Met de trein naar Italië reizen: mijn route & tips

Travel

Met de trein naar Italië: mijn ervaring, de kosten & tips

23 januari 2023

Tags: , , , , , ,

Met de trein naar Italië reizen? Dat kan! Je ziet onderweg het landschap letterlijk veranderen, kunt werken of lekker chillen, bent duurzaam bezig, en komt telkens midden in een stad aan – wat weer reistijd, gedoe en geld scheelt to.v. aankomen op een vliegveld. Ik vind het echt een aanrader! Vorig jaar maakte ik een treinreis vanuit Nederland naar Zuid-Italië, van drie weken. Het was in één woord fantastisch. Aangezien ik er af en toe nog vragen over krijg – én het een geweldige route en reis is – deel ik in dit blog graag m’n ervaring en tips met je!

Lees ook: Met de nachttrein naar Italië: zo reis je met de trein naar Cinque Terre

Met de trein naar Italië

First things first: de route van mijn treinreis naar Italië. Die ging als volgt:

» Van Rotterdam naar Parijs / reistijd: 2:40 uur
» Van Parijs naar Marseille / reistijd 3:20 uur
» Van Marseille naar Nice / reistijd 2 uur
» Van Nice naar Cinque Terre / reistijd 5 uur
» Van Cinque Terre naar Rome / reistijd 4 uur
» Van Rome naar Napels / reistijd 1:13 uur
» Van Napels naar Salerno / reistijd 00:40 uur
» Van Salerno naar Amalfi / reistijd 00:35 uur (met de ferry)

In elke stad verbleef ik minstens 2 en maximaal 7 nachtjes, en in totaal deed ik er 3 weken over. Dit kan dus sneller of langzamer, het ligt eraan hoe lang je de tijd hebt. Als je het stuk van Nice naar Cinque Terre te lang vindt, kun je een tussenstop in Genua maken. Ook zou je tussen Cinque Terre en Rome nog een tussenstop in Florence kunnen maken. Zo zie je maar dat er waarschijnlijk meer mogelijk is dan je denkt!

De kosten van deze treinreis

Ik boekte m’n treintickets via NS International en gaf in totaal €338,88 uit aan kosten voor trein tickets. Daarna vloog ik vanaf Napels terug naar huis, maar je zou natuurlijk ook met de trein terug kunnen reizen. Bijvoorbeeld via Milaan naar Basel en dan de rechtstreekse trein naar Amsterdam. Hallo te gekke rondreis! Hieronder leg ik uit hoe je de trein tickets boekt.

– De tekst gaat verder onder de foto –

5 redenen waarom met de trein reizen chiller dan vliegen is

Zo boek je een internationale treinreis

Een internationale treinreis zoals de trein naar Italië kun je gewoon online boeken. Dat scheelt vaak ook nog eens boekingskosten! Als ik vanuit Nederland reis, boek ik m’n treintickets altijd via NS International. Je kunt dan ook meteen vanaf het station bij jou in de buurt boeken, dat scheelt een keer in-en uitchecken.

Omdat je waarschijnlijk niet in één keer vanuit Nederland naar Amalfi reist, is het het makkelijkst om losse trein tickets te bestellen. Dus ga naar NS International en boek eerst je ticket vanaf jouw woonplaats naar je eerste bestemming (Parijs). Dan je ticket vanaf je eerste (Parijs) naar je tweede bestemming (Marseille), etc. Zo kun je zelf bepalen hoe lang je ergens wilt blijven én bekijken op welke data en tijdstippen de tickets het goedkoopst zijn.

Er is geen treinstation in Amalfi, dus vanaf het treinstation van Napels reis je met de trein in 40 minuten naar Salerno. Vanaf daar reis je met de ferry in 35 minuten naar Amalfi. Lees daar meer over in dit blog met Amalfi tips.

Tips per bestemming

Natuurlijk heb ik overal over geschreven. Lees daarvoor de volgende artikelen:

– De tekst gaat verder onder de foto –

Solo reizen: is het leuk om alleen naar Cinque Terre te gaan?

Tips voor treinreizen

Nog een paar laatste tips voor je treinreis naar Italië:

  • Boek je trein tickets op tijd, dat scheelt veel geld.
  • Kijk tijdens het boeken van je treintickets naar de verschillende tijdstippen en duur van de treinreis, want hierdoor kan de prijs nogal verschillen.
  • Neem alleen handbagage mee, lees via deze link mijn tips daarvoor.
  • Bereid je treinreis goed voor, zodat je onderweg genoeg te doen hebt! Ik pak altijd een paar boeken in, download een aantal podcasts en Netflix series, en sla lekker veel snacks in. Ga lekker chillen, wedden dat de tijd vliegt?

– De tekst gaat verder onder de foto –

Meer inspiratie voor leuke treinreizen nodig? Lees dan ook:

Artikel van 01-08-2022, laatste update: 09-11-2023

0 likes

Your email address will not be published.