Het leven van een digital nomad: Liselotte Legebeke (30)

Digital nomad

Het leven van digital nomad: Liselotte Legebeke (30)

11 maart 2020

Tags: ,

Liselotte Legebeke is een foodie en freelance tekstschrijver, voor onder andere Women’s Health, Elle Eten en Your Little Black Book. We kennen elkaar via Instagram en inmiddels zijn we ook offline vriendinnen! Zo leuk hoe dat kan gaan, en zo fijn om de reis struggles én hoogtepunten te kunnen uitwisselen met iemand die ze precies hetzelfde ervaart.

Lees ook: Hoe word je een digital nomad? Een stappenplan

Wanneer ben je een digital nomad geworden?

“Na zes jaar in de online media te hebben gewerkt als redacteur en head of online voor respectievelijk Culy.nl en 24Kitchen, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik had een droombaan in gedachten die moest voldoen aan een aantal eisen, waaronder focus op eten, voldoende ontwikkelingsmogelijkheden en meer vrijheid op het gebied van dagindeling en verantwoordelijkheden. Na een lange zoektocht en steeds ongelukkiger bij mijn toenmalige baan te worden, opperden vriendinnen of ik ‘toch niet wilde freelancen’. Eerder had ik daar nooit over nagedacht. Sterker nog: ik heb nooit de ambitie gehad om te ondernemen. Het idee liet me niet los en hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik de voordelen zag. Met VRIJHEID in hoofdletters gespeld in mijn hoofd.

Augustus 2018 zegde ik mijn baan op, de maand erna schreef ik mij in bij de KVK en voor ik het doorhad was ik freelancer. Het jaar daarna ben ik voor het eerst alleen op reis gegaan (een maand Indonesië) en daar ontstond het idee om werk meer te combineren met reizen. In mei 2019 ging ik een week naar Stockholm voor mijn eerste trip als digital nomad.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Liselotte Legebeke (@liselottelegebeke) op

Waar ben je op dit moment?

“Ik ben op dit moment in Lombok, aan het einde van een reis van twee maanden door Bali en Lombok. Toen ik vorig jaar naar Indonesië ging, had ik het er zo naar mijn zin dat ik vrijwel gelijk besloot om weer terug te gaan. Ik boekte een ticket en heb eerst een maand door Bali en Lombok gereisd, waarna ik voor de tweede maand naar Canggu ging. Inmiddels zit ik voor de tweede keer deze reis op Lombok – de laatste week heb ik vrij genomen om vakantie te vieren met vrienden die hier ook zijn – met een backpack vol herinneringen én heel veel lessen voor mijn digital nomad bestaan.”

Wat had je van tevoren anders verwacht?

“Dat de verdeling van werk en vrije tijd mij beter af zou gaan. Zeker deze trip ben ik een paar keer flink teruggefloten. Na vijf-zes weken was ik helemaal kapot en had nergens zin meer in. Ik kwam er toen achter dat ik nauwelijks een volle dag vrij had gehad en eigenlijk elke dag wel aan het werk was. En dat terwijl ik altijd het hardst roep dat vrije tijd zo belangrijk is!

Gelukkig gunde ik mijzelf de tijd en ruimte om dat gevoel te voelen en te kijken hoe ik dit in de toekomst kan voorkomen. Dat gaf mij gelijk al veel inzichten en handvatten.”

Lees ook: De nadelen van een digital nomad-lifestyle

Is er iets wat je achteraf anders had gedaan?

“Minder vaak van plek of hotel wisselen en minder lang weg. Ik ben nu in totaal twee maanden weg, waarvan ik de eerste maand elke twee tot vier dagen wisselde van hotel. Dat was veel te veel, waardoor ik voor mijn gevoel continu bezig was met inpakken, uitpakken en nieuwe plekken ontdekken. Daarbij is twee maanden werken op een andere locatie voor mij écht te lang. Toen ik mijn ticket boekte zeiden mijn vriendinnen het al en ze hadden gelijk: 60 dagen is wezenlijk anders dan 30 dagen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Liselotte Legebeke (@liselottelegebeke) op

Hoe zorg je on the road voor inkomsten?

“Tijdens het reizen werk ik gewoon door zoals ik ook in Nederland werk, alleen dan op andere tijden, dagen en plekken. Eigenlijk werk ik wanneer het kan en ik zin heb. Doordat ik redelijk goed plan en vooruit werk, heb ik de vrijheid om per dag en moment te kijken waar ik behoefte aan heb. Als ik wakker word met vingers vol schrijfinspiratie kruip ik meteen achter mijn laptop, maar als het niet lukt of als ik écht heel veel zin heb om aan het strand te liggen kies ik daarvoor en doe ik mijn werk een ander moment.

Daarbij combineer ik het reizen letterlijk met werk. Zo schrijf ik voor sommige opdrachtgevers over hotels die ik in ruil voor exposure gebarterd krijg. Dat scheelt weer kosten, en zorgt ervoor dat ik plekken nog beter leer kennen en meer tips kan delen.”

Lees ook: Hoe betaal je een leven als digital nomad?

Wat vind je het leukst aan het leven als digital nomad?

“De ultieme vrijheid die ik voel. Elke minuut van de dag kan ik inplannen zoals ik dat wil, gecombineerd met waar en wanneer ik wil kunnen reizen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Liselotte Legebeke (@liselottelegebeke) op

Heb je tips voor andere digital nomads (to be)?

“Creëer jouw eigen digital nomad bestaan, zonder je te veel aan anderen te meten. Er is namelijk niet één manier waarop je digital nomad kan zijn, je hoeft niet je huis te verkopen, de helft van het jaar op pad te zijn of naar de andere kant van de wereld te gaan. Digital nomad zijn gaat voor mij over locatieonafhankelijk kunnen werken, op welke manier dan ook. Dat kunnen korte tripjes van een paar dagen naar een stad in Nederland zijn, drie maanden reizen & werken door Zuid-Oost Azië, of een jaar wonen & werken in Medellín.”

Volg Liselotte op Instagram om op de hoogte te blijven van haar avonturen én check haar website waar ze onder andere een hele uitgebreide Bali guide voor ontbijt en lunch in Canggu heeft geschreven!

Meer verhalen van digital nomads? Lees de interviews met:

0 likes

Your email address will not be published.