add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Classic scam in Colombo, Sri Lanka

Travel

Pas op voor de classic scam in Colombo, Sri Lanka

18 november 2018

Tags: ,

Na een vlucht van 16 uur, rit in een local bus, aardige wandeling door het overdrukke en super hete Colombo, en lekkere douche, liep ik rond 18:00 uur m’n hostel uit. Klaar om de stad een beetje te ontdekken, maar vooral om een treinkaartje voor de volgende dag, simkaart met internet, cash geld en eten te scoren. Algauw dook er een man naast me op. Ik wilde hem direct afwimpelen, maar door de dingen die hij zei vertrouwde ik hem al snel. Little did I know dat dit het begin van een classic scam in Colombo, Sri Lanka was.

Lees ook: 9 dingen die je moet weten als je naar Sri Lanka gaat

De classic scam in Colombo, Sri Lanka

“Ah, you don’t remember me? I’m one of the managers at your hostel! I was there when you checked in and talked to the other manager!”. Tja, dan voel je je natuurlijk wel een beetje lullig dat je hem niet herkent. En eerlijk is eerlijk: als je doodop en net in een onbekende stad bent, lijkt iedereen op elkaar. Hij maakt een grapje en begint te kletsen. “Where are you going? Oh, it’s better to walk this way. It’s dangerous there, filled with pickpocketers”. Oké, naja, waarom zou ik ook niet een stukje samen met hem lopen, hij is toch van het hostel.

Het volgende moment hebben we haast, want het is een “special day in Sri Lanka! Didn’t you know? Didn’t you read the newspaper?!”. Alle winkels gaan bijna dicht en morgen zijn ze dat ook, dus moeten we snel een tuktuk in om op tijd te zijn. Voor ik het weet rijdt hij me de hele stad door om al m’n to do’s af te vinken. Ik zie overal winkels die open zijn, maar wij moeten toch echt naar specifieke plekken. Het begint me al snel te irriteren, want als solo-reiziger vind ik het juist fijn om dingen zelf uit te zoeken. Daarnaast voel ik me dom, omdat ik geen krant heb gelezen en niet wist dat het een speciale dag was. Maar aan de andere kant is het natuurlijk wel chill dat ik m’n dingen gedaan krijg voordat alles dicht gaat, zoals hij zegt, en het is leuk om een local te leren kennen.

Uiteindelijk lukt het me afscheid te nemen door te zeggen dat ik kapot ben, eten wil halen en dat in mijn kamer wil opeten. Maar ik moet natuurlijk nog wel even voor de tuktuk betalen. R4.800 graag, waarvan ik op dat moment echt geen idee meer heb hoeveel dat is. Het bleek €24,- te zijn. Best wel veel voor een tuktuk in Sri Lanka, denk ik later. Maar ja, het was een aardige gast, ik heb Colombo een beetje gezien en al m’n to do’s afgevinkt. Geen probleem.

Totdat ik in Ella een ander meisje spreek en zij zo nog vier van precies dit soort voorvallen van haarzelf en andere reizigers vertelt. Alleen eindigden die verhalen in ruzie, omdat die vrouwen wel meteen doorhadden dat het te veel geld was en de bedragen vaak nog hoger waren. Want laat ik wel wezen, ik kan €24 heus wel missen, maar het gaat om het gevoel waar je mee achterblijft.

Lees ook: 5 leuke dingen om te doen in Ella

Kenmerken van deze scam

Mijn verhaal en die van de anderen hadden een aantal hele duidelijke overeenkomsten:

 • “You don’t remember me?” Hierdoor voel je je schuldig dat je deze persoon niet herkent.
 • “I’m the manager of ..” Ze hebben altijd een goede baan en zijn goed gekleed.
 • Hij wint je vertrouwen door je tips over de stad en/of het land te geven. Zo hebben ze het ook vaak over een ‘Government tuk tuk’ die je moet nemen in plaats van de andere tuktuks. Google maar eens.
 • “It’s a special day in Sri Lanka!” En wat heb jij een geluk dat je er nu bent! Yes!
 • “You don’t know?! You don’t read the newspaper?” Hierdoor voel je je een beetje stom dat je blijkbaar niet voldoende onderzoek hebt gedaan.
 • Er is altijd haast. De ceremony begint elk moment, de winkels gaan dicht, of er iets iets anders waardoor je je moet haasten en jullie samen een tuktuk pakken. Omdat het allemaal zo snel gaat en de dingen die hiervoor gebeurd zijn, stap je maar in.
 • Je moet uiteindelijk een hoog bedrag voor de tuktuk betalen, zij rijden samen weg en verdelen het bedrag.

