Suzanne Koolen

Digital nomad

Het leven van digital nomad Suzanne Koolen (30)

20 augustus 2020

Tags: ,

Suzanne Koolen ken je waarschijnlijk van Meetings in the Sun, een online platform dat kennis en inspiratie over remote werken deelt. Suzanne had een eigen online reisbureau gespecialiseerd in adventure travel, maar nadat ze Alex Malone ontmoette besloten ze hun krachten te bundelen om de wereld van werken voorgoed te veranderen. Dat doen ze onder andere door middel van online programma’s, workshops en het organiseren van workations. Tijd om eens te horen hoe Suzanne daar gekomen is!

Lees ook: Hoe word je een Digital Nomad? Een stappenplan

Wanneer ben je een digital nomad geworden?

“Mijn carrière als Digital Nomad begon in 2014. Het vlakke Nederland had plaats gemaakt voor ondoordringbare jungles, witte bergtoppen, wild stromende rivieren en witte stranden. De start van mijn carrière werd gedreven door passie voor adventure sporten. En ja, hierbij moet ik vermelden: ik was jong en hoefde me nog nergens zorgen over te maken. Maar hier lag mijn passie en mijn interesse. Waarom zou ik teruggaan het vlakke Nederland en daar op kantoor gaan werken aan iets wat me niet interesseert? Het was nu of nooit!

Ik ben toentertijd naar Guatemala verhuisd voor een baan. Na twee werken kwam ik erachter dat de branche waarin ik werkzaam was super corrupt was. Ik heb toen per direct mijn handen er vanaf getrokken. Maar ik was nog wel daar, had een appartement en eigenlijk niks in Nederland om meteen terug voor te gaan. Ik heb toen een baantje gevonden in een wijnbar, waar ik €12 per dag verdiende: genoeg om mezelf te kunnen onderhouden.

Ik leefde echt tussen de lokale bevolking en armoede. Mijn buren sliepen zelfs op de grond. Desondanks waren ze altijd super vrolijk, liepen ze met een grote glimlach op hun gezicht en nodigde ze me vaak van harte uit om te komen eten. Ik voelde me toen behoorlijk bezwaard omdat zij zo arm waren. Maar eigenlijk waren ze dat helemaal niet. Ze waren super gelukkig! Ik realiseerde toen dat wij in Nederland/Europa leven in een vreselijke materialistische wereld.

Mijn ervaring in Guatemala heeft heel veel dingen voor mij doen veranderen, vooral mijn manier van denken en leven. Het zien hoe mijn buren leefden is een van de mooiste dingen die ik meegemaakt heb. Die ervaring wilde ik ook overbrengen op vrienden en familie. Maar dit was erg moeilijk door alleen een verhaal.

Na een weloverwogen keuze ben ik begonnen met de reisorganisatie Pacuara Travel. Pacuara was een reisorganisatie die met actieve reizen mensen probeert te inspireren en verbinden met natuur, sport en de lokale bevolking. De passie voor adventure sporten en reizen deelde ik dagelijks op het populaire Instagram-account @iloveremotetravel. Maar passie kun je alleen proeven als je het ook echt meemaakt, en daarom ontwikkelden en organiseerden we actieve reizen. Pacuara gaf me de vrijheid, om te ontdekken, mijn passie over te brengen op anderen, persoonlijk te ontwikkelen en mijn baan uit te oefenen op de locatie waar ik wil.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Suzanne Koolen (@meetingsmetsuus) op

Waar ben je op dit moment?

“Ik ben op het moment in Zwitserland. Ik heb in mijn twintiger jaren heel veel gereisd, ik vond het heerlijk om nieuwe culturen te ontdekken en een nieuw avontuur aan te gaan. Dat reizen is door de jaren heen wel heel duidelijk veranderd in slow travel. Nu heb ik wat meer behoefte aan een vaste basis. Zo heb ik een appartementje in Nederland dat ik onderverhuur als ik weg ben en ben ik de helft van het jaar in Zwitserland. De bergen, de natuur en met alle sporten die ik hier kan beoefenen is dit echt HEAVEN voor mij!”

