add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

#namastayinside: 7x online Yin Yoga lessen

Mindset

7x fijne online Yin Yoga lessen

24 januari 2024

Tags: , ,

Onlangs schreef ik al over de fijnste opties voor Yin Yoga in Amsterdam. Maar soms wil je gewoon een online yoga les volgen, zodat je lekker thuis kunt blijven. Daarom deel ik in dit blog graag een lijstje met mijn favoriete gratis online Yin Yoga lessen, veelal via YouTube. Heerlijke oefeningen om thuis tot rust te komen en volledig te ontspannen. Hopelijk helpen ze jou ook lekker tot rust te komen! Enne, dit lijstje is bijvoorbeeld ook heel handig voor als je op reis bent.

Lees ook: 5x online yoga oefeningen & lessen voor thuiswerkers

Yin Yoga benodigdheden

In principe heb je voor de online Yin Yoga video’s in dit rijtje geen props nodig. Je kunt een vloerkleed als yogamat gebruiken, en een kussen als meditatiekussen. Maar als je het vaker doet kan het wel fijn zijn om iets van ondersteuning te hebben. Mocht je wat yoga basics in huis willen halen, kan ik je deze aanraden:

Een fijne yogamat:

Yoga blokken:

En een yoga bolster:

7x online Yin Yoga les

Yoga with Adriene

Yoga With Adriene is een YouTube-kanaal met veel verschillende lessen, waarvan ik er twee vooral erg fijn vind. ‘Intro to Yin’ is een Yin Yoga les voor beginners, maar daardoor niet minder fijn voor de meer ervarene yinner. Adriene gebruikt als ondersteuning tijdens de houdingen spullen die je in huis hebt liggen als props, zoals een kussen en dekentje. De les duurt zo’n 26 minuten:

‘Yoga for Bedtime’ is een korte les van 19 minuten, en heerlijk om de dag mee af te sluiten. Perfect voor als je gestresst bent en je hoofd wilt leegmaken.

Yoga With Kassandra

Op het YouTube-kanaal Yoga with Kassandra staat een hele serie Yin Yoga lessen zonder props, ideaal voor thuis dus. Deze video duurt 40 minuten en is heel fijn:

Waar een online Yin Yoga les meestal rond de 30 minuten duurt, heeft Kassandra er ook een van een uur opgenomen. Mét savasana, de houding waarin meestal de eindontspanning van de les gedaan wordt, wat in veel video’s wordt overgeslagen. Ook voor deze Yin Yoga les van Kassandra heb je geen props nodig.

Yoga met Rituals

Rituals biedt, naast heerlijke home & body producten, blijkbaar ook online yoga lessen aan. Ik vind ze eerlijk gezegd niet allemaal even fijn, maar eentje sprong er wel uit. Deze les is een combinatie van Yin en Restorative Yoga, met alleen maar zittende en liggende houdingen, waardoor je je lichaam heerlijk stretcht. Hij duurt 35 minuten:

De Nieuwe Yogaschool

De Nieuwe Yogaschool is een van mijn favo yogascholen in Amsterdam, en staat dan ook in het lijstje Yin Yoga in Amsterdam. Maar deze yogastudio biedt online ook diverse yoga lessen en trainingen! Bekijk bijvoorbeeld de 6-weekse online meditatiecursus of het One Day Retreat.

Yin Yoga uitleg

Bij Yin Yoga doe je vooral liggende en zittende houdingen, die je zo’n 3-5 minuten vasthoudt. De reden daarvoor is dat het even duurt voordat het bindweefsel in beweging komt. Hierdoor heb je meer tijd om dieper te ontspannen in de houding. Dat kan soms wat ongemakkelijk gaan voelen; een mooie uitdaging om naast je lichaam ook je mind te ontspannen terwijl je in die houding blijft liggen.

Waar je bij de meeste sporten je spieren aanspant en ontspant, gaat het er bij Yin Yoga juist om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Deze yogavorm richt zich op het versterken en het versoepelen van de pezen, bindweefsel en gewrichten. De oefeningen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Je wordt er leniger en krachtiger door, zonder dat je het echt doorhebt. Veel mensen hebben na een Yin Yoga les het idee dat ze langer zijn. Dat komt doordat het bindweefsel en de gewrichten gestimuleerd zijn, waardoor je meer ruimte gaat voelen.

Vind je het leuk om er meer over te lezen? Dan kan ik je dit Yin Yoga boek aanraden:

Yin vs Yang Yoga

Als je wel eens een Yin Yoga les hebt gevolgd, weet je dat dit bijna het tegenovergestelde van Yang Yoga is. Want waar Yin Yoga met zo min mogelijk spierspanning gedaan wordt, ligt de focus bij Yang Yoga juist op de spieren. Yin is passief, Yang is actief. Maar het kan wel een goede aanvulling zijn op elkaar. Onder Yang Yoga vallen vormen als ashtanga en vinyasa flow, maar je kunt ook denken aan andere Yang sporten zoals hardlopen, zwemmen, fietsen en fitness.

Yin Yoga emoties

Vanwege het langdurige aanhouden van de houdingen, kunnen tijdens een yin les soms emoties loskomen. Dat kunnen zowel positieve als negatieve emoties zijn. En eerlijk, dit is mij ook meer dan eens gebeurd. De emoties zitten al langer in je lichaam, maar merk je pas op als je je gaat ontspannen. In sommige yoga houdingen word je sneller emotioneel dan in anderen. Poses waarbij je voorover- en achteroverbuigingen maakt bijvoorbeeld, zorgen over het algemeen voor meer emotie. De plekken waar mensen meestal emotie in vasthouden zijn dan ook rond het schoudergebied en in de onderrug. Dat heeft zowel met de spieren als met het bindweefsel te maken. Schaam je absoluut niet als je emotioneel wordt tijdens een Yin Yoga les, zie het als een kans om te onderzoeken waar de emotie vandaan komt. Enne, in een les op een yogaschool zal niemand het door hebben aangezien het merendeel z’n ogen dicht heeft.

Hopelijk heb je net zo genoten van deze online Yin Yoga lessen als ik!

Lees ook:

Artikel van 26-03-2020, laatste update: 24-01-2024

3 likes

Your email address will not be published.