nadelen van een digital nomad lifestyle

Digital nomad

6 nadelen van een digital nomad lifestyle

28 februari 2019

Tags: ,

,Ik zeg het wel vaker: aan alle voordelen zitten nadelen. Ook aan een leven als digital nomad, ondanks alle tropische bestemmingen waar ik kom, leuke mensen die ik ontmoet, en overheerlijke maaltijden die ik eet. Na een jaar digital nomad ‘spelen’ kan ik wel zeggen dat het me ultiem bevalt. Maar omdat ik een voorstander ben van niet alleen de leuke dingen delen, zet ik in dit artikel de nadelen van een digital nomad lifestyle op een rij.

Lees ook: De 7 voordelen van de digital nomad lifestyle

Mensen missen

Ik ben een half jaar geleden tante geworden van een nichtje en neefje, en zie ze als ik in Nederland ben het liefst elke week. Op reis steekt het dat dat niet kan, en kan ik echt heimwee krijgen als ik een foto of video van ze zie. Daarnaast moet ik de rest van m’n familie natuurlijk ook missen, mijn vriendinnen, en last but certainly not least mijn vriend. We hebben afgesproken dat hij me waar mogelijk komt opzoeken bij wijze van vakantie, maar in de tussentijd moeten we elkaar wel missen.

En het gaat niet alleen om personen, maar je mist ook vaak hun verjaardagen, borrels, etentjes en feestjes. Dat is voor jou niet leuk, maar voor hun ook niet. Daarom is het belangrijk goed contact te houden, maar gelukkig is dat tegenwoordig heel gemakkelijk via social media.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Eenzaamheid

Eén van de leuke dingen aan reizen vind ik het ontmoeten van mensen. Op elke plek waar ik kom, maak ik nieuwe vrienden. Maar elke periode komt tot een eind en voor je het weet moet je afscheid nemen. Op een gegeven moment ben je daar een beetje klaar mee, en heb je geen zin om wéér nieuwe vriendschappen te sluiten. Als je dan net als ik niet in een hostel slaapt en gewoon moet werken, kan het zo gebeuren dat je een paar dagen niemand ‘in het echt’ spreekt. Maar eerlijk gezegd vind ik dit niet een heel groot nadeel. Ik ben gesteld op m’n me-time en ontmoet voldoende mensen in bijvoorbeeld cafés en bij yoga.

Lees ook: 4 tips om je thuis te voelen op reis

Werk gaat altijd door

Dit is er een die vrijwel alle freelancers en ondernemers zullen herkennen: werk gaat altijd door. Al is het alleen maar in je hoofd. Of je nou in een geweldig levendige stad bent of in een tropisch oord. Ook als je weekend hebt of veel liever een nieuwe bestemming gaat ontdekken. Daarnaast kun je als digital nomad met flinke tijdsverschillen te maken hebben, dus het kan voorkomen dat je ’s avonds laat of juist ’s ochtends vroeg aan het werk moet om opdrachtgevers tegemoet te komen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Alles kost meer energie

Wat ik eerder als voordeel noemde, de automatische piloot doorbreken, is soms ook een van de nadelen van een digital nomad lifestyle. Thuis weet je hoe alles werkt, waar de supermarkt is, je spreekt dezelfde taal als anderen, etcetera. Hoe leuk het ook is om dat op reis uit te gaan zoeken, je hebt er niet altijd zin in en energie voor. Na een lange reis wil je gewoon aankomen, chillen en dingen doen op de manier dat jij ze kent en zonder miscommunicatie.

Geen eigen plekje

Als digital nomad heb je geen eigen plekje. Toen ik net begon, verbleef ik in hostels en was mijn privacy ver te zoeken. Ook vond het enorm irritant dat ik uit een koffer leefde en telkens alles weer moest opbergen. Daarom verblijf ik tegenwoordig meestal een maand op één plek, en dan het liefst in een eigen kamer.

De laatste tijd neem ik, als ik met een grote koffer reis, ook wat ‘extra’ dingen mee die ervoor zorgen dat ik me meer thuis voel. Denk aan een wierook, een aantal waxinelichtjes, tijdschriften en een klein speakertje. En als ik aankom, hang ik een kaartje of mooie plaatjes uit een tijdschrift op. Ook pak ik m’n koffer meteen uit en geef ik alles een plekje. Dit soort kleine dingen zorgen ervoor dat elke plek al snel meer als ‘mijn’ plekje voelt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Agnès – Digital Nomad (@agnes.onthemove) op

Geen goede werkplek

Als je werken en reizen combineert, heb je een goede werkplek nodig. Meestal hop ik van koffietent naar koffietent, maar daar zitten ook nadelen aan. Je hebt geen ergonomisch verantwoorde houding, bent veel geld kwijt aan eten en drinken buiten de deur, en afhankelijk van hun wifi. Het liefst zoek ik daarom een verblijf uit waar een tafeltje staat waaraan ik kan werken. Een bijkomend voordeel daarvan is dat ik vanuit bed meteen kan werken, zonder de deur uit te hoeven, om vervolgens na de lunch lekker naar buiten te gaan. En als ik ruimte in m’n koffertje heb, neem ik dan ook m’n laptopstand, toetsenbord en muis mee.

Lees ook: 6 essentiële gadgets voor digital nomads

Een andere mogelijkheid is natuurlijk het zoeken van een coworking space. Hier betaal je meestal per dag of maand, voor een eigen plekje in een stille ruimte met gelijkgestemden om je heen.

Dit zijn voor mij de nadelen van een digital nomad lifestyle. Ik denk dat het wel duidelijk is, maar de voordelen wegen zéker op tegen de nadelen. Heb je nog vragen? Laat het me weten in de comments!

Meer weten? Lees ook:

14 likes

Your email address will not be published.