Met de trein naar Marseille: ervaring, de kosten & tips

Travel

Met de trein naar Marseille reizen

7 april 2024

Tags: , , ,

Wil jij met de trein naar Marseille reizen? Onlangs maakte ik deze treinreis vanuit Amsterdam en dat was heel goed te doen. Onderweg kun je lekker chillen, lezen of werken, terwijl je het landschap buiten ziet veranderen. Voor je het weet ben je er! De snelste treinreis van Amsterdam naar Marseille duurt 7:41 uur, maar het ligt eraan welke route je neemt. Er leiden namelijk meerdere wegen naar Marseille! In dit blog heb ik alle opties op een rij gezet, inclusief de kosten, mijn ervaring en tips.

Lees ook: Wat te doen in Marseille: de leukste activiteiten en tips

Met de trein naar Marseille reizen

Met de trein naar Marseille reizen is ideaal. Je hoeft niet super vroeg in te checken, maar komt gewoon 15 minuten van tevoren op het station aan en stapt de Eurostar in – die je in 03:20 uur naar Parijs brengt. In de trein is wifi, er zijn stopcontacten, een bistro waar je wat eten en drinken kunt kopen en je kunt af en toe je benen strekken. Om vanuit Amsterdam in Marseille te komen moet wel een keer overstappen, maar dat vind ik zelf nooit zo erg. Een goed moment voor een lunch- of koffiepauze! Tenslotte is met de trein reizen natuurlijk veel duurzamer dan vliegen. De trein is de meest duurzame vorm van reizen!

Hoe lang duurt een treinreis naar Marseille?

De snelste treinreis van Amsterdam naar Marseille duurt 7:41 uur. Maar er zijn meerdere manieren om met de trein van Amsterdam naar Marseille te reizen:

Met een overstap in Parijs. Hierbij heb je twee opties:

 • Via Gare du Lyon: je komt met de Eurostar vanuit Nederland aan op Gare du Nord in Parijs. Met de metro reis je vervolgens naar Gare du Lyon en daar stap je op de trein naar Marseille. Hiermee doe je er 07:41 uur over, inclusief overstap van 1 uur. Dit is de snelste route naar Marseille, maar is vaak wat duurder. De overstap tijd is meestal een uur, maar kan ook langer zijn (leuk voor een lunch of koffietje in Parijs!).
 • Via Marne-La-Vallée – Chessy: je komt met de Eurostar vanuit Nederland aan op Gare du Nord in Parijs. Met de trein (RER B) reis je vervolgens 1 halte naar Châtelet Les Halles. Daar stap je over op een andere trein (RER A) tot Marne-La-Vallée – Chessy. Dit duurt ongeveer 40 minuten. Eenmaal daar pak je de trein naar Marseille. Deze route duurt wat langer en je moet 2x overstappen, maar is wel goedkoper.

Tip: koop in de Eurostar bij de bistro alvast een metrokaartje, zodat je niet in de lange rij op het station hoeft te gaan staan. Dit kan een heleboel tijd schelen.

Met een overstap in Brussel-Zuid:

 • Via Brussel-Zuid: je komt met de Eurostar vanuit Nederland aan op Brussel-Zuid (Midi) in België. Op datzelfde station pak je de trein naar Marseille. Hiermee doe je er 08:42 uur over, inclusief overstap van 1:09 uur. Dit is de makkelijkste route, maar gaat minder vaak en is wat duurder.

Je kunt de verschillende opties natuurlijk ook combineren. Zo zijn wij op de heenweg via Marne-La-Vallée – Chessy gegaan en terug via Gare du Lyon. Beide zijn prima te doen!

