Met de Eurostar trein naar Londen reizen: mijn ervaring & tips

Travel

Met de trein naar Londen reizen: mijn ervaring & tips

17 januari 2023

Tags: , , ,

Wist je dat je tegenwoordig heel gemakkelijk rechtstreeks met de trein naar Londen kunt reizen? De Eurostar rijdt in 04:13 uur van Amsterdam Centraal Station naar London St Pancras International. Tickets boek je gewoon via NS International. Onlangs maakte ik deze treinreis voor het eerst en dat beviel enorm goed. In dit blog deel ik mijn ervaring, de kosten en tips!

Met de trein naar Londen reizen

Als je vanuit Nederland met de trein naar Londen reist, moet je net als op het vliegveld door de security. Hierom wordt het aangeraden 60-90 minuten van tevoren op het station aanwezig te zijn. Een half uur voor vertrek sluit de ticketcontrole, dus zorg dat je op tijd bent! Je ticket wordt gecontroleerd, je bagage wordt gecheckt en je gaat langs de paspoortcontrole. Sinds Brexit kun je niet meer met je identiteitskaart naar het Verenigd Koninkrijk reizen, dus vergeet je paspoort niet! Daarna wacht je in een aparte ruimte tot je de trein in kunt stappen.

Lees ook: Kerst & Oud en Nieuw in Londen vieren: de leukste tips

Hoe lang ben je onderweg met de trein naar Londen?

De treinreis van Amsterdam Centraal naar London St Pancras International duurt 04:13 uur. De trein rijdt langs Rotterdam, dus daar kun je ook opstappen. Vanaf Rotterdam Centraal Station doet de Eurostar er nog maar 03:40 uur over.

De treinreis naar Londen begint op Amsterdam Centraal. Vervolgens gaat de trein langs Rotterdam Centraal, Brussel Zuid – Midi en Lille. Bij Calais gaat de trein het Kanaal onderdoor. Soms stopt Eurostar ook nog in Engeland op de stations van Ashford en Ebbsfleet voordat je op London St Pancras International aankomt.

Lees ook: Doen in Londen: 9 originele activiteiten voor je stedentrip

Wat is sneller naar Londen: trein of vliegtuig?

Met de trein reizen naar Londen is dus super snel, ook als je het vergelijkt met vliegen. Je moet dan namelijk 2 uur van tevoren op het vliegveld zijn, de vlucht zelf duurt 01:10 uur, na landing moet je eventueel nog op je bagage wachten en uiteindelijk vanaf het vliegveld – dat vaak ver buiten het centrum ligt – naar je hotel reizen.

Maar er zitten nog meer voordelen aan met de trein reizen in plaats van met het vliegtuig, met als allerbelangrijkste natuurlijk dat het veel duurzamer is. De trein is gewoonweg de meest duurzame manier van reizen. Maar het is ook veel handiger, want je stapt in het centrum van Amsterdam of Rotterdam op en in het centrum van Londen uit. Dat scheelt weer reistijd naar je accommodatie, en geld. Ook is er geen beperking op vloeistoffen en hoef je in de trein niet voor je bagage te betalen: je mag 1x handbagage en 2x bagage meenemen. En het is gewoon veel leuker. Want tijdens de reis kun je lekker naar buiten kijken en zie je het landschap veranderen.

London St Pancras International

London St Pancras International

Wat kost de trein naar Londen?

Voor een retour Amsterdam – Londen met de Eurostar betaal je vanaf €94. Wanneer je de treinreis op NS International boekt kun je tussen drie opties kiezen: Standard à €94, Standard Premier à €191, en Business Premier à €598. Dit zijn ‘vanaf’ prijzen, dus de kans is groot dat als je last minute boekt de tickets duurder zijn. Want hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het is!

