Digital nomad op laptop boekhouding bijwerken

Digital nomad

Wat is een coworking space?

9 november 2023

Tags: , ,

Coworking spaces zijn hot! Sinds een aantal jaar openen er steeds meer in Nederland. Benieuwd wat een coworking space precies is en of het wat voor jou is? In dit artikel lees je er alles over, zoals de kosten, en de voor- en nadelen.

Wat is een coworking space?

Een coworking space is een gedeelde werkomgeving waar je een werkplek kunt huren. Dit wordt vooral gedaan door zzp’ers, thuiswerkers, kleine organisaties en natuurlijk digital nomads. Het is bedoeld om isolement en afleiding van thuiswerken tegen te gaan, maar brengt nog veel meer voordelen met zich mee. Want vanuit (een tijdelijk) huis, hostel of een koffiebar werken is niet altijd mogelijk én vergt veel zelfdiscipline.

De meeste coworking spaces hebben verschillende soorten werkplekken, vergaderkamers en een koffiebar. Ook worden er vaak bijeenkomsten en presentaties georganiseerd, om mensen met dezelfde interesses bij elkaar te brengen. WeWork, Spaces, B Amsterdam en Hashtag Workmode zijn bekende coworking organisaties in Nederland.

Je hoort tegenwoordig ook vaak de termen coworking of coworken. De betekenis hiervan is eigenlijk veel breder: ik gebruik het bijvoorbeeld zelf als ik samen met een vriendin ergens ga werken.

Lees ook: 5 fijne coworking spaces in Amsterdam

De voordelen van een coworking space

Voor veel mensen zijn coworking spaces ideaal, en wel om de volgende redenen:

  • Je zit tussen andere mensen, wat een eventuele eenzaamheid kan verkleinen;
  • Het motiveert, want je ziet dat iedereen hard aan het werk is;
  • Het is goed voor je netwerk en je kunt er misschien nieuwe opdrachten binnenhalen;
  • Als je vastloopt is er vast wel iemand die even met je wil sparren;
  • Het helpt je werk en privé wat meer te scheiden, zodat je niet 24/7 aan het werk bent of eraan denkt;
  • Zakelijke afspraken kun je hier plaats laten vinden;
  • Er is geen afleiding van huishoudelijke klusjes zoals “even snel een wasje doen”.

En de nadelen…

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo heb je in een coworking space minder privacy, kan het soms moeilijk zijn je te concentreren en is het natuurlijk duurder dan thuiswerken. Daarnaast moet je van tevoren goed bedenken wat je die dag nodig gaat hebben (laptop, opladers, koptelefoon, etc), zodat je ongestoord kunt knallen.

Pensioen opbouwen als zzp'er

De kosten van een coworking space

De kosten voor coworking spaces verschillen enorm per land en stad. In Nederland betaal je bij grote organisaties voor de flexibele werkplekken tussen de 75 en 250 euro per maand, voor vijf dagen per week. Een eigen bureau huren kost gemiddeld tussen de 115 en 300 euro. En je kunt natuurlijk ook een plek voor een dag huren, die worden gemiddeld verhuurd voor 30 euro.

Ik zou zeggen: huur eens een plek, puur om te ervaren of het voor jou werkt. Vaak kun je gratis of voor een kleine vergoeding een dagje proef werken. Verder zijn er natuurlijk ook genoeg koffietentjes waar je ook kunt gaan zitten, wie weet vind jij dat chiller. Ikzelf ga nu voor het beste van beiden door af te wisselen. 😉

Lees ook: 10 koffietentjes waar je kunt werken in Amsterdam-West

Tip: Cowork abonnement

Er zijn ook speciale abonnementen, waarmee je bij heel veel verschillende coworking spaces over de hele wereld terecht kunt. Ideaal als je vaak van plek wisselt of je niet wilt binden aan één plek. Echt iets voor digital nomads dus! Mijn favoriet is Croissant.

Lees ook:

Artikel van 09-09-2017, laatste update: 09-11-2023

4 likes

Your email address will not be published.