Jimmy Arends werkt als remote recruiter. Vooral vanuit Bali, of andere omliggende landen waar hij in korte broek kan werken. Maar nu ineens vanuit Nederland. Want toen we eind vorige week contact voor dit artikel hadden, was Jimmy net met een groep andere Nederlandse remote workers in een villa op Bali in quarantaine gegaan. Maar een paar dagen later is er alweer veel gebeurd. In dit artikel lees je onder andere hoe hij een digital nomad geworden is, hoe zijn werk eruit ziet, en welke maatregelen hij in verband met het Coronavirus trof.
Lees ook: 4 digital nomad boeken die mij enorm hebben geholpen
Wanneer ben je een digital nomad geworden?
“Sinds augustus 2019 werk ik volledig remote op plaatsen waar ik kan leven en werken in korte broek. Na een vakantie op Bali in het voorjaar van 2018, kwam ik tot het besef dat je overal ter wereld zou kunnen werken, als je maar werk hebt dat je online kunt doen. Ik werkte toen als recruiter en deed het grootste gedeelte van mijn werkzaamheden al online. Dus ik zag mijn kans!
In eerste instantie heb ik gesprekken gevoerd met mijn oude werkgever Brunel, om het recruitment voor die organisatie volledig remote te mogen doen. Er werd ontzettend enthousiast gereageerd en er zou een pilot worden opgestart! Op het laatste moment werd het echter een no-go omdat ze er als organisatie niet klaar voor waren. Ik had met mijzelf de afspraak dat ik in 2019 in korte broek zou gaan werken, dus heb toen besloten ontslag te nemen.
Nu ben ik werkzaam als Freelance Technisch Recruiter, waarbij ik voor diverse klanten in Nederland werk. Daarnaast ben ik de mede-oprichter van de website Remote Recruiters. Een community voor Recruiters die op afstand willen samenwerken.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Hoe zorg je on the road voor inkomsten?
“Waar ik in het begin dacht als remote werker in meerdere landen en locaties te gaan werken, ben ik blijven hangen in Canggu op Bali. Ik woonde op vier minuten loopafstand van het strand en had alles om me heen wat ik wilde. Dus ik ben daar gaan ‘wonen’. Mijn inkomsten haal ik uit de bemiddeling van technische specialisten die bij klanten aan het werk gaan. Daarnaast heb ik ook diverse samenwerkingen met andere zelfstandigen in Nederland, waarbij wij een split fee hanteren. Ik doe bijvoorbeeld het recruitment voor de vacature, waarbij de samenwerkingspartner verantwoordelijk is voor de sales naar bedrijven toe.”
Lees ook: 7 digital nomad beroepen
Hoe lang zit je al op Bali en hoe ben je daar terecht gekomen?
“Bali vind ik fantastisch. Het moment dat ik aankom op het vliegveld voelt voor mij als thuiskomen. Dat gevoel heb ik nu al meerdere keren ervaren, want de afgelopen maanden ben ik niet alleen op Bali geweest. Ik ben bijvoorbeeld nog in Maleisië en Lombok geweest. Daarnaast heb ik een tijd doorgebracht in Melbourne om onder andere de feestdagen te vieren met mijn nichtje, die daar al ruim tien jaar woont. Bijzonder dat ik de vrijheid en mogelijkheden heb om dat te doen!”
Kun je wat meer vertellen over de situatie op Bali rondom het Coronavirus?
26 maart: “Het is een hele rare week geweest op Bali. In het weekend van 14/15 maart was er nog niets aan de hand. Op maandag 16 maart werd bekend dat mensen die naar Singapore vlogen, verplicht in quarantaine moesten. Ik zou dinsdag 17 maart naar Langkawi (Maleisië) vliegen, om met drie vrienden in een villa te verblijven en werken. Er volgden berichten dat ook Indonesië (en dus Bali) op slot zou gaan, waardoor ik wellicht niet meer terug zou kunnen. Ik wilde sowieso terug naar Bali, dus heb besloten om naar Kuala Lumpur te vliegen en diezelfde dag weer terug te gaan. Mijn visum was verlopen, dus ik moest Bali hoe dan ook even verlaten. Dit was net op tijd, want vrijdag 20 maart was het voor toeristen niet meer mogelijk om Bali te bezoeken.
