Travel

Alleen vliegen: hier moet je aan denken

14 september 2023

Tags: ,

Dingen alleen doen is eng, helemaal als dat nieuw voor je is. We zijn gewend (bijna) altijd iemand om ons heen te hebben. Zeker als je op vakantie gaat. Maar door dingen te doen die je eng vindt, groei je. En dat geldt ook voor alleen vliegen. Of dat nou is omdat je vrienden/familie al op bestemming zijn of omdat je alleen op reis gaat. Want ineens is er niemand die jou kan vermaken, waar je achteraan kunt lopen of mee kunt overleggen. Nee, alles komt op jou aan. En dat is eng. Maar leuk. Maar eng. 😉

Lees ook: Alles wat je wilt weten over solo reizen

Alleen vliegen

Tip! Wil jij een keer alleen op reis, maar vind je het spannend of heb je geen tijd/zin om alles zelf uit te zoeken? Kijk dan eens naar mijn Valencia Solo Travel Guide – vol praktische tips & een volledig 3-daags programma!

Mijn eerste keer alleen vliegen

Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst alleen ging vliegen. M’n ouders brachten me naar Schiphol en ik voelde me heel tof. Maar op het moment dat ik de douane door was, ging er een schok door me heen. “Ik ga alleen vliegen… Alleen!” Ik vond het doodeng.

Maar natuurlijk verliep alles helemaal goed en inmiddels vind ik het heerlijk. Het jaar erna vloog ik in m’n eentje naar Bonaire, Rome en Malaga, waar ik telkens familie of vrienden meette. En tegenwoordig reis ik als digital nomad (bijna altijd) alleen de wereld over. Daarom zet ik een paar voordelen van én tips voor alleen vliegen op een rij. Hopelijk kun je er inspiratie uithalen, want geloof me: ook jij kunt dat.

Lees ook: 7 dingen die je moet regelen als je op reis gaat

De voordelen van alleen vliegen

  • Je hoeft op niemand te wachten én je voor niemand te haasten.
  • Je kunt last minute inchecken en toch nog een goede plek in het vliegtuig vinden, je hoeft toch niet naast je vriend(in) te zitten. Liever doe je dat natuurlijk wel op tijd, zodat je de aller-allerbeste plek kunt uitkiezen.
  • Je kunt in het vliegtuig (of waar dan ook, be my guest) gewoon doen waar jij zin in hebt, je hoeft niet gezellig te doen of iets dergelijks.
  • Je voelt je een power(wo)man: je hebt het (de vlucht en alles wat daar bij kwam kijken) toch maar mooi alleen geflikt!
Duurzaam reizen

Foto: Unsplash

Tips voor alleen vliegen

  • Een goede voorbereiding scheelt je de helft zweet. Zorg dat je op tijd bent, weet waar je moet zijn, etc. Ben je toch ergens onzeker over, wees dan niet bang het iemand te vragen. Niemand anders gaat het namelijk voor je doen.
  • Check op tijd online in, zodat je een fijne zitplek kunt uitzoeken. Als ik alleen vlieg zoek ik vaak een plekje uit aan het gangpad, zeker bij een lange vlucht. Zo kan ik naar de wc of gewoon even opstaan wanneer ik wil, zonder dat ik daar twee onbekenden voor moet storen/wakker maken/overheen klimmen.
  • Heb je een hele vroege vlucht? Dan kan het fijn zijn om de nacht ervoor in een hotel bij het vliegveld te slapen. Vanaf het Hilton Amsterdam Airport Schiphol loop je in 10 minuutjes (overdekt!) naar Schiphol, dus de wekker kan flink wat later gezet worden. En het belangrijkste: je hoeft je geen zorgen te maken over uitvallende treinen, files of parkeerproblemen. Lees mijn ervaring in dit blog.
  • Misschien logisch, maar zeg altijd even hoi tegen degene die naast je zit in het vliegtuig. Niks zo gek als de hele vlucht bovenop iemand zitten zonder ook maar één woord gewisseld te hebben. En mocht er iets gebeuren, dan ‘kennen’ jullie elkaar al. Best fijn.
  • Neem een klein tasje mee die je altijd bij je houdt, waarin je je belangrijkste spullen zoals je telefoon, paspoort en portemonnee bewaart. Zo weet je zeker dat dit niet gestolen wordt of kwijtraakt.
  • Neem genoeg tijdschriften, boeken, series, whatever mee zodat je je geen seconde kunt vervelen. Niets zo vervelend als uren wakker zitten (als je van plan was te slapen) en daar niet over kunnen zeiken tegen je vriend(in).

Lees ook:

Overtuigd? Boek dan meteen je reis! Op zoek naar leuke bestemmingen voor een solo reis? Ik tip de volgende plekken:

Artikel van 06-02-2020, laatste update: 12-09-2023

0 likes

Your email address will not be published.