Miracle Morning: de routine voor een productieve dag

Digital nomad

Miracle Morning: de routine voor een productieve dag

26 april 2023

Tags: ,

De Miracle Morning: ineens hoor je er weer veel over. Want inderdaad: het is niet nieuw. Deze ochtendroutine werd al in 2012 door Hal Elrod bedacht en beschreven in het gelijknamige boek. Maar het is zo’n goede formule, dat het nog steeds erg populair is! Jaren geleden heb ik de Miracle Morning een maand gevolgd, en onlangs besloot ik er weer mee te beginnen. Benieuwd of deze routine ook wat voor jou is? In dit blog deel ik de Nederlandse routine, mijn ervaring en tips!

Lees ook: Hoe begin je met persoonlijke ontwikkeling?

Wat is de Miracle Morning?

Allereerst: wat is de Miracle Morning nou eigenlijk? Dit is een ochtendroutine waarbij je een uur eerder opstaat dan normaal, om deze tijd volledig aan jezelf te besteden. Tijdens dit uurtje maak je gebruik van de Life S.A.V.E.R.S., die staan voor de volgende zes stappen:

  • Silence: mediteren, ik gebruik hier graag de app Insight Timer voor.
  • Affirmation: dit zijn korte positieve zinnen die je tegen jezelf zegt, als een soort mantra. Zoek een paar affirmaties op en schrijf ze in een notitieboekje, zodat je ze elke dag kunt herhalen.
  • Visualization: stel je in je gedachte voor hoe jouw leven eruit ziet als je affirmaties je werkelijkheid zijn. Visualiseer hoe jouw droomleven eruit ziet en bedenk daarbij ook hoe dat voelt.
  • Exercise: Beweeg! Stretchen, yoga, wandelen, fitness oefeningen, hoelahoepen: wat je maar wilt doen.
  • Reading: heb je een zelfhulpboek dat al maanden op de plank ligt? Dit is het moment! Door ’s ochtends een paar pagina’s te lezen, gun jij jezelf nieuwe inzichten en geef je jouw persoonlijke ontwikkeling een boost.
  • Scribing: dit mag van alles zijn: gedachtespinsels, creatieve ideeën of drie dingen waar je die dag dankbaar voor bent – dit laatste vind ik erg fijn om te doen.

Voor alles neem je gemiddeld 10 minuten, maar je mag ook in tijd schuiven per onderdeel. Zo kun je bijvoorbeeld 5 minuten mediteren en juist 20 minuten lezen. Als je maar uitkomt op een uur in totaal. En als je dit elke ochtend doet, ga je volgens Hal Elrond een productieve dag tegemoet!

Mijn ervaring met de Miracle Morning

Zoals ik al zei, heb ik de Miracle Morning jaren geleden als 30 dagen challenge gevolgd. Dit was zelfs nog voordat ik voor mezelf begon en parttime digital nomad werd (ik werkte toen nog in vaste dienst)! Na die 30 dagen was mijn ervaring als volgt:

Als ik terugkijk op de afgelopen 30 dagen, zou ik gek zijn als ik niet door zou gaan met de Miracle Morning. De afgelopen maand ben ik namelijk steeds meer in mezelf gaan geloven en daardoor heb ik dingen gedaan die ik eerder misschien had afgeslagen.

Ik vond de combinatie van de zes handelingen die je elke ochtend moet doen erg fijn en kloppend. Maar het zijn de affirmaties die voor mij het meest hebben gewerkt. Met affirmaties train je je gedachten en verdwijnen negatieve gedachtes gaandeweg steeds meer naar de achtergrond. Begin deze maand vond ik dat erg vaag. Ik wist niet zo goed wat ik tegen mezelf moest zeggen en het voelde een beetje gek om het hardop uit te spreken. Maar door de andere handelingen, zoals mediteren en schrijven, ging dit steeds beter. Ik kwam er hierdoor achter wat ik belangrijk vind en waar ik graag naartoe wil, zowel op persoonlijk als werk vlak. En dat hielp me buiten m’n comfort zone te gaan én dingen naar me ‘toe te trekken’.

Zo wilde ik al een hele tijd op reis naar Valencia, en raad ik de regio aan iedereen aan. Ik kon het geen toeval noemen dat ik juist tijdens deze maand een uitnodiging voor een persreis naar Valencia kreeg. Toch vond ik het best eng om mee te gaan, met allemaal mensen die ik niet kende. Maar dankzij de Miracle Morning wist ik dat dit was wat ik wilde, dus moest ik mee ook. En door onderweg naar Schiphol in gedachte tegen mezelf te zeggen dat ik leuk en goed genoeg ben, ging ik er een stuk zelfverzekerder heen. En wat denk je? Binnen de eerste vijf minuten had ik al een klik met twee meiden. En dit werkte ook op werkvlak. Ik zei steeds vaker tegen mezelf dat ik best wat zekerder mag zijn, omdat ik inmiddels aardig ervaren ben en een hele mooie functie als hoofdredacteur heb.

Voor een ander zijn dit misschien kleine dingen, maar voor mij zijn het voorbeelden van momenten dat ik een stuk zekerder in m’n schoenen stond, door in mijzelf te geloven. En daar hielp de Miracle Morning mij bij.

Lees ook: Wat is manifesteren? Een uitleg & mijn ervaring

Valencia als digital nomad

De Miracle Morning 2.0

Hele mooie resultaten dus, en toch heb ik de Miracle Morning gaandeweg onbewust losgelaten. Soms past iets nou eenmaal beter in je leven dan op andere momenten. En nu past het weer goed! Ik was namelijk al een tijdje aan het denken over een andere manier om wakker te worden, dan meteen m’n telefoon te pakken en te gaan liggen scrollen. Op workation in Valencia – jaja, ik ga er inmiddels jaarlijks naartoe – sprak ik iemand die over deze challenge vertelde. Gaandeweg dat gesprek dacht ik: ja, ik ga weer beginnen!

In de tussentijd heb ik wel geleerd minder streng voor mezelf te zijn en dingen op mijn eigen manier te doen. Zo word ik elke dag uit mezelf rond 7:00 uur wakker en werk ik thuis. Het is dus voor mij niet nodig om de wekker een uur eerder te zetten, want ik heb de tijd ’s ochtends. Ook volg ik niet meer streng alle zes onderdelen, maar doe ik datgene waar ik die ochtend behoefte heb. Dus dat kan bijvoorbeeld een combinatie van mediteren, affirmeren, visualiseren en bewegen zijn, of mediteren, schrijven en lezen. Voor mij gaat het erom dat ik ’s ochtends tijd besteed aan mezelf in plaats van aan m’n telefoon. En dat werkt op deze manier heel goed!

Wil jij nou ook met de Miracle Morning beginnen? Dan raad ik je aan eerst wel een 30 dagen challenge te doen, zodat je ervaart hoe die is. Daarna kun je zelf bekijken wat het best voor jou werkt.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling? Bekijk dan ook:

0 likes

Your email address will not be published.