Omdat we merkten dat het leven op Bali al iets meer stil kwam te liggen, hebben wij met een groep Nederlandse Remote Werkers besloten om een grote villa te huren en in quarantaine te gaan. De villa’s werden ontzettend goedkoop aangeboden, dus het was een mooie kans om in zo’n paleis te werken en leven. Ik zie dat heel veel mensen afgelopen week ook de keuze hebben gemaakt om in een villa te gaan wonen en het contact met de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Een goede zaak!
Op moment van schrijven is het Nyepi (Dag van de Stilte), wat betekent dat iedereen verplicht binnen moet blijven, er geen internetverbinding is en dat de lichten uit moeten blijven. Normaal schijnt het contrast enorm te zijn, maar de laatste dagen was het al enorm rustig op Bali. Beach clubs zijn gesloten, het nachtleven is er niet meer en steeds meer restaurants sluiten hun deuren.
Wij voelen ons goed en zijn wij blij dat we elkaar hebben. Uiteraard wordt er gewerkt, maar ook veel met elkaar gesproken over alle gebeurtenissen op de wereld. Een aantal hebben besloten om volgende week terug naar Nederland te vliegen, maar de wachtrij en prijzen voor vliegtickets worden steeds gekker. Alle vluchten voor de komende twee weken zitten vol en het is maar de vraag of ze daadwerkelijk gaan. Daarnaast zijn er soms alleen vliegtickets naar Amsterdam te verkrijgen voor minimaal 2.000 tot 5.000 euro. Eigenlijk mag je hieruit wel concluderen dat wij ‘vast’ zitten op Bali.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Update 1 april: “Begin vorige week besloten een aantal bewoners van onze villa een ticket naar Nederland bij KLM te boeken. Deze tickets kon je gratis wijzigen en aangezien we allemaal een keer naar huis zouden gaan, kon het geen kwaad er een te kopen. De prijs was trouwens ontzettend laag. Ik heb toen besloten ook een ticket te kopen, want ik zou sowieso in mei weer tijdelijk naar Nederland terugkeren. De tickets stonden voor donderdag 2 april geboekt en een week daarvoor werd de vlucht geannuleerd, omdat Singapore niet meer als transit mocht gelden. Via via wisten wij dat er nu rechtstreekse vluchten van Bali naar Amsterdam gingen, en dat we vanzelf bericht zouden krijgen over een nieuwe vlucht.
Ik had ondertussen de keuze gemaakt ook naar huis te gaan omstreeks 2 april. Ik wilde niet vast komen te zitten op Bali voor lange tijd. En die kans werd steeds groter, omdat er nog maar weinig maatschappijen vliegen. Die keuze maakte ik zaterdag, niet wetende dat ik een paar dagen later al in Nederland zou zitten. Zondagavond lag ik op het strand naar de zonsondergang te kijken, toen ik het bericht kreeg dat er de volgende dag een KLM vlucht naar Nederland ging. Dit kwam voor mij en de anderen in de villa te vroeg. Maar na KLM gesproken te hebben en te zien dat de Indonesische Ambassade het bericht deelde, hebben we toch besloten naar huis te gaan. Damn!
Afgelopen maandag hadden we dus een rechtstreekse vlucht naar Amsterdam, wat uitstekend was geregeld door KLM. Het is heel vreemd om weer in Nederland te zijn. Het lijkt wel een vroege zondag op straat, om over het verlaten Schiphol en bijvoorbeeld Amsterdam Centraal Station nog maar te zwijgen. En dat tijdens spitsuur! Daarnaast worden veel landen die afhankelijk zijn van het toerisme hard getroffen. Ik houd mijn hart vast hoe mijn geliefde Bali deze verschrikkelijke periode gaat doorkomen.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?
