werkplekken met goede koffie en wifi in Lissabon

Digital nomad

7x bestemmingen voor een workation in Europa

12 juli 2022

Tags: , , , , , , , , , ,

Wat zijn nou de beste Digital Nomad bestemmingen in Europa? Dat wordt me best vaak gevraagd. Ik reageer dan algauw met Lissabon en Valencia, mijn twee lievelingssteden in Portugal en Spanje voor een workation in Europa. Maar er zijn genoeg andere leuke plekken! Daarnaast is de ‘beste’ natuurlijk relatief; het is maar net wat je prettig vindt. Voor mij zijn de voorwaarden: goed internet, het weer moet er beter zijn dan in Nederland en het leven er liefst een stukje goedkoper. En natuurlijk kijk ik naar de veiligste landen. Daar voldoen de onderstaande bestemmingen in Europa dus in ieder geval aan!

De beste bestemmingen voor een workation in Europa

Een workation in Europa is ideaal. Je hoeft niet ver te vliegen en kunt soms zelfs de trein pakken! Je bent nooit ver van huis, maar toch is het leven er anders dan in Nederland. Lees snel verder voor de leukste workation bestemmingen.

Lees ook: Leuke treinreizen binnen Europa vanuit Nederland

Athene workation

Athene is een stad die mij enorm verrast heeft. Eerlijk gezegd had ik nog helemaal geen beeld bij de stad, maar was ik gewoon op zoek naar een bestemming voor een workation in Europa waar het in december en januari nog enigszins warm was. Athene kwam naar boven, dus daar ging ik! Drie weken op Athene workation. En het was geweldig. Griekenland heeft een mediterraan klimaat, de wifi werkt goed, er zijn coworking spaces & koffietentjes waar je kunt werken, het leven is er goedkoop en je kunt er heerlijk eten. What’s not to like? Ik ga zeker een keer terug!

Meer Athene tips:

Athene workation: mijn ervaring, kosten en tips

Barcelona workation

Barcelona wordt ook wel een Nomad Hub genoemd, omdat er zoveel Digital Nomads zitten. Het is een grote stad met veel bezienswaardigheden en nog wel meer koffietentjes waar je als Digital Nomad kunt werken. Ook zijn er veel plekken waar je gratis wifi hebt en waar je dus ook kunt werken. Ikzelf had altijd een beetje een aversie tegen Barcelona, omdat het er zo druk en toeristisch is. Tot ik er vorig jaar onderweg naar Valencia een tussenstop maakte en de wijk Gracia ontdekte. Meteen nadat ik was gearriveerd, wist ik: yes, dit is top. Helemaal verliefd liep ik door de wijk met vele koffietentjes, duurzame winkels, vegan restaurants en andere hotspots. Weinig toeristen, echt Spaans eten en lage prijzen. Ik ga zeker een keer op workation naar Barcelona, en dan specifiek in de wijk Gracia!

Meer Barcelona? Lees dan ook:

Betaalbare hotels in Gracia, Barcelona: Hotel Pol & Grace

Berlijn workation

Berlijn staat bekend als een jonge en levendige stad, vol creatievelingen. Het zit vol hippe hotspots en startups, en dat trekt natuurlijk veel Digital Nomads aan! Vooral in de zomer is het de ideale uitvalsbasis, aangezien het in Duitsland in de winter net zo koud is als Nederland. Er worden dan ook veel leuke dingen georganiseerd. De stad heeft echt een gevoel van vrijheid, wat je niet snel ergens anders vindt. En ten opzichte van Nederland is Berlijn qua verblijfskosten en eten een stukje goedkoper, wat ook weer een voordeel is. Daarnaast ligt Berlijn redelijk centraal en is het gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig én de trein. Dus kun je ook leuke uitstapjes naar omliggende steden maken!

Tip: Vanaf Amsterdam ben je met de trein in 06:20 uur in Berlijn en de treintickets gaan vanaf €38. Bekijk hier de huidige tarieven van NS International!

Meer Berlijn tips? Lees dan ook:

Mijn Berlijn stedentrip tips gebundeld!