Hoe zorg je on the road voor inkomsten?

“Mijn inkomsten haal ik 100% uit mijn bedrijf. Voorheen was dat mijn reisorganisatie Pacuara Travel en Meetings in the Sun. Nu is dat Meetings in the Sun, waar wij remote werken positioneren. Deze manier van werken zien we als een tool die ons de mogelijkheid geeft om ons leven precies zo in te richten op een manier die bij ons past. Remote werken geeft ons de vrijheid om veel van de wereld te zien terwijl ons werk doorloopt, maar remote werken is nog veel meer. Onze missie? Werkend Nederland kennis laten maken met een vrijere manier van werken.”

Lees ook: Wat is een workation? + tips voor 2020

Het Meetings in the Sun team

Het Meetings in the Sun team

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

“Ik start met een uur voor mezelf, wat bestaat uit meditatie, sport, visualisatie, affirmatie en journaling. Daarna begin ik om half 8 met werken. Ik heb tot 11 uur een deep work-blok en daarna staan er vaak calls en meetings in m’n agenda. Ik werk vaak tot een uur of 3/4 uur in de middag. Daarna ga ik meestal sporten, de bergen in of aan het meer liggen.”

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“Het Digital Nomad leven past ontzettend goed bij mij. Ik haal veel meer uit mezelf terwijl ik geniet van de natuur, nieuwe plekken en de verschillende culturen. De wereld is onze werkplek, ons klaslokaal en ons thuis. Maar concreet het leukste: dat ik mijn eigen leven kan bepalen. Ik kan werken en leven waar ik wil. Dus soms vind ik het fijn om thuis in Nederland te zijn op de vaste basis, maar er zijn ook periodes dat ik juist graag weg ben. De locatie biedt de juiste balans voor hetgeen ik dan behoefte aan heb. Nu is Meetings in the Sun bijvoorbeeld enorm aan het groeien en zoek ik daardoor meer rust in mijn privéleven. Dat is de reden dat ik nu in Zwitserland zit.”

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“Dat ondernemen wat makkelijker zou zijn. Dat er een handleiding zou zijn met daarin de stappen hoe je ondernemer wordt. PS: maar ik wil nooit meer terug. Want ik blijf altijd leren, ik sta nooit stil en het is altijd een uitdaging.”

Lees ook: Handige online tools voor freelancers

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

“Niks, je maakt keuzes die gebaseerd zijn op de situatie en je ervaring op dat moment. Als ik terugkijk had ik mijn reisorganisatie veel sneller kunnen laten groeien bijvoorbeeld. Maar ja, dat weet ik nu omdat ik nu al die kennis en ervaring heb, die had ik toen niet.”

Heb je tips voor digital nomads to be?

“Denk eens na: de wereld is je kantoor, je klaslokaal en je thuis. Waarom ga je dan van 9-5 op kantoor zitten? En waarom neem je deel uit van de maatschappelijke routine, in plaats van avontuur en nieuwe ervaringen? Heb jij je weleens afgevraagd wat voor leven je eigenlijk wil? Ik heb het over de dromen en wensen die je hebt zodat je een perfect leven krijgt.

Het oneindig nadenken over deze plannen is leuk, voor even. Het haalt je uit het nu en het geeft je een beeld waarvan je helemaal gelukkig wordt. Maar hoe lang ben jij al aan het dromen over deze wereld, wordt het niet eens tijd om stappen te gaan zetten? Daarbij zou het voor iedere Digital Nomad (to be) een kans zijn om deel te nemen aan het online programma remote werken. Het zijn geen rijtjes over welke plekken, landen, gereedschap, maar het gaat om de kern. Dus waar wacht je op?”

Volg Suzanne Koolen via Instagram en check ook zeker Meetings in the Sun

Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met:

  • Vormgever Alex (28)
  • Filosoof, ondernemer en mindfulness trainer Nicoline (34)
  • Online marketeer Mick (23)
  • Content creator Jessica (26)
  • Projectmanager & LinkedIn-expert Brendy (25)
  • Virtual Assistant Sandra (41)
0 likes

Your email address will not be published.