Dus. Dacht ik eerst nog gezellig een Sri Lankaanse vriend te hebben gemaakt, blijkt dat hij me lekker heeft afgezet. Ik kan er nu wel om lachen, maar had het wel fijn gevonden hier iets over te lezen tijdens mijn voorbereiding voor Sri Lanka. Want bij het meisje dat ik hierover sprak, heeft het ervoor gezorgd dat ze geen enkele Sri Lankaan meer vertrouwt, terwijl er zoveel lieverds zijn. Vandaar dit artikel! Better safe then sorry.

Heb jij iets soortgelijks meegemaakt? Laat jouw verhaal in een reactie achter, zodat we kunnen voorkomen dat dit bij andere reizigers gebeurt. Enne, laat dit je niet weerhouden om naar Sri Lanka te gaan, want buiten Colombo om is het een geweldig mooi land!

Lees ook:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

9 likes

Comments (6)

 • november 18, 2018 by Tessa

  Tessa

  OMG wij hadden precies hetzelfde in Marrakech! Hij zei dat hij iemand van het hotel was, dat het een of andere dag was dus er niks open was… Classic scam around the world blijkbaar!

  • november 19, 2018 by Agnès

   Agnès

   Meen je niet! En vertrouwden jullie het? Idd haha, slimmeriken zijn het!

 • november 19, 2018 by Esther

  Esther

  Hi Ag, dat was vast even een domper en schrikken (bij het inzien) achteraf!
  Jammergenoeg hoor je dit toch best vaak van bekenden!
  Je hebt het gevoel dat je bijna niemand meer kunt vertrouwen als je dit hebt meegemaakt….
  Wij hebben dit ervaren in Beijing. David had erover gelezen in een reisgids, maar op het moment dat het je overkomt, denk je daar natuurlijk niet meteen aan. Tot we een theehuisje in gevraagd werden, toen kreeg David het benauwd en dacht terug aan het fragment in die gids. Het leken ook zulke aardige mannen; vader en zoon, goed Engels sprekend, enthousiast…maar oei wat zijn we erin gestonken! En probeer dan maar eens (veilig) weg te komen met een nette smoes. Pfff!
  En natuurlijk die keer dat wij zonder gids naar Natal in Brazilië gingen (vanwege Carnatal), en dan net op het grensgebied van 2 wijken terecht komen, want toch wel een erg gevaarlijke favela blijkt te zijn, vol drugs en geweld.
  Toch nog een hele fijne reis! Maar wees voorzichtig! 🙂
  Liefs Es

  • november 19, 2018 by Agnès

   Agnès

   Hee Es, Dank voor je lieve reactie! Ik kan me jullie verhalen nog goed herinneren, zo eng! En inderdaad, je bent er wel op voorbereid maar op het moment dat het je gebeurt denk je daar niet aan. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen. 🙂 XX

 • april 24, 2020 by Monique

  Monique

  Altijd jammer dat deze mensen het verpesten de goede te vertrouwen.
  Inmiddels al door vele andere landen gereisd zonder problemen, werd ik een paar weken geleden benaderd door de aardige jongen die ik 2 1/2 jaar geleden (notabene al zolang geleden)ontmoette in Essouira in Marokko. Hij sprak mij aan, hadden een leuk gesprek en hij liet mij de visafslag zien en ik kocht voor ons een sapje langs de weg. Hij vroeg mij mn telefoonnummer om de vlgd dag wat af te spreken waar ik gelijk spijt van had en hem ook de vlgde dag liet weten niet met hem op stap te willen wat hij erg jammer vond maar liet zich niet afschepen maar omdat ik niet meer reageerde hield het contact op
  Hele aardige “student”.
  Nu 21/2 jaar later appt hij mij . of ik single ben en ondanks dat ik laat weten dat ik al 30 jaar getrouwd ben en hem het allerbeste wens maar dat ik geen contact met hem wil en dus

  Herhaaldelijk blijft hij mij appen met mededelingen als “i want to take care of you. You are so beautifull and i do’t want that something happend to you in this Covid crisis.
  Ik verwijder hem herhaaldelijk maar hij blijft appen waar ik niet op reageer. Dan gaat hij bellen en dus blokkeer ik direct zijn nummer.
  Het laat zich raden wat er gebeurt zou zijn wanneer ik was ingegaan op zijn contact .Zou mij zo kunnen voorstellen dat dit was uitgelopen op het oproepen van liefde gevoelens en vervolgens van het afpersen van geld.Uiteraard ben ik wijzer. Toch leek hij zo’n keurig voorkomende student.

  • april 27, 2020 by Agnès

   Agnès

   Wat een verhaal! Gelukkig heb je niet afgesproken inderdaad.

Your email address will not be published.