Met de trein naar Spanje reizen: mijn ervaring, de kosten & tips

Travel

Met de trein naar Spanje reizen: mijn ervaring, de kosten & tips

20 december 2023

Tags: , , , , , ,

Wil jij met de trein naar Spanje reizen? Top idee! Je kunt natuurlijk in één keer doorreizen, of onderweg een paar tussenstops maken. Dat laatste deed ik: ik maakte een treinreis vanuit Nederland naar Barcelona, Madrid en Sevilla. Een mega aanrader! In dit artikel lees je mijn ervaring, de kosten van deze treinreis en mijn tips.

Lees ook: Wat te doen in Sevilla: 11 tips voor je stedentrip

Met de trein naar Spanje reizen

Een paar jaar geleden maakte ik voor het eerst een treinreis door Europa en sindsdien doe ik dat elk jaar. De trein is namelijk een hele leuke en fijne manier van reizen! Zo hoef je maar een half uurtje van tevoren op het station aanwezig te zijn, in plaats van twee uur op het vliegveld. Verder kun je zoveel bagage meenemen als je wilt, zie je onderweg het landschap letterlijk veranderen en kun je lekker chillen of werken. En bij aankomst op bestemming sta je meteen in het centrum van een stad, in plaats van dat je van een afgelegen vliegveld vaak nog een uurtje moet reizen. Maar bovenal is met de trein reizen natuurlijk veel duurzamer dan met het vliegtuig.

Lees ook: Trein vs vliegtuig: waarom treinen chiller is dan vliegen

De route van mijn treinreis naar Spanje

Ik reisde dus met de trein naar Spanje vanuit Nederland. Dit was de route van mijn treinreis naar Spanje dit jaar:

» Van Amsterdam naar Parijs / reistijd: 2:40 uur
» Van Parijs naar Barcelona / reistijd: 6:45 uur
» Van Barcelona naar Madrid / reistijd: 2:30 uur
» Van Madrid naar Sevilla / reistijd: 2:43 uur

In Parijs verbleef ik 1 nachtje, in Barcelona 3, in Madrid ook 3 en in Sevilla 1,5 week. In totaal deed ik 3 weken over deze reis. Dit kan dus sneller en langzamer, het ligt eraan hoe lang je de tijd hebt en hoe lang je overal wilt blijven.

Met de trein naar Spanje: de kosten

Ik boekte m’n treintickets via NS International en betaalde in totaal €237,25 voor deze reis. Daarna vloog ik vanaf Sevilla terug naar Nederland, maar je zou natuurlijk ook weer met de trein terug kunnen reizen. Hieronder leg ik uit hoe je de trein tickets voor deze reis boekt.

– De tekst gaat verder onder de foto –

Wat te doen in Sevilla: 13 tips voor je stedentrip

Een internationale treinreis boeken

Een internationale treinreis, zoals de trein naar Spanje, kun je gewoon online boeken. Dat scheelt vaak ook nog eens boekingskosten! Ik boek m’n treintickets altijd via NS International. Je kunt dan ook meteen vanaf het station bij jou in de buurt boeken, dat scheelt weer een keer in- en uitchecken.

Omdat je waarschijnlijk niet in één keer vanuit Nederland naar Sevilla reist, is het het makkelijkst om losse trein tickets te bestellen. Dus ga naar NS International en boek eerst je ticket vanaf jouw woonplaats naar je eerste bestemming (Parijs). Dan je ticket vanaf je eerste (Parijs) naar je tweede bestemming (Barcelona), etc. Zo kun je zelf bepalen hoe lang je ergens wilt blijven én bekijken op welke data en tijdstippen de tickets het goedkoopst zijn.

Tips per bestemming

Natuurlijk heb ik over alle bestemmingen van deze treinreis geschreven. Lees daarvoor de volgende blogs:

Met de trein van Amsterdam naar Barcelona

Reis je vanuit Nederland liever in één keer met de trein naar Barcelona? Dat kan ook. Daarvoor zijn verschillende opties:

 • In de zomermaanden (half juni t/m eind september) kun je al met één overstap in Barcelona komen. Daarvoor pak je rond 10:00 uur de trein vanuit Amsterdam naar Parijs Gare du Nord. Daar moet je even van treinstation wisselen, maar dat kan gemakkelijk met de metro. Op Parijs Gare de Lyon stap je op de rechtstreekse trein naar Barcelona, met vertrek in Parijs om 15:12 uur en aankomst in Barcelona om 21:54 uur. De reis duurt in totaal zo’n 12 uur.
 • De rest van het jaar moet je op de heenweg helaas twee keer overstappen, maar alsnog doe je er in totaal zo’n 12 uur over. Je reist van Amsterdam naar Brussel, neemt daar de TGV naar het Franse Valence, en stapt daar over op de trein naar Barcelona. Daar kom je om 19:30 uur aan! De terugweg kan wel altijd rechtstreeks, met dus maar 1 overstap in Parijs.
 • In de overige maanden kun je natuurlijk ook via Parijs reizen, maar dan moet je eerst een nachtje blijven slapen (goed excuus toch? Bij deze mijn Parijs hotel tips). De rechtstreekse Franse TGV vertrekt namelijk om 10:10 uur vanuit Parijs naar Barcelona, en als je daarvoor vanuit Nederland naar Parijs moet reizen red je dat niet. De trein van Parijs naar Barcelona duurt zo’n 7 uur, je komt dan om 16:55 uur aan.

De nachttrein naar Barcelona

Wil je liever rechtstreeks met de trein naar Barcelona reizen? Dan heb ik goed nieuws: vanaf 2025 rijdt er waarschijnlijk dagelijks vanaf Amsterdam een directe nachttrein naar Barcelona! Het is de bedoeling dat die aan het eind van de middag in Amsterdam vertrekt, en de volgende ochtend in Barcelona aankomt. Met tussenstops in Rotterdam, Antwerpen, Brussel, Lille en Zuid-Frankrijk.

Lees ook: Doen in Barcelona: 11 leuke tips voor je stedentrip

Doen in Barcelona: 10x stedentrip tips

Tips voor je internationale treinreis

Nog een paar laatste tips voor je treinreis naar Spanje:

 • Hoe vroeger je je trein boekt, hoe goedkoper de reis is. De tickets zijn meestal vanaf 3 maanden van tevoren beschikbaar via NS International.
 • Kijk tijdens het boeken van je treintickets naar de verschillende dagen, tijdstippen en duur van de treinreis, want hierdoor kan de prijs nogal verschillen.
 • Neem alleen handbagage mee zodat je niet zo hoeft te slepen. Lees in dit artikel mijn tips daarvoor.
 • Bereid je treinreis goed voor, zodat je onderweg genoeg te doen hebt! Ik pak altijd een paar boeken in, download een aantal podcasts en Netflix series, en sla lekker veel snacks in. Als je net als ik locatie onafhankelijk werkt, kun je onderweg ook lekker werken.

Meer inspiratie voor treinreizen? Lees dan ook:

Artikel van 07-10-2022, laatste update: 20-12-2023

0 likes

Comments (1)

 • oktober 10, 2022 by Esmeralda

  Esmeralda

  Wat een leuke blog Agnès! Ik reis ook graag met de trein. Super leuk én lekker duurzaam! Naar Spanje met de trein heb ik nog nooit gedaan. Dat zet ik nu zeker op mijn lijstje 🙂

Your email address will not be published.