Hoe begin je met zelfontwikkeling? Mijn ervaring & tips

Mindset

Hoe begin je met persoonlijke ontwikkeling?

1 februari 2022

Tags: ,

Via Instagram kreeg ik een aantal vragen over zelfontwikkeling. Hoe begin je ermee? Er zijn veel verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen. Ikzelf ben een aantal jaar geleden actief met persoonlijke ontwikkeling aan de slag gegaan door o.a. psychosociale therapie te volgen, alleen naar Bali te gaan (en daarna nog heel vaak alleen te reizen), een mindfulness cursus te volgen, op stilte-retraite in Thailand te gaan, mezelf vaak buiten m’n comfort zone te pushen, diverse cursussen te volgen, veel zelfhulpboeken te lezen en op Spaanse les te gaan. Aangezien iedereen anders is, is deze invulling voor iedereen anders. Maar geloof me, zodra je begint kom je er al snel achter waar jij jezelf in wilt ontwikkelen. In dit blog deel ik mijn ervaring en tips om je op weg te helpen.

Lees ook: Omgaan met perfectionisme: thuis & op reis

Artikel van 27-04-2020, laatste update: 01-02-2022

Wat is zelfontwikkeling?

First things first. Wat is zelfontwikkeling eigenlijk? Ieder mens ontwikkelt zich, of dat nou bewust of onbewust is. Je bent nooit uitgeleerd. Maar bij persoonlijke ontwikkeling bepaal je bewust waarin jij je wilt ontwikkelen. Je leert jezelf beter kennen en wordt een betere versie van jezelf. Er zijn heel veel verschillende manieren om dit te doen, zoals boeken lezen, mindfulness, een training of cursus volgen, docu’s bekijken, naar evenementen gaan, socializen, (alleen) reizen, en natuurlijk: buiten je comfort zone gaan.

Hoe begin je met zelfontwikkeling?

Zoals ik hierboven al zei, zijn er veel verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen. Aangezien iedereen anders is, kan ik alleen mijn ervaring en tips delen. Pik eruit wat met jou resoneert, en ga aan de slag! Zodra je begint zul je er snel achterkomen waar jouw interesses en ontwikkelpunten liggen. In de volgende artikelen kun je over mijn ervaringen lezen:

Zelfontwikkeling boeken

The Happiness Project

Een goed boek om met zelfontwikkeling te beginnen is The Happiness Project, van Gretchen Rubin. Gretchen heeft ‘alles’ maar is toch niet zo gelukkig als ze zou willen zijn. Ze besluit een jaar uit te trekken om het geluk te vinden, zonder haar leven daar enorm voor te veranderen. In twaalf hoofdstukken beschrijft ze hoe ze elke maand een ander aspect uit haar leven aanpakt, zoals relaties, geld en gezondheid. Het boek laat je lachen, nadenken en staat vol tips en adviezen om zelf aan de slag te gaan.

Ik kwam dit boek onlangs pas tegen, maar denk dat het een hele goede is om mee te starten omdat het geen zware kost is en het lekker wegleest. Daarnaast zou je de opdrachten die je aanspreken zelf ook kunnen uitproberen.

Miracle Morning

Een van mijn eerste stappen richting zelfontwikkeling was de Miracle Morning van Hal Elrod. Dit is een praktische gids waarmee je in 30 dagen aan de hand van zes nieuwe gewoontes gaat werken aan meer focus en zelfbewustzijn. Je staat een uur eerder op dan normaal, en maakt gebruik van de Life S.A.V.E.R.S., die staan voor: Silence, Affirmation, Visualization, Exercise, Reading en Scribing.

Van alle zes, hielpen de affirmaties mij het meest. Hiermee train je je gedachten, waardoor negatieve gedachtes gaandeweg steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Aan het begin van de challenge vond ik dat erg vaag. Ik wist niet wat ik tegen mezelf moest zeggen en het voelde gek om het hardop uit te spreken. Maar door de combinatie met de andere handelingen, zoals mediteren en schrijven, ging dit gaandeweg steeds beter. Ik kwam er hierdoor achter wat ik belangrijk vind en waar ik graag naartoe wil, zowel op persoonlijk als werk vlak. En dat hielp me buiten m’n comfort zone te gaan én dingen naar me ‘toe te trekken’.

Ik heb de Miracle Morning een paar jaar geleden een maand als challenge gevolgd, en heb daar nu nog steeds profijt van. Dankzij de Miracle Morning ben ik steeds meer in mezelf gaan geloven en daardoor heb ik dingen gedaan die ik eerder waarschijnlijk had afgeslagen.

Lees ook: Miracle Morning: de routine voor een productieve dag

The Work, Byron Katie

Tijdens het volgen van psychosociale therapie kwam ik er onder andere achter dat ik veel negatieve gedachtes had. Zonder dat ik het door had, was ik mezelf de hele dag door aan het afkraken. Ik moest van alles en niks was goed genoeg. Met haar hulp heb ik deze gedachtes omgekeerd. Iets anders wat me enorm heeft geholpen m’n gedachten en overtuigingen te onderzoeken, was The Work van Byron Katie (in het Nederlands: 4 vragen die je leven veranderen). Dit is een methode waarbij je een overtuiging uitschrijft, jezelf daar vier vragen over stelt en het omkeert. Het klinkt heel simpel, maar zo’n gedachte onderzoek is niet altijd even gemakkelijk. Het heeft mij enorm geholpen, en nog steeds pas ik The Work af en toe toe. Zeker een aanrader dus.

Dankbaarheidsdagboek

Veel mensen denken dat je eerst gelukkig moet zijn, voordat je dankbaarheid kunt voelen. Maar uit onderzoek blijkt dat het andersom is. Door elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, word je meer bewust en vergroot je je geluksgevoel. Het is een eenvoudige en krachtige methode voor een gelukkiger leven. Dit kun je natuurlijk in ieder notitieboekje of schrift schrijven, maar ikzelf vind het leuk om dit in een mooi dankbaarheidsdagboek te doen. Geeft me weer een extra geluksgevoel. 😉

Andere zelfontwikkeling boeken die ik kan aanraden, in verschillende genres:

Diverse onderwerpen

Zoals je misschien uit bovenstaande tekst kan opmaken, heb ik me qua persoonlijke ontwikkeling vooral gericht op het ontdekken, snappen en ontwikkelen van mijn persoonlijke eigenschappen. Maar daarnaast heb ik mezelf enorm ontwikkeld op werkvlak. Ruim twee jaar geleden ben ik namelijk geswitcht van kantoorbaan naar een leven als freelance digital nomad. Daarvoor heb ik mezelf veel functionaliteiten aangeleerd, en dat is een ongoing proces. Ook ben ik me momenteel aan het inlezen in beleggen. Iets wat ik eerst heel ingewikkeld en eng vond, maar nu toch enigszins onder de knie begin te krijgen. Leuk!

Hopelijk ontdek jij ook dat het leuk is om jezelf te ontwikkelen!

Meer lezen over zelfontwikkeling? Bekijk dan ook:

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Beginnen met zelfontwikkeling: mijn ervaring & tips

Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die links iets koopt, ik daar een percentage van ontvang. Voor jou kost dit niets extra, mij helpt het m’n blog te kunnen financieren. 

1 likes

Your email address will not be published.