Boedapest workation

Budapest is de hoofdstad van Hongarije en is een prachtige stad met enorm veel mooie bezienswaardigheden. Het voelt aan als een westerse stad; het doet een beetje denken Parijs met een vleugje Oostblok. Er schijnt wel een groot verschil te zijn tussen de zomer en winter: waar iedereen in de zomer heel vrolijk is en er veel te doen is, is het in de winter een stuk stiller op straat. Er zijn in de zomer dan ook veel meer Digital Nomads in Boedapest te vinden dan in de winter. De stad heeft veel coworking spaces en koffietentjes waar je kunt werken, snel internet, voordelige Oost-Europese prijzen en veel hippe initiatieven. Een ideale stad als Digital Nomad bestemming dus!

Praag: De beste Digital Nomad bestemmingen in Europa

Foto: Unsplash

Praag workation

Praag is één van de populairste bestemmingen voor digital nomads in Europa, en staat na Lissabon en Berlijn in de top drie van de NomadList binnen Europa. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar word hier wel heel nieuwsgierig van. De hoofdstad van Tsjechië schijnt heel sfeervol te zijn, met relaxte sfeer en veel bezienswaardigheden. De prijzen voor eten en drinken liggen relatief laag, en er zijn voldoende koffietentjes met wifi waar je kunt werken. Perfect voor een werkvakantie dus.

Praag: De beste Digital Nomad bestemmingen in Europa

Foto: Unsplash

Lissabon workation

Een paar jaar geleden vierde ik oud en nieuw in Lissabon en werd ik een beetje verliefd op de stad. Het is er heel sfeervol, met knusse straatjes, kleine huisjes, en de beste uitkijkpunten. Overal waar je loopt, zie je gekleurde muren en azulejos. Daarnaast is het vanuit Nederland geen verre reis, kunnen vrienden gemakkelijk op bezoek komen, is het in Portugal net wat lekkerder weer dan in Nederland en het leven er goedkoop. En helemaal Digital Nomad-proof dankzij de vele koffietentjes met goedwerkende wifi. Begin vorig jaar ging ik terug, om er een maand te verblijven en werken. En dat beviel ontzettend goed! Dit jaar zou ik nogmaals gaan, maar helaas kon dat niet doorgaan. Maar ik ga zeker terug!

Benieuwd hoe duur het leven in Lissabon is? Ik gaf zo’n €1.300 uit tijdens een workation van een maand, inclusief retourvlucht, verblijf, openbaar vervoer, boodschappen, koffietjes en eten in lunchtentjes tijdens het werken, terrasjes en diners. Valt mee he? In dit artikel lees je er meer over: De kosten van een maand als digital nomad in Lissabon.

Ook maakte ik een video over hoe een dag in Lissabon als Digital Nomad eruit ziet:

Lees ook mijn andere blogs over Lissabon:

De mooiste uitkijkpunten in Lissabon

Valencia workation

Last but certainly not least: Valencia in Spanje. Samen met Lissabon mijn lievelings Digital Nomad bestemmingen in Europa. De combi van stad en strand zorgt sowieso al voor pluspunten, maar daarnaast heeft Valencia natuurlijk nog meer voordelen. Denk aan veel zon het hele jaar door, lekker eten, veel coworking spaces en koffietentjes waar je kunt werken, en het is er goedkoop. Zo kostte de kamer die ik huurde maar €350 per maand, en betaal je €3 voor een cappuccino en pan con tomate op het terras. Ik ben er dan ook al drie keer geweest, en de vierde keer staat op de planning! In dit artikel lees je meer over Valencia als Digital Nomad: Digital nomad guide: Valencia.

Benieuwd naar een gemiddelde week als Digital Nomad in Valencia? Bekijk dan m’n weekvlog:

Meer Valencia tips? Lees dan ook:

Koffie en wifi in Ruzafa, Valencia (Spanje)

Wat zijn jouw lievelings Digital Nomad bestemmingen in Europa? Laat het weten in een comment, ik ben altijd op zoek naar nieuwe fijne bestemmingen voor een workation in Europa!

Lees ook: 7 leuke plekken voor een workation in Nederland

Artikel van 10-08-2020, laatste update: 12-07-2022

2 likes

Your email address will not be published.