weten als je naar Sri Lanka gaat

Travel

9 dingen die je moet weten als je naar Sri Lanka gaat

13 december 2018

Tags: ,

Ik ben net terug van ruim 3 weken Sri Lanka! Mijn reis begon in Colombo, daar heb ik de trein naar Ella gepakt, en vanuit daar de bus naar Mirissa. Uiteindelijk ben ik weer met de trein terug naar Colombo gegaan. Een mooie route, die ik je zeker aanraad! Tijdens deze reis vielen me een aantal dingen op, waarvan ik denk dat het handig is als je ze van te voren weet. Daarom bij deze, 9 dingen die je moet weten als je naar Sri Lanka gaat.

Lees ook: Is het veilig om als vrouw alleen naar Sri Lanka te reizen?

Wat moet je weten als je naar Sri Lanka gaat?

1. Classic scam Colombo

Ik ben één avond in Colombo geweest en vond dat verschrikkelijk. Ik weet het, na één avond kun je daar eigenlijk niet over oordelen, maar ik vertrouw op mijn gevoel. Het is er super druk, hangt geen goede sfeer en ik ben meteen die avond afgezet. En ik was niet de enige, hoorde ik later van andere (vooral alleen-reizende) mensen. Dus als je naar Colombo gaat, en die kans is groot aangezien je daar landt, pas dan op voor de classic scam. Lees daar in dit artikel meer over.

2. Tuktuk tarief

Een tuktuk kost ongeveer R100 per km. Soms zit je erboven, soms eronder, maar het is een handige houvast.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

3. Links rijden

Ik wist het van tevoren niet, maar in Sri Lanka rijden ze links. Handig om te weten als je oversteekt. 😉

4. Wc-papier

Wc-papier wordt in de meeste delen van Sri Lanka niet doorgespoeld, maar in een prullenbak of mandje naast de wc gegooid. Ongeacht je boodschap. Maar zorg ook zeker dat je altijd wat zakdoekjes of wc-papier bij je hebt, want 5 van de 10 keer is er geen wc-papier. En stop dan ook meteen hand sanitizer in je tas. 

Lees ook: 10 dingen die je altijd moet inpakken

5. Geen personal space

In Sri Lanka kennen ze het begrip ‘personal space’ niet. Dat heeft mooie kanten, zoals dat het in de bus en trein proppen is zodat iedereen erin past. Maar ook mindere kanten, zoals dat ze in de rij nog net niet op elkaar staan – en dat als je niet oplet ze dus gewoon voordringen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

6. Massage +

Als je een massage neemt, kijk dan niet gek op als je borsten en billen worden meegenomen. Ik had dit nog niet eerder meegemaakt, dus vroeg op Instagram of anderen dat ook hebben gehad. Uit de reacties bleek dat dit in Azië, en vooral in Sri Lanka, best normaal is. Het gebeurt trouwens niet op een erotische manier, de tepels worden niet aangeraakt.

7. Op is op

Als een gerecht op de menukaart staat, betekent dat niet dat ze het daadwerkelijk hebben. Dingen zijn vaak op, en daar is niks aan te doen. Ze vertellen je graag wat ze wél van de kaart hebben.

8. Stroomuitval

Stroom valt af en toe uit. De eerste keer dat je dat meemaakt schrik je daar misschien van, zeker als het ‘s avonds is want dan is het ineens pikkedonker. Maar maak je geen zorgen, het is snel weer hersteld.

9. Hallo!

Sri Lanka is nog niet ontdekt door de echte massa, dus je valt als westerling wel op. Overal op straat wordt er “Hello” en “How are you?” naar je geroepen, naast de gebruikelijke “Tuktuk?!” natuurlijk. Gewoon terug groeten en doorlopen. Ze bedoelen het goed!

Bonus tip

Nog een laatste extra tip: ik zoek altijd via Skyscanner naar goedkope vliegtickets, en zo ook naar Sri Lanka. Als je een beetje flexibel qua data bent, kun je hier heel gemakkelijk zoeken en mooie budget tickets vinden! Klik in plaats van 1 bepaalde datum op ‘de hele maand’ zodat je de prijzen van de heen- en terugvluchten kunt vergelijken.

Dit zijn wat mij betreft de dingen die je moet weten als je naar Sri Lanka gaat! Heb jij nog andere tips? Let me know in de comments. Lees ook mijn andere blogs over Sri Lanka:

Bekijk ook m’n vlog in Mirissa:

Artikel van 13-12-2018, laatste update: 22-11-2021

11 likes

Your email address will not be published.