Lees ook: Met de trein naar Italië: zo reis je via Zuid-Frankrijk naar Rome, Napels en de Amalfikust

Eurostar Sun

In de zomer is er nóg een optie om met de trein naar Marseille te reizen, en wel met een rechtstreekse trein. In juli en augustus kun je elke zaterdag de Eurostar Sun nemen. Dit is een rechtstreekse hogesnelheidstrein van Amsterdam of Rotterdam naar Marseille! De trein gaat naar Valence, Avignon, Aix-en-Provence en Marseille. Tickets zijn beschikbaar vanaf €49 in Standard, €105 in Comfort en €124 in Premium. Ook hierbij geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de tickets zijn.

Met de trein naar Marseille: ervaring, de kosten & tips

Wat kost de trein naar Marseille?

Voor een enkele treinreis van Amsterdam naar Marseille betaal je vanaf €84. Weet wel: hoe vroeger je boekt, hoe voordeliger het is. Meestal kun je een ticket vanaf drie à vier maanden van tevoren boeken. Doe dat ook, zodat je het meest voordelige tarief hebt.

Tijdens het boeken kun je voor de Eurostar naar Parijs kiezen tussen drie reisklassen: Standard, Comfort en Premium. Dit zijn de verschillen in reisklassen:

 • Standard: dit is de standaard zitplek. Je hebt toegang tot gratis wifi en een stopcontact.
 • Comfort: dit is de eerste klas. Je hebt toegang tot een stopcontact en tot snellere wifi, maar ook een comfortabele stoel. Daarnaast heb je toegang tot de NS International Lounge in Amsterdam, Rotterdam en Schiphol.
 • Premium: dit is ook eerste klas, maar dan nog luxer dan Comfort. Hierbij heb je toegang tot een stopcontact, snellere wifi, een comfortabele stoel, een heleboel digitale tijdschriften en kranten, en een maaltijd aan boord. Ook heb je toegang tot de exclusieve lounges in Brussel en Parijs en toegang tot de NS International Lounge in Amsterdam, Rotterdam en Schiphol.

Voor de reis van Parijs naar Marseille kun je kiezen uit:

 • 2e klas: vergelijkbaar met Standard
 • 1e klas: vergelijkbaar met Comfort

Let op: sommige treinen hebben alleen 2e klas.

De treinreis naar Marseille boeken

Trein tickets naar Marseille kun je 122 dagen van tevoren kopen. Doe dit zo vroeg mogelijk, want de goedkoopste tarieven zijn vaak snel uitverkocht. Met Eurostar reis je vanuit Nederland naar Brussel of Parijs en met de TGV naar Marseille. De gehele reis vanuit Nederland naar Marseille kun je gemakkelijk via NS International boeken.

Bekijk huidige tarieven van de trein tickets via NS International & boek meteen!

Tips voor een lange treinreis

Nog een paar tips voor je treinreis naar Marseille:

 • Bereid je treinreis goed voor, zodat je onderweg genoeg te doen hebt. Ik pak altijd een boek in en download een aantal podcasts en Netflix series. Ga lekker werken of chillen, wedden dat de tijd vliegt?
 • In de meeste treinen kun je aan boord wat te eten en drinken kopen. Maar neem voor de zekerheid wel wat snacks en drinken mee.
 • Een lange treinreis is ideaal om te werken. Vaak is er wifi in de trein, en anders kun je je persoonlijke hotspot aanzetten. Daarnaast is er weinig afleiding in de trein, dus je bent super productief en hebt je to do list zo af.
 • Het voordeel van met de trein reizen is dat je lekker veel bagage kunt meenemen. Toch zou ik je aanraden om alleen een handbagagekoffertje mee te nemen, dat scheelt weer wat gesleep. Lees in dit blog mijn tips daarvoor.

Met de trein naar Marseille: remote werkne

Marseille tips

Marseille is hot! De afgelopen jaren is deze stad in Zuid-Frankrijk enorm opgeknapt en inmiddels barst het van de hippe hotspots, concept stores en mooie hotels. Meer tips voor Marseille en omgeving:

Meer lezen over leuke treinreizen in Europa? Lees dan ook:

Dit artikel bevat een samenwerking.

0 likes

Your email address will not be published.