add_action( 'wp', 'bbloomer_remove_sidebar_product_pages' ); function bbloomer_remove_sidebar_product_pages() { if ( is_product() ) { remove_action( 'woocommerce_sidebar', 'woocommerce_get_sidebar', 10 ); } }

Is het veilig om als vrouw alleen naar Mexico te reizen?

Travel

Is het veilig om als vrouw alleen naar Mexico te reizen?

28 oktober 2021

Tags: , ,

Begin vorig jaar reisde ik drie weken door Mexico, in m’n eentje. Voor het totale plaatje: ik begon de reis samen met m’n vriend in New York, na vijf dagen vlogen we samen door naar Cancun voor een lang weekend op Isla Mujeres, waarna hij naar Nederland vloog en ik nog drie weken alleen in Yucatán achterbleef. Dit was voor mij een super chille manier om m’n reis door Mexico te beginnen, want het land stond al lang op m’n lijstje maar ik vond het wel spannend. Is het wel veilig om als vrouw alleen naar Mexico te reizen? Ik hoorde veel goede verhalen, maar ja, het blijft toch Mexico. Dus als jij daar ook benieuwd naar bent: in dit blog lees je mijn ervaring, route en tips!

Lees ook: Alles wat je wilt weten over solo reizen

Als vrouw alleen naar Mexico reizen

Van sommige landen weet je gewoon dat je er prima als vrouw alleen naartoe kunt gaan (denk Bali en Thailand), en van andere weet je het misschien niet zo zeker. Mexico is voor mij een land die in de laatste categorie valt. Daarom denk ik dat je vooraf goed onderzoek moet doen naar welke gebieden veilig zijn en waar je rekening mee moet houden. Zo zijn er bijvoorbeeld in Mexico City bepaalde wijken waar je beter niet kunt komen, maar is Yucatán over het algemeen best veilig. Maar lees je daar dus zeker goed over in! Ik ben zelf alleen in Yucatán geweest, dus kan alleen daar mijn ervaring over delen.

Reizen in Yucatán

Yucatán ligt in het zuiden van Mexico en is ongeveer 3,5 keer zo groot als Nederland. Je vindt er witte bountystranden, kunt er zwemmen in cenotes, tempels beklimmen en heerlijk eten. De afstanden tussen de verschillende bestemmingen in Yucatán zijn relatief kort en de wegen zijn erg goed. Daardoor kun je er gemakkelijk rondreizen en backpacken, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer. De beste en meest bekende busmaatschappij is ADO. Deze bussen zijn modern en luxe, en rijden tussen de meeste bekende bestemmingen in Mexico. Ik reisde hiermee op de volgende route: Cancun, Bacalar, TulumValladolid en Playa del Carmen en vond dat ideaal! Ik heb me in de bus geen moment onveilig gevoeld. Daarnaast zat ik eigenlijk vooral tussen andere reizigers en backpackers.

Lees ook: Met de ADO bus reizen in Mexico: zo werkt dat

Met de ADO bus reizen in Mexico: mijn ervaring, kosten & tips

Mijn ervaring in Yucatán

Over het algemeen voelde ik me prima op m’n gemak in Yucatán. Ik voelde me veilig, tot ik in Tulum kwam. Dat was sowieso al een deceptie, want ik had het me heel anders voorgesteld. Vanaf het centrum – waar ik verbleef – was het nog wel een half uur fietsen naar het strand. Dat wist ik van tevoren en vond ik niet erg. M’n hotel beschikte over fietsen die je gratis mocht gebruiken, dus ik zag mezelf al lekker naar het strand fietsen. Maar helaas ben ik daar overvallen.

Rond 12:00 uur fietste ik van m’n hotel naar het strand, een route die ik al eerder gefietst had. M’n spullen zaten voorin het mandje van de fiets, met de hengsels van m’n tas om het stuur heen gebonden. En net op een stuk waar toevallig op dat moment even niemand anders was, rende er ineens een jongen naast me, die op m’n spullen dook. M’n fiets viel, ik viel, en m’n hoofd knalde op de grond. Maar toch vond ik de kracht om op m’n spullen te duiken en tegen de jongen te schreeuwen. Hij bleef maar trekken en trekken, maar doordat de tas hengels om het stuur heen zaten, kreeg hij de tas niet mee. Dus na een paar minuten rende hij weg. Thank god. Op trillende beentjes ben ik een koffietentje binnengerend waar ik ontzettend lief ben opgevangen en de politie werd gebeld. Daar ben ik uit angst een uur blijven zitten, totdat ik de eigenaar van m’n hotel een berichtje stuurde en hij me meteen kwam ophalen. Was ik even blij dat ik in een klein boutique hotel zat, want ik werd daar echt goed opgevangen en geholpen.

Lees ook: Mijn eerlijke mening over Tulum (plus wat er wél leuk is)

Doen in Tulum: tips voor het strand & centrum

Veiligheidstips voor vrouwen die alleen reizen

Je kunt je voorstellen dat de overval wel een effect heeft gehad op mijn gevoel van veiligheid. In Tulum heb ik verder alleen nog maar de taxi gepakt, en ook dat vond ik spannend. Ik fiets namelijk juist liever omdat ik dan de controle in handen heb, in tegenstelling tot in de taxi. Daarna ben ik naar Valladolid en Playa del Carmen gereisd en dat was prima. Maar stiekem was ik best opgelucht toen ik daarna weer naar huis vloog. Maar of dit nou betekent dat Mexico niet veilig is voor vrouwen die alleen reizen? Ik weet het niet. De eigenaar van het hotel waar ik in Tulum verbleef zei dat dit nog nooit was gebeurd, en ik heb ook geen nare verhalen van andere reizigers gehoord. Waarschijnlijk was ik op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

Een paar tips om dit mogelijk toch te voorkomen:

 • Gebruik je gezonde verstand en vertrouw altijd op je intuïtie.
 • Ga ‘s avonds niet alleen over straat.
 • Draag geen dure of opvallende sieraden.
 • Neem hoofdstraten en geen tussendoor weggetjes.
 • Als je gaat fietsen: doe je spullen in een rugzak in plaats van in het mandje voorop.
 • Lees ook: 10 handige tips voor als je alleen gaat reizen

Valladolid: 5 tips voor deze kleurrijke en authentieke stad

Yucatán hotel tips

Hieronder vind je een aantal van mijn favoriete hotels & hostels in Yucatán:

 • Selina Cancun Downtown: een fijn hostel met zowel dorms als privékamers en een zwembad. Dichtbij het ADO busstation, dus ideaal als je op doorreis bent.
 •  The Yak Lake House in Bacalar: een hostel met slaapzalen en privé-kamers die uitkijken op het meer. Super mooi, een must sleep!
 •  Turquoise Petit Hotel in Tulum: een heel mooi ingericht hotel. Van de turquoise kleur op de muren tot de twee zwembaden in de tuin. Met regendouche met goede én warme straal – dat vind je niet overal in Mexico.
 • Casa del Mayordomo in Valladolid: mooi ingericht in koloniale stijl en met buitendouche. Het ligt op vier minuten lopen van het ADO busstation dus ook dat is ideaal.
 • The Shore in Playa del Carmen: een heerlijk hotel dichtbij het strand, met rooftop bar en zwembad.

Hotel tip in Tulum: Turquoise Petit Hotel

Hopelijk heb ik je iets verder geholpen met de vraag of je als vrouw alleen naar Mexico kunt reizen! Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de comments. Meer blogs over Mexico lezen? Check dan ook:

1 likes

Your email address will not be published.