“Dat ik werk en leef in korte broek! Dat maakt het leven zoveel makkelijker, want je hoeft nooit te twijfelen over wat je die dag aan gaat trekken. De temperaturen zijn altijd goed! Daarnaast ben ik omringd door veel creatieve mensen, maak nieuwe vrienden en leer veel nieuwe dingen. Dit alles had ik nooit ervaren als ik deze stap niet had gemaakt. Het is bij mij geen financiële keuze geweest, want het gaat mij puur om de vrijheid. Dat is niet te koop!”
Wat had je van tevoren anders verwacht?
“Ik had verwacht dat ik na vier maanden weer thuis zou zijn haha, maar het remote werken blijkt een succes! Waar ik in het begin bang was dat kandidaten het niets zouden vinden om met iemand te bellen die in het buitenland zit, vinden ze het juist ontzettend tof om te horen dat ik op deze manier leef en werk.
Daarbij had ik wel verwacht dat het makkelijker zou zijn om de juiste work/life balans te vinden. Mijn originele idee was om telkens in blokken van 2/3 uur te gaan werken, dan even te surfen, dan weer werken, etc. Status nu is dat ik niet surf en in twee blokken werk. Ik begin elke ochtend om 08:00 uur en werk tot de middagpauze. In de middag heb ik tijd voor andere dingen en vanaf 16:00 ga ik weer werken. Dan is Nederland ook wakker en heb ik vaak gesprekken staan. Op die manier heb ik wel een ritme ontwikkeld wat het beste bij mij past. En ik heb absoluut ritme nodig, haha.”
Lees ook: Productief thuiswerken: een stappenplan
Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?
“Ik had mij eerder geprofileerd als Remote Recruiter. Dat is mijn USP geworden en ik durfde dat in het begin niet uit te dragen op bijvoorbeeld LinkedIn. Dat is het medium wat ik altijd gebruik in mijn werk als recruiter. Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen, en met name recruiters, mij benaderen omtrent het remote werken. Voor velen is dat een droom om te gaan doen en ik wil hen daar graag bij op weg helpen.
Omdat ik op een gegeven moment zoveel vragen kreeg vanuit recruiters die ook remote wilden werken, ben ik gaan nadenken om welke manier ik ze het beste kan helpen. Een vriendin (Renée Schieving) werkt ook remote en kreeg dezelfde vragen. Wij zijn toen gaan onderzoeken waar de meeste behoefte lag, en dat zat met name in het bouwen van een community voor Remote Recruiters. Een platform voor Recruiters die willen samenwerken op afstand, of dat nou in Nederland is vanachter je keukentafel, of in coworking space in een tropisch oord. Op afstand = op afstand.
En waar enkele weken geleden het remote werken nog bij hogere uitzondering werd toegelaten, is nu de hele wereld het (verplicht) aan het doen. Wij zitten nu in de testfase en verwachten begin april live te gaan met deze website en te gaan bouwen aan deze remote community!”
Heb je tips voor andere digital nomads (to be)?
“Hoe graag wil je het? En wat heb je ervoor over om dit doel te bereiken? Geef jezelf antwoorden op die vragen, werk aan je mindset en ga het doen! Uiteindelijk ben jij degene die actie moet ondernemen en dat is spannend. Maar als je geen actie onderneemt dan weet je één ding zeker. Koude temperaturen, lange broeken en winterjassen. Your choice.”
Check Remote Recruiters of volg ze op Instagram voor een community van recruiters die op afstand willen samenwerken!
april 2, 2020 by Dio
Dio
Wat een super tof interview. En zo mee eens, werken als recruiter kan prima op afstand. Ik heb mijn interim opdracht ook via ‘Skype’ gevonden en binnengehaald.
april 8, 2020 by Agnès
Agnès
Dank je! En wat nice!