Naast de prijzen, zijn dit de verschillen:

  • Standard: dit is de standaard plek.
  • Standard Premier: dit is de eerste klas. Hierbij heb je toegang tot toegang tot de NS International Lounge in Amsterdam en Rotterdam en de exclusieve business lounge in Londen. Eenmaal in de trein heb je een ruimere zitplaats, een stopcontact bij je stoel en er worden snacks, een lichte maaltijd en drankjes geserveerd.
  • Business Premier: dit is ultieme treinluxe. Ook hierbij heb je toegang tot toegang tot de NS International Lounge in Amsterdam en Rotterdam en de exclusieve business lounge in Londen. Daarnaast heb je toegang tot Express ticketpoortjes die 15 of 20 minuten voor het vertrek sluiten, waardoor je minder lang hoeft te wachten tot je kunt instappen. Eenmaal in de trein heb je een ruimere zitplaats, een stopcontact bij je stoel en wordt er een warme maaltijd geserveerd samen met champagne. Ook mag je nog een extra stuk bagage meenemen.

Bekijk de huidige tarieven van de trein tickets & boek meteen!

Tip: reis je vanaf je woonplaats naar Amsterdam CS of Rotterdam CS om daar op de Eurostar naar Londen te stappen? Boek je ticket dan vanaf het station bij jou in de buurt, want dan betaal je maximaal €9 voor een enkele reis.

@agnes.onthemove En het grootste voordeel van met de trein naar Londen reizen ipv vliegen is natuurlijk duurzaamheid! #eurostar #trein #londen #amsterdam #internationaletrein #rotterdam #treinreis #treinreizen #tips #duurzaamreizen #duurzaamheid #treinvakantie #voordelen #stedentrip #reizen ♬ Sure Thing (sped up) – Miguel

Is de Eurostar Standard Premier het geld waard?

Mijn lieve man had ons als verrassing geüpgrade naar Standard Premier. Wat een luxe! Dit begon al bij aankomst op Amsterdam Centraal Station, want daar heb je toegang tot de NS International Lounge. Hier staan comfortabele stoelen, banken en een lange tafel om aan te werken, je mag er wat te drinken pakken en er liggen kranten en tijdschriften die je kunt lezen.

Eenmaal in de trein hadden we twee lekkere brede stoelen aan het raam met veel beenruimte. Na vertrek kregen we een drankje en een snack, waarbij je uit wijn, bier en fris kunt kiezen. Daarna kregen we een lichte maaltijd opgediend, en daar mochten we weer een drankje bij bestellen. Van tevoren had ik een vegan maaltijd aangevraagd, en dat was geen enkel probleem! Ik kreeg een salade van gerst, pompoen en kikkererwten, een broodje, vegan boter en fruit toe. Na de maaltijd kwamen ze nog rond met koffie en thee. Eigenlijk werkt het net zo als in het vliegtuig!

Deze Eurostar treinreis in Standard Premier kostte €257 per persoon voor een retour Amsterdam – Londen. Of dat het geld waard is? Dat is natuurlijk super persoonlijk. Ik vond het in ieder geval een heerlijke manier van reizen en heb van elk moment genoten.

Bekijk de huidige tarieven van Standard Premier & boek je reis meteen!

De vegan maaltijd in de Eurostar Standard Premier trein naar Londen

Lees ook: Met de Thalys 1e klas Premium naar Parijs: is dat het geld waard?

Hotel Londen

Zin in een Londen stedentrip? Hierbij een aantal tips om deze te boeken.

» Op zoek naar een fijn hotel in Londen? Aangezien Shoreditch een hele leuke wijk is en erg centraal ligt, is het wat mij betreft de perfecte plek om te overnachten tijdens je Londen stedentrip. Vanaf hier kun je naar best veel bezienswaardigheden lopen, en anders ben je er zo met de metro! Om je te helpen maakte ik een lijstje van 5 leuke & betaalbare hotels in Shoreditch.

» Vanaf eind 2024 heb je een ETA nodig om Engeland binnen te komen. Lees er meer over: 3 tips voor het aanvragen van een ETA Engeland

Lees meer Londen tips:

Meer leuke treinreizen:

0 likes

Your email address will not be published.