Het leven van Digital Nomad Jacoba (36)

Digital nomad

Het leven van Digital Nomad Jacoba (36)

21 januari 2021

Tags: ,

Net voor de pandemie besloot Jacoba de Boer haar vaste baan op te zeggen, om te gaan leven als digital nomad. Dat bleek even slikken, maar ze zette toch door. Inmiddels werkt ze als reisblogger en online marketeer en woont ze al een aantal maanden op verschillende plekken in Portugal. Ik volg Co – want zo kennen haar volgers haar – al een tijdje op Instagram en was benieuwd hoe dat haar afgaat, zeker nu tijdens corona. In dit artikel haar verhaal!

Lees ook: Hoe word je een Digital Nomad? Een stappenplan

Het leven van Digital Nomad Jacoba

Wanneer ben je een digital nomad geworden en hoe ging dit in z’n werk?

“Als reisliefhebber en reisblogger was het voor mij altijd al een droom om tijdelijk in het buitenland te wonen en te werken. Het duurde echter best lang voor ik de stap durfde te zetten en mijn fijne vaste baan als marketeer op durfde te zeggen. Uiteindelijk heb ik begin 2020 – vóór de crisis – besloten dat ik per augustus 2020 uit loondienst zou gaan. Ik heb nog wel even getwijfeld toen de hele wereld op z’n kop stond, maar uiteindelijk besloten om er gewoon voor te gaan. Ik heb augustus en september gebruikt om te reizen en even bij te komen van mijn beslissing om na tien jaar uit loondienst te gaan en sinds oktober woon ik als digital nomad in de Algarve.”

Hoe lang ben je al in Portugal, en hoe ben je daar terecht gekomen?

“Ik wilde graag de winter in Nederland ontsnappen. Mijn oorspronkelijke plan was om naar Zuidoost Azië te gaan, maar dat kon natuurlijk niet vanwege corona. In oktober kon ik, in verband met het reisadvies van BuZa, maar naar twee plekken reizen: Griekenland en Portugal. Omdat ik wist dat er veel andere digital nomads in Portugal verbleven, heb ik uiteindelijk voor de Algarve gekozen. Ik ben hier nu zo’n drie maanden en heb gewoond in Albufeira, Portimão en Lagos.”

Hoe is de situatie rondom corona in Portugal?

“Hier in de Algarve ging het eigenlijk heel goed tot 1 januari 2021. Voor die tijd waren er amper besmettingen in deze regio, het ging vooral los in de omgeving van Porto en Lissabon. De restaurants en cafe’s waren gewoon open, er was alleen een avondklok van 23:00 u tot 5:00 uur. Helaas liepen de besmettingen enorm op in januari en nu zitten we sinds 15 januari voor minstens een maand in een strenge lockdown. We mogen gelukkig nog wel naar buiten om te sporten, voor korte wandelingen en om boodschappen te doen.”

Hoe beïnvloedt corona jouw leven?

“Ik ben er stuk flexibel door geworden. Alle plannen die ik begin 2020 had, heb ik moeten annuleren of aanpassen en dat ging eigenlijk makkelijker dan ik had gedacht. In de tijd dat ik in loondienst was, moest ik veel thuiswerken, wat me eigenlijk heel erg goed beviel. En het was ook meteen een goede oefening voor het locatie onafhankelijk werken. Het nadeel was echter wel dat ik hoopte dat mijn reisblog Op reis met Co een goede inkomstenbron zou zijn, maar omdat er bijna niemand reist, daalden de inkomsten via mijn blog natuurlijk flink.”

Hoe zorg je on the road voor inkomsten?

“Naast mijn reisblog heb ik een tweede website opgezet: locatieonafhankelijk.nl. Met beide websites verdien ik door middel van affiliate marketing, advertenties en gesponsorde posts. Daarnaast help ik een paar andere zzp’ers met het bouwen van een website, en daar schrijf ik uren voor.”

Lees ook: Passieve inkomstenbronnen voor Digital Nomads

Hoe zien jouw dagen eruit?

“Ik ben een enorme planner, zo heb ik een jaarplanning, een maandplanning en maak ik elke zondag voor de komende week een weekplanning. In principe werk ik fulltime, maar het kan de ene week 50 uur zijn en de ander week 25 uur. Ik werk vanuit mijn AirBnB in Lagos, de wifi is daar erg goed. Als de lockdown over is, wil ik ook eens kijken of ik een dagje in een coworking plek of een coffeeshop kan zitten om te werken.”

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“De vrijheid. Ik vind het heerlijk om elke maand of elke twee maanden ergens anders te wonen en zo een plek beter te leren kennen. En het is natuurlijk heerlijk om werk te doen wat je superleuk vindt en je eigen werkdagen in te delen.”

Het leven van Digital Nomad Jacoba (36)

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“Ik had met mezelf afgesproken dat ik het eerst een half jaar wilde proberen om te kijken of ik het wel leuk zou vinden om zo te leven. Ik had eigenlijk verwacht dat ik er dan wel genoeg van zou hebben. Maar ik vind het eigenlijk veel leuker dan ik dacht!”

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

“Ik begon met alleen mijn reisblog en dat viel qua inkomsten erg tegen, waardoor ik vooral van mijn spaargeld moest leven – gelukkig heb ik een potje. Ik had achteraf eerder wat meerdere bronnen van inkomsten moeten zoeken. Dat begint gelukkig nu wel te komen.”

Lees ook: De kosten van een maand als digital nomad in Lissabon

Heb je tips voor andere digital nomads (to be)?

“Als je droomt van een locatieonafhankelijk leven en niet meteen in het diepe wilt springen, probeer het dan gewoon eens een dagje, een weekend of een week. Ga bijvoorbeeld eens een paar uur werken vanuit een café of huur een week een huisje op de Veluwe om daar te gaan werken. Dan merk je snel of het je bevalt of niet.”

Volg de reisavonturen van Jacoba op Instagram of via haar reisblog!

Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met:

  • Business coach Grysilde (28)
  • Remote recruiter Jimmy (34)
  • Projectmanager & LinkedIn-expert Brendy (25)
  • Virtual Assistant Sandra (41)
1 likes

Your email address will not be published.