke dingen kan gaan doen.

Heb ik genoeg inkomsten?

Voordat ik het digital nomad-avontuur aanging, had ik een mooi bedrag gespaard. Ik ging namelijk weg bij mijn vaste baan, begon voor mezelf als freelance tekstschrijver en wist natuurlijk niet hoe dat zou uitpakken. Ik wilde een buffer hebben waar ik op terug kon vallen, voor het geval ik niet genoeg opdrachten zou hebben. Maar ik heb het met geen vinger aangeraakt. Dus ja, ik heb genoeg inkomsten!

Lees ook: Hoe betaal je een leven als digital nomad? & Hoe kom je als digital nomad aan werkgevers?

En nu?

Dit was mijn eerste half jaar als digital nomad! Het zal je dus niet verbazen dat ik hiermee door ga. Deze zomer blijf ik (afgezien van hier en daar een citytrip) in Amsterdam om na te genieten van de afgelopen maanden, hier te chillen, en te bedenken wat mijn volgende avonturen worden. Tips zijn welkom!

7 likes

Comments (2)

 • juli 6, 2018 by Stefan

  Stefan

  Leuke blog! Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in een café in Valencia te werken. Een lang weekend, gewoon om eens uit te proberen hoe het is om remote work te doen.. en tot nu toe bevalt het prima! Dus wie weet wat de volgende bestemming wordt 🙂

  • juli 6, 2018 by Agnès

   Agnès

   Thanks! En wat leuk!! Ik vond Valencia ook echt een top plek om vanuit te werken. Heb je m’n artikelen voor koffietentjes met wifi en coworking spaces in Valencia ook gezien? Veel plezier nog!

Your email address will not be published.